Tento dezert je retro klasika, která byla oblíbená už od 80. a 90. let. a stal se doslova hitem všech rodinných oslav.. Je velice jednoduchý na přípravu a zvládne ho opravdu každý. Kombinace hutného kakaového základu, krémové tvarohové vrstvy a osvěžující pomerančové polevy je skvělá, a díky tvarohu a ovocné chuti dezert není vůbec přeslazený.
Název Fanta dortu pochází z hlavní ingredience na polevu – pomerančové limonády Fanta, díky které je dort šťavnatý, osvěžující a krásně barevný. Pro výraznější citrusovou chuť je možné do dortu nebo na jeho ozdobu přidat kousky čerstvých pomerančových plátků. Pro slavnostní příležitosti ho můžete podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny. K tomu dobré kafíčko nebo černý čaj a skvělé pohoštění je na světě.
Recept na Fanta dort – kakaový dezert s tvarohovou vrstvou a ovocnou polevou
Ingredience potřebné na korpus Fanta dortu
- 5 vajec
- 100 g třtinového cukru
- 160 g mouky
- 1 lžička pomerančové esence (volitelné)
- 50 ml oleje
- 50 g kakaa
- špetka soli
Ingredience potřebné na náplň
- 250 g Mascarpone
- 500 g tvarohu
- 100 g změklého másla
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžíce vanilkové esence
Ingredience potřebné na ovocné želé
- 1 l čerstvé přírodní pomerančové šťávy nebo nápoje Fanta
- 100 g kukuřičného škrobu
- 50 ml javorového nebo agávového sirupu

Vitacitové řezy: Řezy s tvarohovým krémem, ovocem a vitacitovým želé
Postup na Fanta dort
1. V šlehači vyšleháme vajíčka s cukrem do světlé pěny. Přilijeme olej, pomerančovou esenci, přidáme proseté kakao a mouku se solí. Řádně zamícháme.
2. Hladké těsto vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a upečeme v troubě na 180 stupňů cca 10 minut. Necháme vychladnout.
3. Vyšleháme si všechny ingredience určené pro náplň a rovnoměrně namažeme na vychladlý korpus. Odložíme do lednice.
4. Do kastrolu si nalijeme Fantu nebo pomerančovou šťávu, kousek tekutiny si odložíme stranou na smíchání se škrobem.
5. Do kastrůlku ke šťávě/limonádě přidáme sirup a tekutinu přivedeme k varu. V odloženém zbytku Fanty rozmícháme škrob a vlijeme do vařící tekutiny.
6. Mícháním uvaříme hustý pudink. Za míchání pudink mírně vychladíme a nalijeme na tvarohovou náplň. Zarovnáme a necháme chladit v lednici.
Tento dort potěší milovníky kombinace čokolády a pomeranče, jeho příprava a podávání je skvělou vzpomínkou na staré časy.
