Proč název Kozácká čepice nebo Zimní pohádka? Tak zimní pohádka proto, že jí připomíná svým vzhledem s kokosovou krustou, no a Kozácká čepice proto, že svým dvoubarevným vzhledem připomíná tradiční kožešinovou čepici Kozáků. Kozáci byli etnická skupina známá z Jižního Ruska a Ukrajiny.
No a samotný název, styl přípravy a ingredience nám už napovídají, že dezert má své kořeny v ruské, maďarské nebo polské kuchyni, kde jsou dezerty s kombinací čokolády, krému a kokosu velmi oblíbené. Dezert se ale připravuje s drobnými obměnami v celé Evropě, vyzkoušejte jej i vy – není vůbec složitý.
Recept na Kozáckou čepici: Tradiční dezert s čokoládou a kokosem
Ingredience na přípravu dortového těsta
- 250 g hladké mouky
- 12 g prášku do pečiva
- 145 ml vody
- 15 g kakaa
- 8 vajec
- 250 g cukru krystal
Ingredience na přípravu náplně
- 1000 ml mléka
- 3 balíčky vanilkového pudinku
- 200 g másla
- 220 g moučkového cukru
- 15 g vanilkového cukru
- 250 g strouhaného kokosu
Ingredience na přípravu čokoládové polevy
- 7 g kakaa
- 25 g margarínu
- 100 g moučkového cukru
- 1 dcl vody
Postup přípravy
1. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh z bílků.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem do bílé pěny, přidáme vodu, kakao a dále šleháme. Zamícháme mouku s práškem do pečiva a. nakonec jemně a postupně vmícháme sníh z bílků.
3. Pečeme v troubě na 4x – to znamená, že upečeme 4 slabé platy na plechu s pečícím papírem. Platy necháme vychladit.
4. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink tak, že pudinkový prášek rozmícháme ve studeném mléku a za stálého míchání přivedeme k varu. Pudink mírně vychladíme a přikrytý folií necháme v chladu zcela vychladnout.
5. V misce si mixérem vyšleháme máslo s cukry do bílé pěny a za stálého šlehání přidáváme vychlazený pudink po lžících. Vyšleháme hladký krém.
6. Krémem plníme vychladnuté korpusy a každý korpus po nanesení náplně posypeme kokosem.
7. Vrch dortu – poslední korpus polijeme čokoládovou polevou , kterou si připravíme rozpuštěním ingrediencí určených na polevu ve vodní lázni. Polevu ještě měkkou posypeme kokosem.
Tipy
Do krému lze přidat kapku rumu nebo likéru pro zajímavější chuť. Místo kokosu můžeme přidat mleté oříšky, pokud chcete jinou chuťovou variantu.