Živáňská pečínka je tradiční pokrm s kořeny na Slovensku a Balkáně, kde je připravována venku na ohni, ovšem její příprava v troubě na plechu je stejně chutná a praktická. Pečení v alobalu zajišťuje, že maso zůstane šťavnaté a neoschne, a přitom se všechny chutě dokonale propojí. Při otevření alobalu vás zasáhne voňavá pára, která dodá každému soustu nezaměnitelnou vůni a chuť. Živáňská pečínka je ideálním jídlem na oslavy nebo větší rodinné večeře, kdy můžete tento bohatý pokrm sdílet se svými blízkými.

Recept na živáňskou pečínku

Ingredience pro přípravu

  • 1/2 kg vepřové kýty
  • 1/2 kg uzené krkovice
  • anglická slanina
  • 1/2 kg brambor
  • 1/2 kg rajčat
  • 1/2 kg červené papriky
  • 1/2 kg červené cibule
  • sůl
  • koření dle chuti

Postup přípravy

1. Maso nakrájíme, v míse osolíme, okořeníme a dobře promícháme.

Maso si ochutíme v míse.
Maso si ochutíme v míse.

2. Dáme si předehřát troubu na 160 stupňů.

3. Rozprostřeme kusy alobalu a do nich vyskládáme nakrájené brambory.

Nakrájené brambory vyskládáme na kusy alobalu.
Nakrájené brambory vyskládáme na kusy alobalu.

4. Na brambory rozložíme ochucené maso s nakrájenou slaninou a zeleninou a zabalíme do alobalu.

Na brambory položíme maso.
Na brambory položíme maso.

5. Vložíme do předehřáté trouby na plechu na 1 hodinu.

6. Po hodině pečení alobaly otevřeme a takto dopečeme na 180 stupňů dalších 20 minut.

Posledních 20 minut pečeme otevřené.
Posledních 20 minut pečeme otevřené.

Variabilita jídla

Jedním z kouzel živáňské pečínky je její variabilita. Můžete použít různé druhy masa podle chuti, a stejně tak si můžete pohrát se zeleninou a uzeninami, které do pokrmu přidáte. Kombinace masa, slaniny, klobásy a zeleniny vytváří jedinečnou směs chutí, která se krásně prolnou během pečení v alobalu.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest