Pokud hledáte způsob, jak využít letošní úrodu angreštů, máme pro vás úžasný tip! Angreštové čatní je dokonalou kombinací sladké, kyselé a pikantní chuti, která osvěží každý pokrm. Tato hustá omáčka, pochází původně z Indie, je ideální k dochucení jídel z masa, vegetariánských pokrmů nebo dokonce sýrů. Připravte si doma tuto omáčku a staňte se kuchařskou hvězdou!

Chuť čatní si upravíme individuálně, protože každý angrešt chutná jinak, někdy je sladší jindy zase kyselejší. Proto po dobu vaření nezapomínejte tento pokrm ochutnávat.

Angreštové čatní je opravdovou lahůdkou, kterou ocení každý gurmán. Překvapte své přátele a rodinu touto exotickou omáčkou a užívejte si nový kulinářský zážitek!

Recept na Angreštové čatní

Uvedené množství je na 4 porce, výroba vám zabere 40 minut.

Neobvyklé Angreštové čatní - pikantní lahůdka z českých zahrad
Obrázek: cooky.cz, Neobvyklé angreštové čatní

Potřebné suroviny

  • 350 g angreštu
  • 2 cibule
  • 2-3 lžíce třtinového cukru
  • 2 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru (lze vynechat)
  • 10 ml vinného octa
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 čerstvá chilli paprička (nebo lžička sušených chilli vloček – volitelné)
  • olej na smažení

Postup přípravy

1. Nejprve si očistíme angrešt a nakrájíme cibuli na tenké plátky. Česnek a zázvor nastrouháme.

2. Ve větší pánvi rozehřejeme trochu oleje a na mírném ohni necháme zesklovatět cibuli. Dáváme pozor, aby se cibule nepřipálila.

3. K zesklovatělé cibuli přidáme angrešt, který můžeme lehce rozmačkat, a přidáme nastrouhaný česnek a zázvor. Vše společně prohřejeme.

4. Postupně přidáváme: vinný ocet, hrubozrnnou hořčici, třtinový cukr a chilli papričku (volitelná). Směs průběžně ochutnáváme a upravujeme vše podle své chuti.

5. Za stálého míchání vaříme, dokud směs nezíská konzistenci husté omáčky.

6. Čatní můžeme podávat teplé nebo vychlazené. V lednici vydrží několik dní, ale pokud ho ještě horké uzavřeme do sterilních sklenic a převrátíme dnem vzhůru, můžeme ho skladovat stejně jako džem.

TIP:

Pokud máte rádi pikantní pokrmy, nebojte se přidat více chilli. Naopak, pokud preferujete jemnější chuť, chilli můžete úplně vynechat.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest