5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Koláč s pudinkovým krémem a borůvkami je výtečný dezert, který spojuje křehké máslové těsto, jemný vanilkový pudink a čerstvé borůvky. Je skvělou volbou na slavnostní příležitosti nebo jako sladká tečka po nedělním obědě. Příprava podle receptu není složitá a výsledek stojí za to. Je zajímavý chuťově i vizuálně.

Začneme přípravou těsta smícháním mouky, mandlových lupínků, másla, cukru a špetky soli. Poté přidáme žloutek a postupně přiléváme vodu, dokud těsto není měkké a elastické. Těsto necháme odpočinout v lednici, zatímco připravujeme krém. Mléko s vanilkou a špetkou soli přivedeme k varu. Mezitím vyšleháme cukr se žloutky a vejcem, přidáme mouku a smícháme. Horké mléko postupně vlijeme do směsi vajec a mouky a za stálého míchání uvaříme pudink. Těsto vyválíme, propícháme vidličkou a pečeme s keramickými kuličkami nebo fazolemi. Po upečení těsto naplníme krémem, ozdobíme borůvkami a necháme vychladnout.

Tipy na další rozšíření receptu na borůvkový koláč

  • Můžete použít směs různých lesních plodů, jako jsou maliny nebo ostružiny, pro pestřejší chuť.
  • Pro lehčí variantu můžete nahradit část másla řeckým jogurtem.
  • Těsto můžete posypat trochou cukru před pečením, aby bylo sladší a křupavější.
Zdroj obrázku: divainbucatarie, Borůvkový dort s krémem a čerstvými borůvkami

Recept na borůvkový dort s pudinkovým krémem a mandlemi

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 45 minut
Čas vaření 25 minut
Doba odpočinku 1 hodina
Celkový čas 2 hodiny 10 minut
Porcí 8 porcí
Křehký dort s vanilkovým pudinkem a borůvkami je ideální sladkou tečkou na každou příležitost

Potřebné vybavení

  • forma na koláč
  • Keramické kuličky nebo fazole/rýže
  • Pečící papír

Suroviny

Na těsto:

  • 200 g mouky
  • 50 g mandlových lupínků
  • 120 g másla (min. 80 % tuku)
  • 1 žloutek
  • 50 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 4–5 lžic vody

Na krém a polevu:

  • 500 ml mléka
  • 250 g borůvek
  • 120 g cukru
  • 50 g mouky
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 špetka soli

Postup 

  • Smícháme mouku, mleté mandlové lupínky, máslo, cukr a špetku soli, poté přidáme rozšlehaný žloutek. Postupně přiléváme vodu, dokud těsto není měkké a elastické.
    Borůvkový dort - těsto

    Zdroj obrázku: divainbucatarie, Těsto na borůvkový dort

  • Těsto zabalíme a necháme odpočinout v lednici po dobu 30 minut.
  • Mezitím si připravíme krém. Mléko přivedeme k varu se špetkou soli a semínky z vanilkového lusku.
  • V jiné míse vyšleháme cukr se žloutky a vejcem. Přidáme mouku a mícháme, dokud není směs hladká.
  • Horké mléko pomalu přilijeme do směsi vajec a mouky, dobře promícháme. Na středním plameni přivedeme zpět k varu a mícháme, dokud krém nezhoustne.
    Borůvkový dort - krém

    Zdroj obrázku: divainbucatarie, Krém na borůvkový dort

  • Těsto vyválíme, položíme do formy a propícháme vidličkou. Zakryjeme pečicím papírem a zatížíme keramickými kuličkami nebo fazolemi.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, 15 minut. Odstraníme pečicí papír a zatížení a pečeme dalších 10 minut, dokud těsto nezezlátne.
  • Po vychladnutí těsta nalijeme připravený krém a ozdobíme borůvkami.
    Borůvkový dort - kompletace

    Zdroj obrázku: divainbucatarie, Nanášení krému na dort

  • Koláč necháme vychladit v lednici alespoň hodinu, poté podáváme.
    Borůvkový dort - servis

    Zdroj obrázku: divainbucatarie, Borůvkový dort podávaný s čajem

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 120 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Mezinárodní
Klíčové slovo: borůvkový koláč, borůvky, koláč, pudink
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest