Vůně skořice je takové jemné pohlazení, které vás přenese do světa pohody a klidu. Představte si, že tato omamná vůně naplní vaši domácnost, zatímco se ve vaší kuchyni pomalu smaží skořicové bochánky. Tyto sladkosti, které se připravují z kynutého těsta a smaží se v oleji, jsou výborné i druhý den. Skořicové bochánky lze přirovnat ke skořicovým uzlům.
Skořicové bochánky jsou neskutečně snadné a jejich výrobě potřebujete pouze pár surovin, které pravděpodobně máte doma. Trošku připomínají smažené koblihy, ale jsou lepší 🙂 Abyste byli co nejvíce spokojeni s vaším dílem, tak těsto musí být vláčné a nadýchané. Tudíž první krok je zadělání těsta. Když těsto nakyne do požadované velikosti, přichází na řadu smažení. Jako poslední krok je obalení usmažených bochánků ve směsi skořice a cukru. Hodí se skvěle k odpolední kávě či čaji, ale také skvělou svačinkou pro děti do školy nebo na slavnostní tabuli. Když je naservírujete na stůl, uvidíte, že dlouho nevydrží.
Připravte si suroviny a pustíme se na tvoření této mňamky.
Recept na Skořicové bochánky
Potřebné suroviny:
- 480 g hladké mouky
- 30 g cukru krystal
- 85 g másla (rozpuštěného)
- 310 ml mléka (vlažného)
- 8 g sušeného droždí (nebo 1/2 z kostky čerstvého droždí)
- olej na smažení
Na obalení:
- cukr krystal
- mletá skořice
Postup:
1. Nejprve si zaděláme těsto: do vlažného mléka vsypeme droždí a cukr, vše promícháme. Následně přidáme hladkou mouku, opět zapracujeme a následně rozpuštěné máslo. Takto těsto důkladně hněteme buď ručně a nebo v kuchyňském robotu.
2. Když máme těsto krásně zpracované do kompaktního, hladkého těsta, dáme kynout na teplé místo. Proces kynutí trvá cca 30-60 minut.
3. Jakmile těsto zdvojnásobní svůj objem, můžeme těsto vyjmout z nádoby a vyválet na cca 1 cm vysoký plát. Vzniklý čtverec nebo obdélník pak pomocí kráječe na pizzu rozkrájíme na stejné čtverce, když to půjde 🙂
4. Mezitím si nalijeme olej do vyšší pánve a když je olej rozpálený začneme smažit bochánky. Jednotlivé čtverce vložíme do rozpáleného oleje a smažíme z obou stran dozlatova. Teplo pod pánví mějte na střední teplotě.
5. Hotové, usmažené, řádně okapané od oleje a teplé bochánky přesuneme do mísy, kde máme smíchaný cukr se skořicí a vněm bochánky obalíme ze všech stran.
Hotovou, dobrou chuť. Konzumovat můžeme ještě teplé, ale jsou výborné i druhý den.
Tipy na rozšíření receptu
- Pokud nejste milovník skořice, můžete obalit pouze v cukru nebo ve vanilkovém cukru.
- Do těsta přidejte citronovou kůru pro obměnu nebo kardamom – díky tomu můžete mít širší variabilitu bochánků.
- Změňte tvar například místo čtverce udělejte copánky nebo vykrojte jiné tvary než čtverec.
- Postříkejte usmažený bochánek čokoládovou polevou a můžete přidat i různé posypy.