Brambory se zelím, klobáskou a houbami u nás nikdy nezklamou. Některá jídla, a obzvláště ta tradiční, jsou tak výtečná už na první pohled, že není třeba slov. Představujeme vám tradiční selskou specialitu, kterou si zejména kvůli své jednoduchosti oblíbili hospodští a majitelé hostinců již v dřívějších dobách. Rozhodně tento pokrm zasytí celou rodinu a příjemně potěší všechny milovníky hub. Houby nebo žampiony jsou totiž důležitou surovinou v tomto receptu, bez které bychom nedosáhli tak úžasného výsledku. Jsme si jisti, že už při pohledu na obrázek se vám sbíhají sliny v ústech, tak se do toho pusťme.

Recept na hostinskou specialitu se zelím, klobásou, houbami a bramborami

Ingredience pro přípravu

  • 1 – 2 kg bílého zelí
  • 200 g hub nebo žampionů
  • 150 g tvrdé klobásy
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká cibule
  • 3 velké brambory
  • 1 ks rajčatového protlaku
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej na smažení

Postup přípravy

1. Omyté zelí si nakrájíme na tenké nudličky nebo nastrouháme na struhadle.

2. Zelí nyní orestujeme na rozpáleném oleji na pánvi a to ze všech stran.

3. Nastrouháme si oloupanou mrkev a přidáme k zelí na pánev.

4. Osolíme a opepříme, také přidáme rajčatový protlak.

5. Pořádně promícháme a stále dusíme.

Nejlepší recept roku

6. Oloupané brambory si nakrájíme na kostičky a ty přidáme na pánev k zelenině. Hned také přilejeme 100 ml vody.

7. V jiné čisté pánvi si opečeme nakrájenou klobásu s nadrobno nakrájenou cibulí a houbami.

8. Tuto směs s klobásou vmícháme do pánve se zelím a bramborami. Pořádně promícháme.

9. Společně ještě chvíli podusíme a můžeme podávat.

Množství použitého zelí

Bílé zelí.
Zdroj obrázku: depositphotos, Bílé zelí.

Množství zelí, které použijete, si zvolte dle svých chutí. Použitelné množství balancuje mezi 1 až 2 kilogramy, čím víc zelí, tím více můžete pokrm nastavit a osvěžit.

Typ klobásy

Tvrdá klobása.
Zdroj obrázku: depositphotos, Tvrdá klobása.

V receptu použijte klobásu tvrdého typu. Pokud máte rádi pikantnější jídlo, zkuste paprikovou klobásu, se kterou dodáte pokrmu žhavější jiskru.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest