5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Pokud jste doposud nepřišli na chuť pečené mrkvi, tak to až vyzkoušíte tento recept, změníte názor. Pokrm připravíme do 30 minut. Ideální jako příloho ke grilovanému masu, ale i jako samotné veganské a vegetariánské jídlo.

Pečená mrkev s koprem a dijonskou hořčicí je pokrm potěší tělo i duši, je to opravdu lahodný a svěží pokrm, který můžete podávat samostatně, nebo jako přílohu k masu či jinému jídlu. Jednotlivé složky, které jsou k mrkvi přidány, jsou tak úžasné komponenty, že všechno dohromady je zkrátka harmonie pro Vaše chuťové buňky. Dijonská hořčice spolu s česnekem a koprem, dodají mrkvi pikantní šmrnc a krásné aroma. Použitá citronová šťáva zase podpoří svěžest mrkve a dodá osvěžující tón. Tento pokrm je nejen chutný, ale také i přitažlivý pro oko díky zářivé oranžové barvě mrkve. Je to jednoduchý a elegantní způsob, jak představit zelenin. Vegani a vegetariáni si zde přijdou na své.

Obrázek: cooky.cz, Skvělá příloha Pečená mrkev s koprem a dijonskou hořčicí

Recept na Pečená mrkev s koprem a dijonskou hořčicí

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut
Porcí 1 plech
Příprava zabere: 10 minut a pečení 20 minut.

Potřebné vybavení

  • Trouba
  • Plech na pečení

Suroviny

  • 400 g mrkve (oškrábaná a nakrájená na hranolky)
  • 1 hrst kopru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce olivové oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku (prolisovaného)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř na dochucení
  • feta sýr na posypání při podávání (volitelné)

Postup 

  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů
  • Připravíme si zálivku z oleje, dijonské hořčice, medu, kopru, citronové šťávy a česneku. Ingredience dáme do mističky a vše promícháme
  • Do větší mísy dáme očištěnou a nakrájenou mrkev. K nim přilijeme ¾ zálivky (zbytek si necháme na servírování) a osolíme a opepříme
  • Vyložíme plech pečícím papírem a na něj rozprostřeme mrkev
  • Takto mrkev vložíme do trouby a pečeme po dobu 20 minut. Po dobu pečení mrkev kontrolujeme a občas otočíme
  • Jakmile je mrkev měkká a dozlatova, můžeme servírovat. Mrkev je možné podávat studenou či teplou
  • Jako chutný doplněk k mrkvy je nastrouhaná feta. Pokud nemáte rádi fetu, můžete si k mrkvi připravit nějaký chutný dip, například ze zakysané smetany. Při podávání přelijeme mrkev zbytkem zálivky

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: 70 Kč
Chod: Příloha
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: dijonská hořčice, kopr, mrkev, pečená mrkev, příloha ke grilování, veganská kuchyně, vegetariánská kuchyně



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest