Její původ najdeme v 60. – 80. letech 20. století, kdy se v domácnostech začaly péct různé vrstvené dezerty, hlavně ty “hezké na oko”. Oblíbené byly hlavně kvůli vzhledu, snadné přípravě a tomu, že využily běžné suroviny, které většinou byly ve špajzu, jako vejce, mouku, tvaroh, kakao, pudink nebo smetanu.

Buchta tří barev se objevovala na každém stole, na všech slavnostech a v retro kuchařce jí najdete určitě i dnes. Obvykle se skládala z tmavého těsta s kakaem, trochou rumu, nebo jogurtu, z piškotového nebo tvarohového těsta a z polevy, kterou byla čokoládová poleva, anebo zakysaná smetana s cukrem, nebo marmeláda. Někdy se jednotlivé vrstvy nepečou zvlášť, ale nalévají na sebe a pečou dohromady, jindy se zase vrství po upečení a chladí v lednici jako řezy.

Recept na trojbarevnou radost – jednoduchou a chutnou barevnou buchtu

Ingredience potřebné na přípravu Buchty tří barev

Těsto

  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Náplň

  • 500 m mléka
  • 90 g cukru
  • 40 g polohrubé mouky
  • 100 g kokosu

Postup přípravy buchty

1. V Misce smícháme všechny ingredience na těsto kromě kakaa. Vypracujeme hladkou směs, kterou rozdělíme na 2 poloviny.

2. Do jedné poloviny přidáme a rozmícháme kakao.

3. Tmavé kakaové těsto navrstvíme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut. Troubu nevypínáme.

4. Z mléka, cukru a mouky uvaříme hustou kaši, do které ihned po dovaření nasypeme kokos a rozmícháme. Necháme za občasného míchání vychladit na pokojovou teplotu.

5. Na zapečené tmavé těsto navrstvíme náplň, rovnoměrně rozetřeme a zalijeme světlým těstem.

Na zapečené tmavé těsto navrstvíme uvařenou náplň.
Foto: Cooky.cz, Na zapečené tmavé těsto navrstvíme uvařenou náplň.
 Na náplň nalijeme světlé těsto a dopečeme.
Foto: Cooky.cz, Na náplň nalijeme světlé těsto a dopečeme.

6. Dále pečeme v troubě cca 15 minut. Buchtu necháme vychladit. Můžeme posypat moučkovým cukrem anebo zalít libovolnou polevou. Chutná i bez polevy.

Toto je příjemná rodinná buchta k posezení v kruhu rodiny, či s přáteli, ke kafíčku i čaji.

Obrázek k receptu na jablečné řezy na plech

Jablečné řezy, které doslova zpívají při krájení: Tradiční recept na jablečné řezy, co se rozplývají na jazyku

Obrázek receptu na kakaovou buchtu s jablky a kousky čokolády.

Kakaová buchta s kousky jablek a čokoládou – sladká symfonie jablek, kousků čokolády a kakaového těsta

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest