Velikonoce, svátky jara a nového života, jsou plné tradic. Jedním z těchto pokladů jsou jidáše. Jidáše jsou sladké pečivo, které připomínají příběh Jidáše Iškariotského – a je oblíbeným velikonočním pohoštěním v mnoha českých domácnostech. Tento jednoduchý a chutný kousek domácího pečiva se stal neodmyslitelnou součástí velikonoční tabule. Jeho vůně medu a citronu dodává atmosféru pohody a radosti.

Historie jidášů sahá až do středověku, kdy se pekly na Zelený čtvrtek jako symbol pokory a připomenutí Kristovy poslední večeře. Podle legendy mají jidáše symbolizovat lano, na kterém se Jidáš oběsil. Jejich tvar se proto často zakřivuje do různých kroucených vzorů, připomínajících provaz. Přidáním medovo-citronové polevy získávají jidáše jemnou svěžest, která lahodí chuťovým buňkám. Na první pohled jednoduché pečivo ožívá sladkokyselou polevou z medu, citronové šťávy.

Recept na velikonoční jidáše

Recept na výborné velikonoční pečivo - Velikonoční jidáše
Foto: Cooky.cz: Jidáše, které připravujeme na Velikonoce

Potřebné suroviny:

  • 25g čerstvého droždí
  • 250g hladké mouky
  • 250g polohrubé mouky
  • 60g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • kůru z jednoho citronu
  • 250 ml vlažného mléka
  • 60g másla (rozpuštěného)

Na potření jidášů:

  • 1 vejce
  • 100g medu
  • citronová šťáva z jednoho citronu

Postup přípravy

1. Nejprve ohřejeme mléko. Do mísy rozdrobíme droždí, které zalijeme mlékem, přidáme cukr a zamícháme. Jakmile se droždí aktivuje, přidáme obě mouky, vanilkový cukr, citronovou kůru, vejce a rozpuštěné mléko.

2. Ze suroviny vypracujeme krásné těsto, které necháme v teple vykynout. Kynutí trvá cca 90 minut.

3. Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme si ho na stejné části. Z jednotlivé části rozválíme na žížaly a z nich vytvoříme tvary. My děláme do tvaru “S”.

Jidáše
Foto: Cooky.cz: Jidáše

4. Hotové tvary předám na plech vyložený pečícím papírem, které necháme vykynout pod utěrkou na cca 15 minut.

5. Poté tvary potřeme rozšlehaným vejcem.

Jidáše
Foto: Cooky.cz: Vykynuté jidáše

Nyní plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme na cca 20 při 160 stupních.

6. Med si smícháme s citronovou šťávou. Upečené jidáše, ještě teplé, potřeme medovo směsí.

Obrázek přehledu velikonočních beránků.

Velký přehled receptů na velikonoční beránky – od ořechového k tvarohovému s medem

Recept na výborné velikonoční pečivo - Velikonoční jidáše
Foto: Cooky.cz: Jidáše, které připravujeme na Velikonoce

Hotovo, podáváme. Dobrou chuť.

Upečte si na Zelený čtvrtek velikonoční jidáše z kynutého těsta.

Velikonoční jidáše: Tradiční sladké pečivo z kynutého těsta

Nejlepší velikonoční hlavička-velikonoční nádivka s uzeným

Tradiční velikonoční hlavička – nádivka s uzeným

Video recept na Jidáše

Autor videa: cooky.cz

Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest