Kvalitní zpracování vepřové panenky není nijak složité, ale je škoda, aby jste nevyužili její potenciál. Ukážeme vám recept, díky kterému si panenku zamilujete. Připravíme si šťavnaté plátky masa obalené v křupavém bramborovém kabátku a zakryté sýrem. Známá mi tento recept poradila se slovy, že je to jejich oblíbený bramborový řízek. Nevěděla jsem, co si pod tím představit. Teď už vím, že jde o víc než jen kus masa s bramborem.
Recept na panenku v bramborovém kabátku
Délka pečení v troubě 30 minut. Celková délka přípravy 55 minut. 6 porcí.
Ingredience pro přípravu
- 800 g vepřové panenky
- 1 kg brambor
- 5 vajec
- 1 cibule
- 3 lžíce mouky
- 100 g tvrdého sýra
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Oloupané brambory si najemno nastrouháme na struhadle a zalejeme vodou. Dáme prozatím stranou.
2. Panenku si nakrájíme na plátky a skrz potravinářskou fólii naklepeme.
3. Maso osolíme a opepříme a z odleželých brambor slejeme a vymačkáme přebytečnou vodu.
4. K bramborám přidáme 3 vejce, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky pepře, mouku a najemno nastrouhanou cibuli.
5. Pořádně promícháme a vypracujeme jednotnou bramborovou směs.
6. Do čisté misky si rozklepneme 2 vejce a na pánvi si rozpálíme 3 lžíce oleje.
7. Na rozpálený olej dáme porci bramborové hmoty, na ni v rozšlehaném vejci obalený plátek masa a na maso opět porce bramborové směsi.
8. Takto opékáme 3 minuty z každé strany a mezitím si dáme předehřát troubu na 180°C.
9. Plech si vyložíme pečícím papírem a na něj vyskládáme osmažené maso.
10. Pečeme v předehřáté troubě 25 minut, poté posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme dalších 5 minut.
Musí být panenka?
Pokud nemáte doma panenku, klidně použijte jakoukoliv jinou část vepřového masa. Z panenky vám sice vzejde příjemně chutné a šťavnaté maso, z krkovice by zase bylo více promaštěné. Kotleta z kýty bude o něco sušší. Spotřebujte však to, co máte po ruce, v bramborovém kabátku bude výtečný každý kousek masa.