Když se blíží svátek svatého Martina, všude se dělají různé slavnosti, restaurace nabízejí Svatomartinské menu v podobě pečené husy, svatomartinského vína a také sladkých dobrot. Mezi ty nejtradičnější sladké dobroty patří svatomartinské rohlíčky, které jsou plněné především ořechovou náplní. Tyto rohlíčky nejsou jen pečivem, je to sladké potěšení, která je nedílnou součástí Svatomartinských oslav.
Svatomartinské rohlíčky se dělají ze dvou druhů těst a to z těsta kynutého a bez kynutí.
Základ kynutého těsta tvoří mouka, droždí, mléko, cukr a máslo, které se spojí v hladké a jemné těsto. V našem případě dáváme do těsta ještě citronovou kůru, rum a kardamon. Tyto složky dělají z rohlíčků zajímavý chuťový zážitek. Následně nadýchaný základ je připraven přijmout bohatou ořechovou náplň.
Ořechová náplň dodává rohlíčkům jejich nezaměnitelnou chuť. Mleté vlašské ořechy se smíchají s cukrem, trochou smetany a vanilky, která zvýrazní jejich aroma. Tato směs se rozprostře na plát těsta, které se následně stočí do malých rohlíčků.
Kynuté svatomartinské rohlíčky plněné ořechovou náplní jsou symbolem tradice. Připravte si tyto rohlíčky letos na svatého Martina.
Recept na Kynuté Svatomartinské rohlíčky plněné ořechovou náplní
Potřebné suroviny na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 25 g čerstvého droždí
- 1 lžíce rumu
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky kardamonu
- citronová kůra z jednoho bio citronu
- 200 ml mléka
- 120 g másla
- špetka soli
- 85 g cukru krupice
Ořechová náplň:
- 200 g vlašských ořechů (namletých)
- 80 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky vanilkové esence
- 150 ml smetany na šlehání
Na závěr:
- 1 vejce na potření
- cukr moučka na pocukrování rohlíčků
Postup:
1. Ohřejeme si mléko, aby bylo vlažné. Mezitím si rozdrobíme droždí do mísy, k němu přidáme ohřáté mléko, cukr krupici a vše promícháme. Dále k surovinám přidáme hladkou mouku, žloutky, lžíci rumu, kardamon, citronovou kůru, špetka soli a rozpuštěné máslo. Ze surovin vypracujeme krásné nelepivé těsto.
2. Připravené těsto necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
3. Mezitím co kyne těsto připravíme si ořechovou náplň. V malém kastrůlku si ohřejeme smetanu s moučkovým cukrem a vanilkou. Jakmile je smetana teplá a cukr rozpuštěný, přidáme namleté ořechy. Vše společně chvíli vaříme, dokud nemáme ze směsi krásnou hustou konzistenci. Hotovou náplň necháme vystydnout.
4. Z vykynutého těsta vyválíme velký kruh, který si rozdělíme pomocí pizza kráječe na 16 dílů (trojúhelníků).
Pokud chcete velké rohlíky udělejte méně dílů. Na každý trojúhelník natřeme ořechovou náplň a srolujeme do podoby rohlíku (rolujeme od nejširší části po nejužší).
5. Vytvarované rohlíčky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Rohlíčky necháme ještě 10 minut kynout, poté je potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme je péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 15-20 minut (pečeme do zlatova).
Hotové rohlíčky necháme vychladnout, poté je pocukrujeme a podáváme.
Dobrou chuť.