Lahodné kynuté knedlíky plněné třešněmi kombinují měkké a nadýchané těsto s chutí šťavnatých čerstvých třešní. Třešňové knedlíky jsou oblíbené hlavně v létě během sezóny třešní nebo jiného ovoce. Kynuté knedlíky si vždy najdou svoje čestné místo nejen na českých stolech, ale u kohokoliv, kdo má rád sladké.

Kynuté knedlíky mají v české gastronomii velmi dlouhou tradici. Dříve je běžně venkované připravovali jako hlavní chod. Měly za úkol poctivě zasytit po těžkých pracích na polích. Samozřejmě nebylo nutné vždy knedlíky plnit třešněmi a využívalo se prostě sezónní aktuálně dostupné ovoce. Běžně se knedlíky dodnes kromě třešní plní švestkami, jahodami nebo třeba meruňkami. Knedlíky jsou dnes oblíbené zejména u dětí, ale u nás doma je zbožňují i dospělí. Tradičně knedlíky podáváme sypané cukrem a polité máslem. V tomto receptu si však připravíme skvělou skořicovou zálivku.

Recept na třešňové kynuté knedlíky

Délka přípravy 1h 50 minut včetně kynutí, délka vaření 10 minut. 16 knedlíků.

Ingredience pro přípravu

Kvásek:

  • 3/4 hrnku teplého mléka
  • 1 lžíce mouky
  • 1/4 lžičky cukru
  • 2 lžičky sušeného droždí

Těsto:

  • 4 hrnky mouky
  • 1/2 hrnku teplého mléka
  • 1 vejce
  • 1/4 lžičky soli

Navíc:

  • 750 g čerstvých třešní
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 85 g másla

Postup přípravy

1. V misce si smícháme veškeré ingredience na kvásek a necháme 15 minut nastartovat kvásek na teplém místě. Měly by se začít tvořit bublinky.

Necháme vzejít kvásek.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Necháme vzejít kvásek.

2. Ve větší míse smícháme ingredience na těsto a nakonec přidáme vzejitý kvásek.

3. Nyní mixérem nebo ručně vypracujeme hladké pružné těsto a na pomoučněné pracovní ploše z něj vytvarujeme bochník.

4. Bochník těsta přendáme do misky, kterou zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout na přibližně 1 h a 15 minut. Těsto mezitím zdvojnásobí objem.

Bochník těsta dáme vykynout.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Bochník těsta dáme vykynout.

5. Vykynuté těsto rozválíme ho na obdélník silný cca 0,5 cm a rozřežeme ho na čtverečky o rozměru 7,5 cm.

6. Do každého čtverce dáme 2 – 3 vypeckované a omyté třešně a následně spojíme protilehlé rohy čtverců, abychom je zavřeli.

Do čtverců vkládáme třešně.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Do čtverců vkládáme třešně.
Knedlíky uzavřeme spojením rohů.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Knedlíky uzavřeme spojením rohů.

7. Knedlíky vytvarujeme do kulata, položíme spojenými rohy dolů a necháme chvíli odpočinout.

8. Ve velkém hrnci si mezitím přivedeme k varu mírně osolenou vodu a knedlíky vkládáme do vroucí vody. Na slabém ohni vaříme přikryté pokličkou 10 minut.

Knedlíky vaříme ve vroucí vodě.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Knedlíky vaříme ve vroucí vodě.

9. Hotové knedlíky dáme do mísy a každý knedlík propíchneme vidličkou kvůli uvolnění páry.

Hotové knedlíky propícháme vidličkou.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Hotové knedlíky propícháme vidličkou.

10. V menší misce smícháme moučkový cukr a skořici. Zároveň si rozpustíme máslo.

11. Podáváme posypané skořicí s cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Další variace zálivek a posypů na vrch knedlíků

Tyto další kombinace mám ověřené, že chutnají skvěle:

  • zakysaná smetana s moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem
  • nastrouhaný tvrdý sýr s moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem
  • orestovaná strouhanka s máslem a cukrem

Tip na závěr: Pokud nemáte v úmyslu knedlíky hned po uvaření podávat, potřete je máslem a díky tomu neoschnou.

Nejlepší recepty z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest