Když se řekne podzim, mnohým z nás se vybaví barvy padajícího listí a samozřejmě dýně. Dýně se staly symbolem této roční doby. Co vyzkoušet nyní jiný druh dýní v podobě pizzového těsta plněné šunkou a sýrem? Pizzové dýně jsou dobré a praktické. Tento pokrm můžeme podávat na jakékoliv oslavě nebo zabalit do svačinového boxu. Nebo je můžete servírovat jako zábavný pokrm na Halloween, určitě budou mít úspěch.
Prvním krokem je příprava pizzového těsto. Můžete si ho připravit doma, nebo použít koupené, pokud nemáte moc času. Těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce, které se následně změníme v mini dýně plné překvapení.
Náplň je jednoduchá, kombinace šunky a sýra je klasika, která nikdy nezklame. Každý čtverec těsta potřete kečupem nebo domácím sugem, naplňte směsí šunky a sýra, poté jej pečlivě zabalte a vytvarujte do podoby malé dýně. Použijte provázek, abyste vytvořili charakteristické „žebrování“ dýně a nezapomeňte na malý stonek například ze salátové okurky nebo mrkve.

Recept na halloweenské Pizzové Dýně
Potřebné vybavení
- Plech
- Troubu
- provázek
- mísu
- kuchyňského robota nebo nahradíme vlastními rukami
- odměrku
- pizza kráječ nebo nůž
- Váleček
Suroviny
Pizza těsto
- 25 g čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžičky cukru
- 200 – 300 ml vody (vlažné)
- 5 lžic kvalitního olivového oleje
- 1 lžička soli
Náplň
- 200 g šunky (nebo salámu – nakrájené na kostičky)
- 200 g tvrdého sýra (nastrouhaný nebo nakrájený na kostičky)
- kečup nebo domácí sugo (dle vašich potřeb)
Závěr
- 1 ks vejce (na potření dýní)
- provázek (na tvarování dýní)
Postup
- Nejprve si zaděláme těsto na pizzu. Rozdrobíme droždí do trošky vlažné vody a přidáme cukr a zamícháme. Kvásek nalijeme do mísy s odváženou moukou a přidáme sůl a olivový olej.
- Nyní začneme vypracovávat těsto, postupně přidáváme k mouce vlažnou vodu. Přidáváme dokud nám nevznikne pevné kompaktní těsto. Ideální pomocník je kuchyňský robot. Pokud nemáte musíte použít vlastní sílu v pažích.
- Vzniklé těsto necháme kynout cca 60 minut na teplém místě.
- Když nám vykyne těsto, tak z těsta vyválíme plát cca 0,5 cm vysoký. Vyválený plát si rozdělíme na čtverce. Každý čtverec potřeme sugem nebo kečupem a plníme nakrájenou šunkou a sýrem.
Zdroj: cooky.cz, Dýně z pizzového těsta: pochoutka pro každou příležitost
- Každý čtverec zabalíme do tvaru koule.
Zdroj: cooky.cz, Dýně z pizzového těsta: pochoutka pro každou příležitost
- Nastříháme si provázky a začneme tvarovat dýně. Na jednu dýni použijeme tři provázky, které převážeme přes dýni, aby vzniklo žebrování, jako má dýně.
Zdroj: cooky.cz, Dýně z pizzového těsta: pochoutka pro každou příležitost
- Takto hotové dýně potřeme buď olejem nebo vejcem. Vejce je za mne lepší, dodá dýním hezčí barvu.
Zdroj: cooky.cz, Dýně z pizzového těsta: pochoutka pro každou příležitost
- Dýně pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů na 10 minut – pečeme do zlatova. Hotovo, nyní sundáme provázky doplníme dýním stopku čímkoliv co máte doma a podáváme. Dobrou chuť.
Zdroj: cooky.cz, Dýně z pizzového těsta: pochoutka pro každou příležitost
Video recept
Poznámky
- k dýním můžete podávat různé dipy – pažitkové, česnekové a tím zase získají dýně jiný rozměr.