Masové rolády mají v českých domácnostech pevné místo a tradici. Jsou velmi oblíbeným rodinným jídlem a mají až nekonečné možnosti přípravy a variace ingrediencí. Do mletého masa můžete zabalit cokoliv, co by mohlo s pečeným masem dobře chutnat. Často se rolády plní vajíčkem a nakládanou okurkou.

My si dnes upečeme velmi bohatou masovou roládu, kterou naplníme klobásou, špekáčkem, hořčicí a zeleninou. Pokud vám něco z toho nevyhovuje, určitě si ji přizpůsobte dle svých chutí a preferencí. Avšak tak, jak si ji dnes připravíme v tomto receptu, jde o skvělou pochoutku, kterou nepohrdne žádný člen vaší rodiny, dokonce i děti bývají nadšené z barevnosti a rozmanitost rolády.

Recept na tradiční masovou roládu se zeleninou a sýrem

Délka pečení v troubě 50 minut.

Ingredience na masovou směs

  • 700 g mletého masa mix
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 50 g strouhanky
  • 50 ml mléka

Ingredience na roládovou náplň

  • 100 g šunky
  • 1 červená paprika
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 1 pikantní klobása
  • 2 špekáčky
  • 1 lžíce hořčice

Postup přípravy masové rolády

1. Mleté maso vložíme do mísy a přidáme vejce, prolisovaný česnek, hořčici, sůl, pepř a sladkou papriku.

2. Dále přisypeme strouhanku, přilijeme mléko a vše důkladně promícháme.

3. Masovou směs necháme alespoň 15 minut odpočinout, aby se chutě lépe propojily.

4. Na pracovní plochu položíme pečicí papír nebo alobal a rozetřeme na něj připravenou masovou směs do obdélníkového tvaru o tloušťce asi 1 cm.

Obrázek receptu na kuřecí rolky plněné baby špenátem, vejcem a rajčaty.

Kuřecí rolky plněné baby špenátem, vejci a rajčaty. Jako příloha jsou šťouchané brambory s cibulkou

5. Na připravené maso rovnoměrně rozetřeme lžíci hořčice a poté poklademe plátky šunky, proužky červené papriky, sterilovaný hrášek, kolečka klobásy a nakrájené špekáčky.

Obrázek receptu na masovou roládu plnou poctivých surovin.
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na bohatou masovou roládu, zelenina, párek a klobása vyskládané na mletém masu.

6. Pomocí pečicího papíru začneme roládu pevně rolovat. Dáváme si pozor, aby se náplň nerozutekla a aby roláda držela pohromadě.

7. Konce lehce přimáčkneme, aby se náplň během pečení nevysypala.

8. Roládu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme ji olejem.

9. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 50 minut, dokud povrch není krásně zlatavý.

10. Hotovou roládu nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší, šťouchanými brambory nebo čerstvým chlebem.

Výhoda rolády

Roláda je perfektní i do krabičky jako svačina s sebou například na výlet. Nejen že chutná skvěle s chlebem, ale je velmi chutná i za studena.

Obrázek receptu na kuřecí roládky plněné vejcem, párkem a baby špenátem.

Kuřecí roládky plněné vejcem, párkem a baby španátem

Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest