Pokud byste náhodou nevěděli, co je terina, tak trochu teorie. Slovo „terina“ pochází z francouzštiny a původně mělo toto slovo označovat nádobu na přípravu jídla. Dnes jde o konkrétní označení masového bloku připraveného lisováním. Dnes se s tímto pojmem setkáte v podstatě na celém světě a u nás jí má nejblíže tradiční česká tlačenka.
Terina z uzeného kolene působí velmi moderně a rozhodně ji doporučuji například jako předkrm na slavnostní hostině. Tento recept je navržený s ohledem na jednoduchost a bez přidávání zbytečné chemie. Pokud bychom si měli porovnat tlačenku a terinu, hlavním rozdílem bude asi struktura. Terina má o něco hrubší strukturu, kde jsou obvykle jednotlivé ingredience jasně patrné nebo alespoň není želatina viditelná v takovém množství.
Recept na terinu z uzeného kolene
Ingredience pro přípravu
- 1 uzené koleno
- sůl a pepř
- 1 velká cibule
- 1 hrst petrželky
Postup přípravy teriny
1. Koleno uvaříme a obereme od kosti.
2. Nakrájíme i s kůží a dáme do mixéru.
3. Přidáme cibuli, sůl, pepř, hrst petrželky a lehce rozmixujeme. Ale pozor, nesmíme rozmixovat až na kaši.

Vepřovou šunku si snadno vyrobíme i doma s jednoduchou přípravou krok za krokem
4. Přendáme na potravinářskou fólii, vytvarujeme váleček, zabalíme a utáhneme.
5. Propícháme vidličkou a necháme vychladnout.
6. Poté zabalíme ještě do alobalu a dáme ztuhnout do lednice.
Tipy na servírování teriny
Terinu můžeme servírovat v různých podobách. Ten nejčastější bude asi jako snídaně či svačina během dne doma. Ale pokud se s ní chcete pochlubit, zde je pár tipů.
Jako předkrm: Podávejte s opečeným toastem, hořčicí a domácí cibulovou marmeládou.
Jako součást obloženého talíře: Spolu se sýry, šunkou a kyselou zeleninou.
Na slavnostní stůl: Ozdobte ji bylinkami nebo brusinkami pro elegantní vzhled.

Huspenina: Starodávná delikatesa v novém kabátě
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI