Pokud byste náhodou nevěděli, co je terina, tak trochu teorie. Slovo „terina“ pochází z francouzštiny a původně mělo toto slovo označovat nádobu na přípravu jídla. Dnes jde o konkrétní označení masového bloku připraveného lisováním. Dnes se s tímto pojmem setkáte v podstatě na celém světě a u nás jí má nejblíže tradiční česká tlačenka.

Terina z uzeného kolene působí velmi moderně a rozhodně ji doporučuji například jako předkrm na slavnostní hostině. Tento recept je navržený s ohledem na jednoduchost a bez přidávání zbytečné chemie. Pokud bychom si měli porovnat tlačenku a terinu, hlavním rozdílem bude asi struktura. Terina má o něco hrubší strukturu, kde jsou obvykle jednotlivé ingredience jasně patrné nebo alespoň není želatina viditelná v takovém množství.

Recept na terinu z uzeného kolene

Ingredience pro přípravu

  • 1 uzené koleno
  • sůl a pepř
  • 1 velká cibule
  • 1 hrst petrželky

Postup přípravy teriny

1. Koleno uvaříme a obereme od kosti.

2. Nakrájíme i s kůží a dáme do mixéru.

3. Přidáme cibuli, sůl, pepř, hrst petrželky a lehce rozmixujeme. Ale pozor, nesmíme rozmixovat až na kaši.

Obrázek receptu na Domácí šunka - chutnější a zdravější alternativa

Vepřovou šunku si snadno vyrobíme i doma s jednoduchou přípravou krok za krokem

4. Přendáme na potravinářskou fólii, vytvarujeme váleček, zabalíme a utáhneme.

5. Propícháme vidličkou a necháme vychladnout.

6. Poté zabalíme ještě do alobalu a dáme ztuhnout do lednice.

Terina z uzeného kolena.
Foto: freepik.com, Terina z uzeného kolena.

Tipy na servírování teriny

Terinu můžeme servírovat v různých podobách. Ten nejčastější bude asi jako snídaně či svačina během dne doma. Ale pokud se s ní chcete pochlubit, zde je pár tipů.

Jako předkrm: Podávejte s opečeným toastem, hořčicí a domácí cibulovou marmeládou.

Jako součást obloženého talíře: Spolu se sýry, šunkou a kyselou zeleninou.

Na slavnostní stůl: Ozdobte ji bylinkami nebo brusinkami pro elegantní vzhled.

Domácí sulc na talíři

Huspenina: Starodávná delikatesa v novém kabátě

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest