Masové rolády mají v českých domácnostech pevné místo a tradici. Jsou velmi oblíbeným rodinným jídlem a mají až nekonečné možnosti přípravy a variace ingrediencí. Do mletého masa můžete zabalit cokoliv, co by mohlo s pečeným masem dobře chutnat. Často se rolády plní vajíčkem a nakládanou okurkou.
My si dnes upečeme velmi bohatou masovou roládu, kterou naplníme klobásou, špekáčkem, hořčicí a zeleninou. Pokud vám něco z toho nevyhovuje, určitě si ji přizpůsobte dle svých chutí a preferencí. Avšak tak, jak si ji dnes připravíme v tomto receptu, jde o skvělou pochoutku, kterou nepohrdne žádný člen vaší rodiny, dokonce i děti bývají nadšené z barevnosti a rozmanitost rolády.
Recept na tradiční masovou roládu se zeleninou a sýrem
Délka pečení v troubě 50 minut.
Ingredience na masovou směs
- 700 g mletého masa mix
- 1 vejce
- 1 lžíce hořčice
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 50 g strouhanky
- 50 ml mléka
Ingredience na roládovou náplň
- 100 g šunky
- 1 červená paprika
- 100 g sterilovaného hrášku
- 1 pikantní klobása
- 2 špekáčky
- 1 lžíce hořčice
Postup přípravy masové rolády
1. Mleté maso vložíme do mísy a přidáme vejce, prolisovaný česnek, hořčici, sůl, pepř a sladkou papriku.
2. Dále přisypeme strouhanku, přilijeme mléko a vše důkladně promícháme.
3. Masovou směs necháme alespoň 15 minut odpočinout, aby se chutě lépe propojily.
4. Na pracovní plochu položíme pečicí papír nebo alobal a rozetřeme na něj připravenou masovou směs do obdélníkového tvaru o tloušťce asi 1 cm.

Kuřecí rolky plněné baby špenátem, vejci a rajčaty. Jako příloha jsou šťouchané brambory s cibulkou
5. Na připravené maso rovnoměrně rozetřeme lžíci hořčice a poté poklademe plátky šunky, proužky červené papriky, sterilovaný hrášek, kolečka klobásy a nakrájené špekáčky.
6. Pomocí pečicího papíru začneme roládu pevně rolovat. Dáváme si pozor, aby se náplň nerozutekla a aby roláda držela pohromadě.
7. Konce lehce přimáčkneme, aby se náplň během pečení nevysypala.
8. Roládu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme ji olejem.
9. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 50 minut, dokud povrch není krásně zlatavý.
10. Hotovou roládu nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší, šťouchanými brambory nebo čerstvým chlebem.
Výhoda rolády
Roláda je perfektní i do krabičky jako svačina s sebou například na výlet. Nejen že chutná skvěle s chlebem, ale je velmi chutná i za studena.

Kuřecí roládky plněné vejcem, párkem a baby španátem
Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI