Živáňská pečínka je tradiční pokrm s kořeny na Slovensku a Balkáně, kde je připravována venku na ohni, ovšem její příprava v troubě na plechu je stejně chutná a praktická. Pečení v alobalu zajišťuje, že maso zůstane šťavnaté a neoschne, a přitom se všechny chutě dokonale propojí. Při otevření alobalu vás zasáhne voňavá pára, která dodá každému soustu nezaměnitelnou vůni a chuť. Živáňská pečínka je ideálním jídlem na oslavy nebo větší rodinné večeře, kdy můžete tento bohatý pokrm sdílet se svými blízkými.
Recept na živáňskou pečínku
Ingredience pro přípravu
- 1/2 kg vepřové kýty
- 1/2 kg uzené krkovice
- anglická slanina
- 1/2 kg brambor
- 1/2 kg rajčat
- 1/2 kg červené papriky
- 1/2 kg červené cibule
- sůl
- koření dle chuti
Postup přípravy
1. Maso nakrájíme, v míse osolíme, okořeníme a dobře promícháme.
2. Dáme si předehřát troubu na 160 stupňů.
3. Rozprostřeme kusy alobalu a do nich vyskládáme nakrájené brambory.
4. Na brambory rozložíme ochucené maso s nakrájenou slaninou a zeleninou a zabalíme do alobalu.
5. Vložíme do předehřáté trouby na plechu na 1 hodinu.
6. Po hodině pečení alobaly otevřeme a takto dopečeme na 180 stupňů dalších 20 minut.
Variabilita jídla
Jedním z kouzel živáňské pečínky je její variabilita. Můžete použít různé druhy masa podle chuti, a stejně tak si můžete pohrát se zeleninou a uzeninami, které do pokrmu přidáte. Kombinace masa, slaniny, klobásy a zeleniny vytváří jedinečnou směs chutí, která se krásně prolnou během pečení v alobalu.