Koláč s pudinkovým krémem a borůvkami je výtečný dezert, který spojuje křehké máslové těsto, jemný vanilkový pudink a čerstvé borůvky. Je skvělou volbou na slavnostní příležitosti nebo jako sladká tečka po nedělním obědě. Příprava podle receptu není složitá a výsledek stojí za to. Je zajímavý chuťově i vizuálně.
Začneme přípravou těsta smícháním mouky, mandlových lupínků, másla, cukru a špetky soli. Poté přidáme žloutek a postupně přiléváme vodu, dokud těsto není měkké a elastické. Těsto necháme odpočinout v lednici, zatímco připravujeme krém. Mléko s vanilkou a špetkou soli přivedeme k varu. Mezitím vyšleháme cukr se žloutky a vejcem, přidáme mouku a smícháme. Horké mléko postupně vlijeme do směsi vajec a mouky a za stálého míchání uvaříme pudink. Těsto vyválíme, propícháme vidličkou a pečeme s keramickými kuličkami nebo fazolemi. Po upečení těsto naplníme krémem, ozdobíme borůvkami a necháme vychladnout.
Tipy na další rozšíření receptu na borůvkový koláč
- Můžete použít směs různých lesních plodů, jako jsou maliny nebo ostružiny, pro pestřejší chuť.
- Pro lehčí variantu můžete nahradit část másla řeckým jogurtem.
- Těsto můžete posypat trochou cukru před pečením, aby bylo sladší a křupavější.
Recept na borůvkový dort s pudinkovým krémem a mandlemi
Potřebné vybavení
- forma na koláč
- Keramické kuličky nebo fazole/rýže
- Pečící papír
Suroviny
Na těsto:
- 200 g mouky
- 50 g mandlových lupínků
- 120 g másla (min. 80 % tuku)
- 1 žloutek
- 50 g cukru
- 1 špetka soli
- 4–5 lžic vody
Na krém a polevu:
- 500 ml mléka
- 250 g borůvek
- 120 g cukru
- 50 g mouky
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 1 vanilkový lusk
- 1 špetka soli
Postup
- Smícháme mouku, mleté mandlové lupínky, máslo, cukr a špetku soli, poté přidáme rozšlehaný žloutek. Postupně přiléváme vodu, dokud těsto není měkké a elastické.
Zdroj obrázku: divainbucatarie, Těsto na borůvkový dort
- Těsto zabalíme a necháme odpočinout v lednici po dobu 30 minut.
- Mezitím si připravíme krém. Mléko přivedeme k varu se špetkou soli a semínky z vanilkového lusku.
- V jiné míse vyšleháme cukr se žloutky a vejcem. Přidáme mouku a mícháme, dokud není směs hladká.
- Horké mléko pomalu přilijeme do směsi vajec a mouky, dobře promícháme. Na středním plameni přivedeme zpět k varu a mícháme, dokud krém nezhoustne.
Zdroj obrázku: divainbucatarie, Krém na borůvkový dort
- Těsto vyválíme, položíme do formy a propícháme vidličkou. Zakryjeme pečicím papírem a zatížíme keramickými kuličkami nebo fazolemi.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, 15 minut. Odstraníme pečicí papír a zatížení a pečeme dalších 10 minut, dokud těsto nezezlátne.
- Po vychladnutí těsta nalijeme připravený krém a ozdobíme borůvkami.
Zdroj obrázku: divainbucatarie, Nanášení krému na dort
- Koláč necháme vychladit v lednici alespoň hodinu, poté podáváme.
Zdroj obrázku: divainbucatarie, Borůvkový dort podávaný s čajem