Velikonoce, svátky jara a nového života, jsou plné tradic. Jedním z těchto pokladů jsou jidáše. Jidáše jsou sladké pečivo, které připomínají příběh Jidáše Iškariotského – a je oblíbeným velikonočním pohoštěním v mnoha českých domácnostech. Tento jednoduchý a chutný kousek domácího pečiva se stal neodmyslitelnou součástí velikonoční tabule. Jeho vůně medu a citronu dodává atmosféru pohody a radosti.
Historie jidášů sahá až do středověku, kdy se pekly na Zelený čtvrtek jako symbol pokory a připomenutí Kristovy poslední večeře. Podle legendy mají jidáše symbolizovat lano, na kterém se Jidáš oběsil. Jejich tvar se proto často zakřivuje do různých kroucených vzorů, připomínajících provaz. Přidáním medovo-citronové polevy získávají jidáše jemnou svěžest, která lahodí chuťovým buňkám. Na první pohled jednoduché pečivo ožívá sladkokyselou polevou z medu, citronové šťávy.
Recept na velikonoční jidáše
Potřebné suroviny:
- 25g čerstvého droždí
- 250g hladké mouky
- 250g polohrubé mouky
- 60g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vejce
- kůru z jednoho citronu
- 250 ml vlažného mléka
- 60g másla (rozpuštěného)
Na potření jidášů:
- 1 vejce
- 100g medu
- citronová šťáva z jednoho citronu
Postup přípravy
1. Nejprve ohřejeme mléko. Do mísy rozdrobíme droždí, které zalijeme mlékem, přidáme cukr a zamícháme. Jakmile se droždí aktivuje, přidáme obě mouky, vanilkový cukr, citronovou kůru, vejce a rozpuštěné mléko.
2. Ze suroviny vypracujeme krásné těsto, které necháme v teple vykynout. Kynutí trvá cca 90 minut.
3. Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme si ho na stejné části. Z jednotlivé části rozválíme na žížaly a z nich vytvoříme tvary. My děláme do tvaru “S”.
4. Hotové tvary předám na plech vyložený pečícím papírem, které necháme vykynout pod utěrkou na cca 15 minut.
5. Poté tvary potřeme rozšlehaným vejcem.
Nyní plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme na cca 20 při 160 stupních.
6. Med si smícháme s citronovou šťávou. Upečené jidáše, ještě teplé, potřeme medovo směsí.

Velký přehled receptů na velikonoční beránky – od ořechového k tvarohovému s medem
Hotovo, podáváme. Dobrou chuť.

Velikonoční jidáše: Tradiční sladké pečivo z kynutého těsta

Tradiční velikonoční hlavička – nádivka s uzeným
Video recept na Jidáše
Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI