Co se vám vybaví, když řekneme „bandůry“? Mnoha lidem se vybaví syté jídlo vonící po dřevu s typickým rustikálním šarmem. Jde vlastně o kombinaci těsta plněného chuťově výraznou náplní. Náplň je typicky složená z kysaného zelí a uzeného masa, neboli kombinace, která je ikonou vesnického života. Přestože asi bandůry nejsou tolik známé, jako třeba pirohy, rozhodně je vyzkoušejte a nebudete litovat!
Bandůry se obecně můžou péct nebo smažit. Jelikož mají původ právě na venkově, jsou z podstaty věci jednoduché, ale přesto syté. Slovo „bandůra“ můžeme volně přeložit jako „brambora“, z čehož můžeme usoudit, že pokrm mohl v minulosti obsahovat brambory, dnes tomu však již tak není.
Recept na bandůry se zelím a uzeným masem
Ingredience pro přípravu
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 100 ml oleje
- 200 ml vlažného mléka
- 1 sáček droždí + špetka cukru
Náplň:
- 500 g kysaného zelí
- 1 malé jablko
- sůl a pepř
- cibule
- trocha oleje
- 300 g uzeného masa
- vajíčko na potření
Postup přípravy
1. Nejdříve si na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, poté přidáme vymačkané a nakrájené zelí, osolíme, opepříme a přidáme nastrouhané a oloupané jablko.
2. Trošku podlijeme vodou, přidáme nakrájené uzené maso a dusíme doměkka. Necháme vychladnout.
3. Droždí nasypeme do misky, přidáme špetku cukru, lžíci mouky a trochu vlažného mléka. Promícháme a necháme vzejít.

Slaninové a sýrové houstičky – domácí slané pečivo
4. Mouku prosejeme do mísy, promícháme se solí a přidáme ostatní přísady.
5. Vše dobře propracujeme a necháme přikryté čistou a suchou utěrkou vykynout na teplém místě.
6. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na stejné díly.
7. Každý díl roztáhneme na placičku a naplníme zelím s masem.

Kuřecí rarášci v burgeru s coleslaw salátem
8. Zabalíme a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
9. Necháme ještě chvíli dokynout a pak potřeme rozšlehaným vejcem.
10. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C dozlatova.
Kombinace zelí a uzeného masa je prostě dokonalá
Kysané zelí a uzené maso jsou dvě suroviny, které k sobě pasují jako klíč do zámku. Toto spojení má tradici v české a středoevropské kuchyni. Není náhoda, že se objevuje v mnoha tradičních jídlech.

Domácí angličák: Zapečené domácí houstičky s anglickou slaninou a sýrem
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI