Proč název Kozácká čepice nebo Zimní pohádka? Tak zimní pohádka proto, že jí připomíná svým vzhledem s kokosovou krustou, no a Kozácká čepice proto, že svým dvoubarevným vzhledem připomíná tradiční kožešinovou čepici Kozáků. Kozáci byli etnická skupina známá z Jižního Ruska a Ukrajiny.

No a samotný název, styl přípravy a ingredience nám už napovídají, že dezert má své kořeny v ruské, maďarské nebo polské kuchyni, kde jsou dezerty s kombinací čokolády, krému a kokosu velmi oblíbené. Dezert se ale připravuje s drobnými obměnami v celé Evropě, vyzkoušejte jej i vy – není vůbec složitý.

Recept na Kozáckou čepici: Tradiční dezert s čokoládou a kokosem

Ingredience na přípravu dortového těsta

  • 250 g hladké mouky
  • 12 g prášku do pečiva
  • 145 ml vody
  • 15 g kakaa
  • 8 vajec
  • 250 g cukru krystal

Ingredience na přípravu náplně

  • 1000 ml mléka
  • 3 balíčky vanilkového pudinku
  • 200 g másla
  • 220 g moučkového cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • 250 g strouhaného kokosu

Ingredience na přípravu čokoládové polevy

  • 7 g kakaa
  • 25 g margarínu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 dcl vody

Postup přípravy

1. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh z bílků.

2. Žloutky vyšleháme s cukrem do bílé pěny, přidáme vodu, kakao a dále šleháme. Zamícháme mouku s práškem do pečiva a. nakonec jemně a postupně vmícháme sníh z bílků.

3. Pečeme v troubě na 4x – to znamená, že upečeme 4 slabé platy na plechu s pečícím papírem. Platy necháme vychladit.

Vyšlehané těsto upečeme na 4x.
Zdroj: Maria-19-55, Vyšlehané těsto upečeme na 4x.

4. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink tak, že pudinkový prášek rozmícháme ve studeném mléku a za stálého míchání přivedeme k varu. Pudink mírně vychladíme a přikrytý folií necháme v chladu zcela vychladnout.

5. V misce si mixérem vyšleháme máslo s cukry do bílé pěny a za stálého šlehání přidáváme vychlazený pudink po lžících. Vyšleháme hladký krém.

Vyšleháme si hladký krém.
Původ: Maria-19-55, vyšleháme si hladký krém.

6. Krémem plníme vychladnuté korpusy a každý korpus po nanesení náplně posypeme kokosem.

Každou vrstvu krému posypeme kokosem.
Zdroj: Maria-19-55, Každou vrstvu krému posypeme kokosem.
Naplníme všechny platy.
Původ: Maria-19-55, Naplníme všechny platy.

7. Vrch dortu – poslední korpus polijeme čokoládovou polevou , kterou si připravíme rozpuštěním ingrediencí určených na polevu ve vodní lázni. Polevu ještě měkkou posypeme kokosem.

Vrch dortu polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.
Zdroj: Maria-19-55, Vrch dortu polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.

Tipy

Do krému lze přidat kapku rumu nebo likéru pro zajímavější chuť. Místo kokosu můžeme přidat mleté oříšky, pokud chcete jinou chuťovou variantu.

Recept na čokoládový dort s kokosovými kuličkami, který je politý čokoládou a sypaný kokosem

Čokoládový dort s kokosovými kuličkami a sypaným kokosem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest