5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Čokoládová poleva je neodolatelný doplněk, který může vylepšit jakýkoli dezert. Její hladká, lesklá textura a bohatá čokoládová chuť přidají vašim pečeným dobrotám nejen vizuální přitažlivost, ale také delikátní chuťový zážitek. Níže vám přinášíme 3 různé recepty na čokoládovou polevu: Kakaová poleva s máslem a vanilkou, Jednoduchá čokoládová poleva z parní lázně a Krémová čokoládová poleva s tekutou smetanou.

Využití čokoládové polevy

  • Narozeninové dorty: Čokoládová poleva dodá dortům krásný lesk a bohatou chuť, která potěší každého oslaveného. Použijte čokoládovou polevu k vytváření dekorativních vzorů na dorty. Pomocí lžíce nebo stěrky můžete vytvořit různé textury a tvary.
  • Cheesecakes: Přidejte čokoládovou polevu na vrchol cheesecakeu pro kontrastní chuťový zážitek.
  • Muffiny a cupcaky: Namáčení vršků muffinů a cupcaků do čokoládové polevy je jednoduchý způsob, jak je ozvláštnit.
  • Sušenky a perníčky: Namáčejte konce sušenek nebo polijte celé perníčky čokoládovou polevou pro extra sladkou vrstvu.
  • Ovoce: Čerstvé ovoce, jako jsou jahody, banány nebo jablka, můžete namáčet do čokoládové polevy pro zdravý a chutný snack.
  • Plněné koblihy: Použijte čokoládovou polevu jako náplň pro koblihy nebo donuty.
  • Horká čokoláda: Přidejte lžíci čokoládové polevy do horkého mléka pro extra bohatou horkou čokoládu.
  • Káva: Přelijte svou oblíbenou kávu trochou čokoládové polevy a získáte lahodnou mokku.
  • Zmrzlinové poháry: Přelijte čokoládovou polevu přes zmrzlinu a posypte ořechy nebo kousky ovoce.
  • Domácí nanuky: Namáčejte domácí nanuky do čokoládové polevy a nechte je ztuhnout.

TIP: přidejte se do naší skupiny pro inspirace na Nejlepší recepty z kuchyně

Zdroj obrázku: Pexels, Čokoláda, která slouží na polevu

3 recepty na čokoládovou polevu

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 18 minut
Celkový čas 18 minut
Čokoládová poleva je všestranný a oblíbený doplněk, který může vylepšit vzhled a chuť mnoha sladkých pokrmů

Potřebné vybavení

  • Hrnec

Suroviny

Ingredience na první recept:

  • 100 gramů másla
  • 2-3 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžíce mouky
  • 1/2 lžíce moučkového cukru
  • 5 lžic mléka
  • vanilková esence

Ingredience na druhý recept:

  • 150 gramů hořké čokolády
  • 1 polévková lžíce kakaového prášku
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 šálku vody

Ingredience na třetí recept:

  • 125 mililitrů tekuté smetany ke šlehání
  • 125 gramů hořké čokolády

Postup 

Recept 1: Kakaová poleva s máslem a vanilkou

  • Na oheň dejte 50 gramů másla spolu s kakaovým práškem, moučkovým cukrem, mlékem a moukou.
  • Směs neustále míchejte a přiveďte k varu. Sledujte, aby se nevytvořily hrudky.
  • Jakmile se směs začne vařit, přidejte zbylých 50 gramů másla a vanilkovou esenci.
  • Pokud je poleva příliš hustá a rychle tuhne, přidejte postupně více mléka, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Recept 2: Jednoduchá čokoládová poleva z parní lázně

  • Čokoládu nalámejte na malé kousky a vložte do misky nad parní lázeň. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
  • Do rozpuštěné čokolády přidejte kakaový prášek a cukr.
  • Postupně přilévejte vodu a míchejte, dokud směs nebude homogenní a hladká.

Recept 3: Krémová čokoládová poleva s tekutou smetanou

  • V malém hrnci zahřejte tekutou smetanu na středním plameni. Dávejte velký pozor, aby se smetana nerozvařila a nepřevařila.
  • Horkou smetanu stáhněte z ohně a přidejte kousky čokolády.
  • Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a nezískáte hladkou a homogenní polevu.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Použití kvalitní čokolády: Vždy použijte kvalitní čokoládu, abyste dosáhli nejlepší chuti a textury.
  • Konzistence polevy: Při úpravě konzistence polevy přidávejte tekutinu po malých dávkách, aby byla poleva hladká a lesklá.
  • Míchání: Neustále míchejte, aby se ingredience dobře spojily a nevytvořily se hrudky.
  • Teplota: Sledujte teplotu, zejména u smetany, aby se nepřevařila a neztratila svou krémovost.
Cena: do 90 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: čokoláda, čokoládová poleva


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest