Jak připravit originální dezert, který nepeče každý? Zkuste Bostonské řezy: Bostonské krémové řezy s polevou z hořké čokolády jsou vynikajícím a lahodným moučníkem pro milovníky krémových zákusků. Tento dezert je inspirován tradičním bostonským krémovým koláčem Boston Cream Pie, který tvoří vrstva lehkého piškotového těsta, vanilkového krému a bohaté čokoládové polevy. Tento dezert je luxusní pochoutkou ke kávě, ale i efektním a pozornost poutajícím zákuskem na různých rodinných či firemních oslavách.
Recept na Bostonské krémové řezy s polevou z hořké čokolády
Ingredience na přípravu
Krém na náplň Bostonských řezů připravíte z těchto surovin:
- 4 žloutky
- 60 g kondenzovaného mléka
- 60 g cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 10 g vanilkového cukru
- 320 ml mléka
- 20 g másla
Ingredience na Těsto
- 4 vejce
- 110 g cukru
- špetka soli
- 50 g rostlinného oleje
- 60. ml mléka
- 100 g mouky
- 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 kávové lžičky octu
Poleva se skládá z:
- 120 g hořké čokolády
- 120 g smetany na šlehání (33-36%)
Postup přípravy
1. Mléko na krém dáme vařit, ale trošku mléka odebereme a v něm do hladka rozmícháme žloutky, cukr, vanilkový cukr, kondenzované mléko a škrob. Rozmíchanou směs vlijeme do vařícího mléka a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Do horkého pudinku přidáme máslo a pořádně rozmícháme.
2. Hustý pudink přikryjeme folii a necháme dobře vychladit.
3. Než nám krém vychladne, připravíme si těsto. Vyšleháme žloutky s 50 g cukru a solí, přidáme olej a mléko. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a vymícháme hladké těsto.
4. V další misce vyšleháme oddělené 4 bílky, za stálého šlehání přidáme ocet a postupně přidáváme zbytek cukru.
5. Vyšlehanou pěnu postupně přidáváme do žloutkové směsi a opatrně jemné mícháme.
6. Pečeme na plechu 22×27 cm vystlaném pečícím papírem při teplotě 170 stupňů 20 minut.
7. Upečené těsto vyklopíme a necháme vychladit.
8. Potřeme vychlazeným pudinkem a polejeme čokoládovou polevou, kterou si připravíme smícháním hořké čokolády a smetany, ohřátím v mikrovlnné troubě a chlazením v lednici po dobu cca 4 hodin.
Tipy k podávání
Bostonské řezy podáváme kvalitně vychlazené, aby udrželi svůj tvar a jejich chuť byla intenzivní, je lepší je připravit den předem a nechat je v chladu odležet, tak bude jejich chuť ještě výraznější. Řezy můžeme dle fantazie a vkusu zdobit buď přidaným čerstvým ovocem, jedlými čokoládovými vločkami anebo strouhanými ořechy. Zvlášť když jsou připravované na oslavu či sváteční posezení.