Vůně skořice je takové jemné pohlazení, které vás přenese do světa pohody a klidu. Představte si, že tato omamná vůně naplní vaši domácnost, zatímco se ve vaší kuchyni pomalu smaží skořicové bochánky. Tyto sladkosti, které se připravují z kynutého těsta a smaží se v oleji, jsou výborné i druhý den. Skořicové bochánky lze přirovnat ke skořicovým uzlům.

Skořicové bochánky jsou neskutečně snadné a jejich výrobě potřebujete pouze pár surovin, které pravděpodobně máte doma. Trošku připomínají smažené koblihy, ale jsou lepší 🙂 Abyste byli co nejvíce spokojeni s vaším dílem, tak těsto musí být vláčné a nadýchané. Tudíž první krok je zadělání těsta. Když těsto nakyne do požadované velikosti, přichází na řadu smažení. Jako poslední krok je obalení usmažených bochánků ve směsi skořice a cukru. Hodí se skvěle k odpolední kávě či čaji, ale také skvělou svačinkou pro děti do školy nebo na slavnostní tabuli. Když je naservírujete na stůl, uvidíte, že dlouho nevydrží.

Připravte si suroviny a pustíme se na tvoření této mňamky.

Recept na Skořicové bochánky

Skořicové bochánky, smažené
Obrázek: cooky.cz, Sladké skořicové smažené bochánky

Potřebné suroviny:

  • 480 g hladké mouky
  • 30 g cukru krystal
  • 85 g másla (rozpuštěného)
  • 310 ml mléka (vlažného)
  • 8 g sušeného droždí (nebo 1/2 z kostky čerstvého droždí)
  • olej na smažení

Na obalení:

  • cukr krystal
  • mletá skořice

Postup:

Skořicové bochánky, smažené
Obrázek: cooky.cz, Sladké skořicové smažené bochánky

1. Nejprve si zaděláme těsto: do vlažného mléka vsypeme droždí a cukr, vše promícháme. Následně přidáme hladkou mouku, opět zapracujeme a následně rozpuštěné máslo. Takto těsto důkladně hněteme buď ručně a nebo v kuchyňském robotu.

2. Když máme těsto krásně zpracované do kompaktního, hladkého těsta, dáme kynout na teplé místo. Proces kynutí trvá cca 30-60 minut.

3. Jakmile těsto zdvojnásobní svůj objem, můžeme těsto vyjmout z nádoby a vyválet na cca 1 cm vysoký plát. Vzniklý čtverec nebo obdélník pak pomocí kráječe na pizzu rozkrájíme na stejné čtverce, když to půjde 🙂

Skořicové bochánky, smažené
Obrázek: cooky.cz, Sladké skořicové smažené bochánky

4. Mezitím si nalijeme olej do vyšší pánve a když je olej rozpálený začneme smažit bochánky. Jednotlivé čtverce vložíme do rozpáleného oleje a smažíme z obou stran dozlatova. Teplo pod pánví mějte na střední teplotě.

Skořicové bochánky, smažené
Obrázek: cooky.cz, Sladké skořicové smažené bochánky

5. Hotové, usmažené, řádně okapané od oleje a teplé bochánky přesuneme do mísy, kde máme smíchaný cukr se skořicí a vněm bochánky obalíme ze všech stran.

Skořicové bochánky, smažené
Obrázek: cooky.cz, Sladké skořicové smažené bochánky

Hotovou, dobrou chuť. Konzumovat můžeme ještě teplé, ale jsou výborné i druhý den.

Skořicové bochánky, smažené
Obrázek: cooky.cz, Sladké skořicové smažené bochánky

Tipy na rozšíření receptu

  • Pokud nejste milovník skořice, můžete obalit pouze v cukru nebo ve vanilkovém cukru.
  • Do těsta přidejte citronovou kůru pro obměnu nebo kardamom – díky tomu můžete mít širší variabilitu bochánků.
  • Změňte tvar například místo čtverce udělejte copánky nebo vykrojte jiné tvary než čtverec.
  • Postříkejte usmažený bochánek čokoládovou polevou a můžete přidat i různé posypy.

Video recept na sladké skořicové bochánky

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest