Brambory se zelím, klobáskou a houbami u nás nikdy nezklamou. Některá jídla, a obzvláště ta tradiční, jsou tak výtečná už na první pohled, že není třeba slov. Představujeme vám tradiční selskou specialitu, kterou si zejména kvůli své jednoduchosti oblíbili hospodští a majitelé hostinců již v dřívějších dobách. Rozhodně tento pokrm zasytí celou rodinu a příjemně potěší všechny milovníky hub. Houby nebo žampiony jsou totiž důležitou surovinou v tomto receptu, bez které bychom nedosáhli tak úžasného výsledku. Jsme si jisti, že už při pohledu na obrázek se vám sbíhají sliny v ústech, tak se do toho pusťme.
Recept na hostinskou specialitu se zelím, klobásou, houbami a bramborami
Ingredience pro přípravu
- 1 – 2 kg bílého zelí
- 200 g hub nebo žampionů
- 150 g tvrdé klobásy
- 1 velká mrkev
- 1 velká cibule
- 3 velké brambory
- 1 ks rajčatového protlaku
- sůl a pepř
- rostlinný olej na smažení
Postup přípravy
1. Omyté zelí si nakrájíme na tenké nudličky nebo nastrouháme na struhadle.
2. Zelí nyní orestujeme na rozpáleném oleji na pánvi a to ze všech stran.
3. Nastrouháme si oloupanou mrkev a přidáme k zelí na pánev.
4. Osolíme a opepříme, také přidáme rajčatový protlak.
5. Pořádně promícháme a stále dusíme.
6. Oloupané brambory si nakrájíme na kostičky a ty přidáme na pánev k zelenině. Hned také přilejeme 100 ml vody.
7. V jiné čisté pánvi si opečeme nakrájenou klobásu s nadrobno nakrájenou cibulí a houbami.
8. Tuto směs s klobásou vmícháme do pánve se zelím a bramborami. Pořádně promícháme.
9. Společně ještě chvíli podusíme a můžeme podávat.
Množství použitého zelí
Množství zelí, které použijete, si zvolte dle svých chutí. Použitelné množství balancuje mezi 1 až 2 kilogramy, čím víc zelí, tím více můžete pokrm nastavit a osvěžit.
Typ klobásy
V receptu použijte klobásu tvrdého typu. Pokud máte rádi pikantnější jídlo, zkuste paprikovou klobásu, se kterou dodáte pokrmu žhavější jiskru.