Smaženou rybu má rád snad úplně každý. Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by ji nejedl. A co taková ryba na anglický způsob, fish and chips – takto nám rybku připravovala naše kamarádka z Británie. Je to smažená ryba v těstíčku s hranolkami. Ryba smažená v těstíčku po zakousnutí krásně křupne. Vyzkoušejte s námi tuto anglickou klasiku.
Ve velkém množství receptů se objevuje, že se těstíčko dělá ze sodovky. Věděli jste, že podle originálního anglického receptu tam patří ještě pivo..? Rybu můžete použít jakoukoliv, osobně nejraději používám tresku. Hranolky, jsem tentokrát udělala zdravější a to pečené v troubě, nejsou to tedy klasické smažené chips. Ale ty už jsem dřív také připravovala a tady je případně recept.
Recept na originální anglický pokrm fish and chips
Potřebné suroviny:
- 110 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 100 ml vychlazeného piva (ideálně tmavého)
- 100 ml vychlazené sody
- sůl a pepř na dochucení
- olej na smažení
- 400 g tresky tmavé (či jiné)
Na hranolky:
- 1 kg nakrájených brambor
- olivový olej
- sůl
Postup:
Chips:
1. Omyté a osušené brambory (nemusíme loupat) nakrájíme na tvary hranolek. Takto připravené brambory dáme na plech vyložený pečícím papírem.
2. Brambory vložíme do předem předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů po dobu asi 50 minut (dozlatova). Poté hranolky přelijeme olejem a osolíme, vše promícháme.
Fish:
1. Nejprve si uděláme těstíčko a to tak, že smícháme v jedné míse tyto suroviny: polovinu množství mouky, sůl, pepř, pivo a vodu, kypřící prášek do pečiva smícháme pomocí vidličky.
2. Rybu si pokrájíme na velikost, která se vám líbí a osolíme ji.
3. Rybu následně obalíme ve zbytku mouky a poté ji vložíme do těstíčka.
4. Takto připravenou rybu dáme do rozpáleného oleje a smažíme do zlatova. Ryba je hotová do max 4. minut.
Hotovou rybu a hranolky podáváme společně na talíři ideálně s majonézou.
Recept na domácí majonézu
Dobrou chuť.
Jak připravujete vy tento pokrm? Zde můžete vyzkoušet další verzi Fish and Chips, napište nám která verze vám víc chutnala.
Zdroj: Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI