Rajčatový salát s burratou je lahodná a svěží variace klasického italského salátu Caprese. Tento salát kombinuje sladkost zralých cherry rajčat s krémovou texturou burraty a je doplněna červenou cibulí a voňavou bazalkou.
Tento salát je ideální jako lehký předkrm nebo letní oběd či večeře. Nebo salát můžete podávat jako příloha k masu pečenému či grilovanému masu. Sýr burrata je je italský sýr, který má výborný krémově jemný střed. Tento salát je nový rozměr klasického salátu Caprese. Milovníky sýrů a rajčat určitě tento recept nadchne.
Recept na Rajčatový salát s Burratou, červenou cibulkou a bazalkou.
Potřebné vybavení
- Misku
- Nůž na krájení
- Toastovač nebo troubu na opečení pečiva
Suroviny
- 1 Burrata sýr
- 250 g cherry rajčat (rozkrojené)
- 2 lžíce extra virgin olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa (UME ocet, balzamiko, balzamiková redukce)
- sůl, pepř (na dochucení)
- 1/2 červená cibule (menší pokrájená najemno)
- 1 hrst čerstvé bazalky (nakrájená najemno)
- 1 hrst čerstvé petrželky (nakrájená najemno – volitelné)
K podávání:
- bílé pečivo (bagetka, toastový chléb)
- česnek (na potření pečiva)
- olivový olej (na pokapání pečiva)
Postup
- Ve větší misce promícháme olej, ocet, bylinky, sůl a pepř.
- Do misky přidáme nakrájená rajčata a promícháme, aby byla rajčata obalená marinádou.
- Takto rajčata necháme marinovat, po dobu 30 minut. Když si připravíte den předem budou chutě více rozložené a vše ještě zajímavější.
- Nakrájíme si pečivo a opečeme buď v troubě či v toastovači.
- Opékáme, aby bylo pečivo křupavé.
- Jdeme servírovat salát.
- Do středu talíře umístíme burratu a okolo ní rozložíme marinované rajčata.
- Nyní můžeme konzumovat, pečivo si potřeme česnekem a případně zakápneme olivovým olejem. Pomocí pečiva si bereme burratu s rajčaty.
- Dobrou chuť.