Tento dezert je retro klasika, která byla oblíbená už od 80. a 90. let. a stal se doslova hitem všech rodinných oslav.. Je velice jednoduchý na přípravu a zvládne ho opravdu každý. Kombinace hutného kakaového základu, krémové tvarohové vrstvy a osvěžující pomerančové polevy je skvělá, a díky tvarohu a ovocné chuti dezert není vůbec přeslazený.

Název Fanta dortu pochází z hlavní ingredience na polevu – pomerančové limonády Fanta, díky které je dort šťavnatý, osvěžující a krásně barevný. Pro výraznější citrusovou chuť je možné do dortu nebo na jeho ozdobu přidat kousky čerstvých pomerančových plátků. Pro slavnostní příležitosti ho můžete podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny. K tomu dobré kafíčko nebo černý čaj a skvělé pohoštění je na světě.

Recept na Fanta dort – kakaový dezert s tvarohovou vrstvou a ovocnou polevou

Ingredience potřebné na korpus Fanta dortu

  • 5 vajec
  • 100 g třtinového cukru
  • 160 g mouky
  • 1 lžička pomerančové esence (volitelné)
  • 50 ml oleje
  • 50 g kakaa
  • špetka soli

Ingredience potřebné na náplň

  • 250 g Mascarpone
  • 500 g tvarohu
  • 100 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžíce vanilkové esence

Ingredience potřebné na ovocné želé

  • 1 l čerstvé přírodní pomerančové šťávy nebo nápoje Fanta
  • 100 g kukuřičného škrobu
  • 50 ml javorového nebo agávového sirupu
Obrázek receptu na vitacitové řezy.

Vitacitové řezy: Řezy s tvarohovým krémem, ovocem a vitacitovým želé

Postup na Fanta dort

1. V šlehači vyšleháme vajíčka s cukrem do světlé pěny. Přilijeme olej, pomerančovou esenci, přidáme proseté kakao a mouku se solí. Řádně zamícháme.

2. Hladké těsto vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a upečeme v troubě na 180 stupňů cca 10 minut. Necháme vychladnout.

3. Vyšleháme si všechny ingredience určené pro náplň a rovnoměrně namažeme na vychladlý korpus. Odložíme do lednice.

Obrázek receptu na Fanta dort - osvěžující spojení kakaa, tvarohu a pomeranče
Zdroj: lamasacuciresel, Recept na Fanta dort – Na upečený a vychlazený korpus namažeme tvarohovou náplň a zarovnáme.

4. Do kastrolu si nalijeme Fantu nebo pomerančovou šťávu, kousek tekutiny si odložíme stranou na smíchání se škrobem.

5. Do kastrůlku ke šťávě/limonádě přidáme sirup a tekutinu přivedeme k varu. V odloženém zbytku Fanty rozmícháme škrob a vlijeme do vařící tekutiny.

6. Mícháním uvaříme hustý pudink. Za míchání pudink mírně vychladíme a nalijeme na tvarohovou náplň. Zarovnáme a necháme chladit v lednici.

Recept na Fanta dost, zdroj obrázku - Cooky-cz
Recept na Fanta dost, zdroj obrázku – Cooky-cz

Tento dort potěší milovníky kombinace čokolády a pomeranče, jeho příprava a podávání je skvělou vzpomínkou na staré časy.

Obrázek receptu na nektarinkový dort.

Nektarinkový dort s tvarohovým krémem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest