Majonéza nebo-li studená omáčka, je skvělá nejen jako příloha k masu při grilování, ale hodí se do řady dalších pokrmům. Často ji přidáváme do různých salátů a není to jen ten bramborový. Přidáváme ji do burgerů, k domácím hranolkám, chipsům a do dalších receptů jako je například těstovinový salát.

Není nic složitého, připravit si svou vlastní domácí majonézu – aspoň víme, z jakých ingrediencí přesně vznikla a můžeme si ji dochutit tak, jak ji máme rádi – kreativitě se meze nekladou. A rozhodně bychom neměli zapomenout, že je také základem domácí tatarské omáčky.

Začneme základní majonézou

Protože od základního receptu se následně odvíjejí i ty další. I ta základní je lahodná a snadná. Zvládnete ji za deset minut. Můžete použít kuchyňského robota nebo obyčejnou metličku.

Ingredience:

  • 2 velké žloutky
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce citronové šťávy. Případně je možné použít ocet, množství přidávat postupně, podle chuti
  • 1,5 šálku rostlinného oleje, ideálně chladného z lednice. Přidáváme také postupně, pro ideální konzistenci.
Autor: cooky.cz – Domácí majonéza podle cooky.cz

Postup přípravy:

Smíchejte všechny ingredience kromě oleje v kuchyňském robotovi s čepelovým nástavcem(mixujte cca 10 vteřin) nebo použijte mísu a ruční metličku a míchejte, dokud se vše nespojí. Za stálého mixování nebo míchání přidáváme velmi pomalu olej. Přidávání oleje bude trvat přibližně jednu minutu a výsledkem by měla být směs s plně zapracovaným/spojeným olejem. Jakmile je všechen olej zapracován, vznikne hustá světle žluto-bílá směs. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte. Majonézu uchováváme v lednici. Tento postup aplikujte i na další majonézy s příchutěmi, které popisujeme níže.

Nyní už umíme připravit základní majonézu a můžeme se pustit do experimentování s různými příchutěmi. My připravujeme následující příchutě: Wasabi, Kari, Citrón, Limetková, Pikantní, Papriková, Česneková, Koprová.

Recepty na ochucené domácí majonézy. Rychlé a chutné, připravené do 10 minut.
Foto: freepik.com, Ochucené domácí majonézy

Ochucené majonézy

  • Wasabi majonéza: 2 velké žloutky, 2 lžíce studené vody, 1 lžička Dijonské hořčice, sůl, pepř, 1 čajová lžička Sojové omáčky, 1 čajová lžička Wasabi pasty a 1,5 šálku oleje
  • Kari majonéza: 2 velké žloutky, sůl, 2 lžíce studené vody, 1 lžička dijonské hořčice, 2 polévkové lžíce limetkové šťávy, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky mletého kari, 1,5 šálku oleje
  • Limetková majonéza: 2 velké žloutky, sůl, 2 lžíce studené vody, 1 lžička dijonské hořčice, 2 polévkové lžíce limetkové šťávy, jarní cibulka nakrájená na tenká kolečka, 1,5 šálku oleje
  • Pikantní majonéza: 2 velké žloutky, sůl, 1 polévková lžíce pikantní omáčky (chilli omáčka), 2 lžíce studené vody, 1 lžička dijonské hořčice, 2 polévkové lžíce limetkové šťávy, 1,5 šálku oleje
  • Papriková majonéza: 2 velké žloutky, sůl, 2 lžičky mleté uzené papriky, 2 lžíce studené vody, 1 lžička dijonské hořčice, 2 polévkové lžíce limetkové šťávy, 1,5 šálku oleje
  • Česneková Aioli majonéza: 2 velké žloutky, sůl, 2 stroužky rozdrceného česneku, 2 lžíce studené vody, 1 lžička dijonské hořčice, 2 polévkové lžíce limetkové šťávy, 3/4 šálku rostlinného oleje a 3/4 šálku olivového oleje
  • Citronová majonéza: 2 velké žloutky, sůl, 1 lžička citronové kůry, 2 lžíce studené vody, 1 lžička dijonské hořčice, 1-2 polévkové lžíce limetkové šťávy, 1,5 šálku oleje
  • Koprová majonéza: 2 velké žloutky, sůl a pepř, hrst nasekaného čerstvého kopru, 1/2 lžičky sušeného česneku, 2 lžíce studené vody, 1 lžička plnotučná hořčice a 1 lžička dijonské hořčice, 2 polévkové lžíce limetkové šťávy, 1,5 šálku oleje

Přejeme dobrou chuť s domácí majonézou. Ať už zvolíte základní nebo ochucenou.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest