Jen těžko budete hledat něco tak tradičního, jako klasický kulatý koláč z kynutého těsta s ovocem a drobenkou na povrchu. Znají ho snad všechny naše babičky, kterým vždy tato voňavá dobrota zdobila jejich sváteční stůl. Přesně tento typ koláče snadno v dnešní době zakoupíte v kterékoliv supermarketu nebo pekárně, ale chuťově se bohužel stále nedají srovnávat. Domácí je prostě domácí, o tom není pochyb.

Recept na ovocný kynutý koláč s drobenkou

Obrázek receptu na kynutý koláč s drobenkou.
Zdroj obrázku: medovemotuzy, Recept na drobenkový koláč od naší babičky

Délka pečení je 30 minut.

Potřebné ingredience

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 70 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 750 g různého ovoce (borůvky, brusinky, meruňky, maliny, rebarbora, třešně atd.)

Na drobenku:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 50 g moučkového cukru

Postup přípravy

1. Nejdříve si v misce připravíme kvásek. Takže si do rozdrobeného droždí přidáme lžičku cukru a 125 ml vlažného mléka.

2. Prozatím si do jiné mísy dáme mouku, vanilkový cukr, nakrájené máslo, špetku soli, vejce a zbytek cukru. To vše promícháme.

3. Jakmile nám kvásek vzejde, přidáme ho k připravené směsi mouky a cukru.

4. Vypracujeme nelepící těsto, které přikryjeme kuchyňskou utěrkou a dáme na 40 minut kynout na teplé místo.

5. Dáme si předehřát troubu na 200°C.

6. Vykynuté těsto rozválíme a položíme na plech, který si předtím vyložíme pečícím papírem.

7. Na těsto vyskládáme odkapané ovoce a pokud máme více druhů ovoce, vyskládáme ho vedle sebe v několika pásech.

8. Je načase si připravit drobenku. Rozpuštěné máslo smícháme s cukrem a moukou.

9. Ručně vypracujeme drobenku a posypeme s ní ovoce.

10. Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 30 minut.

11. Krájíme až po vychladnutí.

Obrázek receptu na kynutý koláč s ovocem a drobenkou.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Kynutý koláč s drobenkou

S jakými druhy kynutých koláčů se můžeme setkat?

My jsme si připravili kynutý koláč s drobenkou a ovocem. Ovoce můžeme použít čerstvé, případně kompotované nebo mražené. Ve všech případech nechte ovoce řádně odkapat. Také lze dát pod ovoce tenkou vrstvu strouhaného perníku, který absorbuje nadbytečnou vlhkost ovoce, aby jsme neměli koláč rozmočený. Známou a tradiční kombinaci vytvoříme taky s oslazeným tvarohem, nebo mákem s povidly. Variant je opravdu velké množství a záleží pouze na našich chutích, co s koláčem vymyslíme.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest