Co se vám vybaví, když řekneme „bandůry“? Mnoha lidem se vybaví syté jídlo vonící po dřevu s typickým rustikálním šarmem. Jde vlastně o kombinaci těsta plněného chuťově výraznou náplní. Náplň je typicky složená z kysaného zelí a uzeného masa, neboli kombinace, která je ikonou vesnického života. Přestože asi bandůry nejsou tolik známé, jako třeba pirohy, rozhodně je vyzkoušejte a nebudete litovat!

Bandůry se obecně můžou péct nebo smažit. Jelikož mají původ právě na venkově, jsou z podstaty věci jednoduché, ale přesto syté. Slovo „bandůra“ můžeme volně přeložit jako „brambora“, z čehož můžeme usoudit, že pokrm mohl v minulosti obsahovat brambory, dnes tomu však již tak není.

Recept na bandůry se zelím a uzeným masem

Ingredience pro přípravu

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 sáček droždí + špetka cukru

Náplň:

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 malé jablko
  • sůl a pepř
  • cibule
  • trocha oleje
  • 300 g uzeného masa
  • vajíčko na potření

Postup přípravy

1. Nejdříve si na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, poté přidáme vymačkané a nakrájené zelí, osolíme, opepříme a přidáme nastrouhané a oloupané jablko.

2. Trošku podlijeme vodou, přidáme nakrájené uzené maso a dusíme doměkka. Necháme vychladnout.

3. Droždí nasypeme do misky, přidáme špetku cukru, lžíci mouky a trochu vlažného mléka. Promícháme a necháme vzejít.

Obrázek receptu na slané pečivo se slaninou a sýrem.

Slaninové a sýrové houstičky – domácí slané pečivo

4. Mouku prosejeme do mísy, promícháme se solí a přidáme ostatní přísady.

5. Vše dobře propracujeme a necháme přikryté čistou a suchou utěrkou vykynout na teplém místě.

6. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na stejné díly.

7. Každý díl roztáhneme na placičku a naplníme zelím s masem.

Obrázek receptu na kuřecí rarášky v burgeru s coleslawem.

Kuřecí rarášci v burgeru s coleslaw salátem

8. Zabalíme a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.

9. Necháme ještě chvíli dokynout a pak potřeme rozšlehaným vejcem.

10. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C dozlatova.

Uzené maso na bandůry.
Foto: freepik.com, Uzené maso na bandůry.

Kombinace zelí a uzeného masa je prostě dokonalá

Kysané zelí a uzené maso jsou dvě suroviny, které k sobě pasují jako klíč do zámku. Toto spojení má tradici v české a středoevropské kuchyni. Není náhoda, že se objevuje v mnoha tradičních jídlech.

Obrázek receptu na zapečené houstičky se sýrem a slaninou

Domácí angličák: Zapečené domácí houstičky s anglickou slaninou a sýrem

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest