Lahodné kynuté knedlíky plněné třešněmi kombinují měkké a nadýchané těsto s chutí šťavnatých čerstvých třešní. Třešňové knedlíky jsou oblíbené hlavně v létě během sezóny třešní nebo jiného ovoce. Kynuté knedlíky si vždy najdou svoje čestné místo nejen na českých stolech, ale u kohokoliv, kdo má rád sladké.
Kynuté knedlíky mají v české gastronomii velmi dlouhou tradici. Dříve je běžně venkované připravovali jako hlavní chod. Měly za úkol poctivě zasytit po těžkých pracích na polích. Samozřejmě nebylo nutné vždy knedlíky plnit třešněmi a využívalo se prostě sezónní aktuálně dostupné ovoce. Běžně se knedlíky dodnes kromě třešní plní švestkami, jahodami nebo třeba meruňkami. Knedlíky jsou dnes oblíbené zejména u dětí, ale u nás doma je zbožňují i dospělí. Tradičně knedlíky podáváme sypané cukrem a polité máslem. V tomto receptu si však připravíme skvělou skořicovou zálivku.
Recept na třešňové kynuté knedlíky
Délka přípravy 1h 50 minut včetně kynutí, délka vaření 10 minut. 16 knedlíků.
Ingredience pro přípravu
Kvásek:
- 3/4 hrnku teplého mléka
- 1 lžíce mouky
- 1/4 lžičky cukru
- 2 lžičky sušeného droždí
Těsto:
- 4 hrnky mouky
- 1/2 hrnku teplého mléka
- 1 vejce
- 1/4 lžičky soli
Navíc:
- 750 g čerstvých třešní
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 lžička skořice
- 85 g másla
Postup přípravy
1. V misce si smícháme veškeré ingredience na kvásek a necháme 15 minut nastartovat kvásek na teplém místě. Měly by se začít tvořit bublinky.
2. Ve větší míse smícháme ingredience na těsto a nakonec přidáme vzejitý kvásek.
3. Nyní mixérem nebo ručně vypracujeme hladké pružné těsto a na pomoučněné pracovní ploše z něj vytvarujeme bochník.
4. Bochník těsta přendáme do misky, kterou zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout na přibližně 1 h a 15 minut. Těsto mezitím zdvojnásobí objem.
5. Vykynuté těsto rozválíme ho na obdélník silný cca 0,5 cm a rozřežeme ho na čtverečky o rozměru 7,5 cm.
6. Do každého čtverce dáme 2 – 3 vypeckované a omyté třešně a následně spojíme protilehlé rohy čtverců, abychom je zavřeli.
7. Knedlíky vytvarujeme do kulata, položíme spojenými rohy dolů a necháme chvíli odpočinout.
8. Ve velkém hrnci si mezitím přivedeme k varu mírně osolenou vodu a knedlíky vkládáme do vroucí vody. Na slabém ohni vaříme přikryté pokličkou 10 minut.
9. Hotové knedlíky dáme do mísy a každý knedlík propíchneme vidličkou kvůli uvolnění páry.
10. V menší misce smícháme moučkový cukr a skořici. Zároveň si rozpustíme máslo.
11. Podáváme posypané skořicí s cukrem a polité rozpuštěným máslem.
Další variace zálivek a posypů na vrch knedlíků
Tyto další kombinace mám ověřené, že chutnají skvěle:
- zakysaná smetana s moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem
- nastrouhaný tvrdý sýr s moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem
- orestovaná strouhanka s máslem a cukrem
Tip na závěr: Pokud nemáte v úmyslu knedlíky hned po uvaření podávat, potřete je máslem a díky tomu neoschnou.