Kdo by odolal vůni čerstvě upečených českých kynutých buchet, které se rozpadají na jazyku a připomínají dětství? Buchty jsou neodmyslitelně spojeny s pohodou a teplem domova. Nicméně, v dnešní době, kdy stále více lidí dbá na zdravou výživu, bývá tradiční recept příliš kalorický a těžký. Proto vám tentokrát přinášíme netradiční verzi tohoto klasického receptu, který potěší vaše chuťové buňky a vaši linii. Zkuste si s námi upéct Honzovy buchty a to z celozrnné mouky!

Celozrnná mouka je vynikající alternativou k běžné bílé mouce

Protože je bohatá na vlákninu a udržuje vás tak déle sytými. Díky tomu máme lepší pocit, když si dopřáváme sladké pochoutky. Buchty jsou plněny tvarohem, tato náplň krásně buchty zvláční. Další zvláštností tohoto receptu je přidané ovoce uvnitř buchty, použijte ovoce dle sezonnosti. My použili maliny a rybíz ze zahrádky.

Příprava buchet je velmi jednoduchá a časově i rychlá. Nemusíte být profesionál v pečení, abyste si mohli vychutnat tyto skvělé buchty. Držte se našeho receptu a brzy budete mít na stole lahodné buchty, které si zamiluje celá rodina. Uvidíte, že se po nich na stole jen zapráší. Vezměte si zástěru, zapněte troubu a připravte se na pečení Honzových tvarohových buchet.
TIP: inspirujte se sladkými recepty – připojte se do facebookové skupiny na Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně

Recept na Honzovy buchty plněné tvarohem

Ingredience na těsto:

  • 250–300 g celozrnné mouky
  • 70 g másla do těsta
  • 3 lžíce cukru
  • 15 g droždí
  • 1 žloutek
  • 100 ml mléka
  • 150 g másla na potření pekáče a buchet

Náplň:

  • 1 vejce
  • Maliny a rybíz
  • 500 g měkkého tvarohu (ideálně v alobalu)
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Postup:

České kynuté tvarohové buchty z celozrnné mouky
Obrázek: cooky.cz, Honzovy buchty z celozrnné mouky, tvarohové

1. Nejprve si připravíme kvásek: Droždí a 1 lžíci cukru rozmícháme v 1/3 teplého mléka, přidáme lžíci mouky a promícháme. Takto zadělaný kvásek, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít po dobu 8–10 minut.

2. Připravíme si těsto: Zbylé suroviny na těsto dáme do mísy – nejprve cukr smícháme s mlékem a vejcem. Nyní přilijeme kvásek, přisypeme mouku a promícháme. Následně přidáme rozpuštěné máslo. Vypracujeme krásné hladké těsto, které nesmí být lepivé a necháme ho kynout na teplém místě asi 30 minut (ideálně, když mísu se zadělaným těstem dáme do hrnce s horkou vodou, pak máme vykynuté těsto do uvedeného času raz dva).

České kynuté tvarohové buchty z celozrnné mouky
Obrázek: cooky.cz, Honzovy buchty z celozrnné mouky, tvarohové

3. Příprava náplně: V misce smícháme tvaroh s cukrem a vejcem.

4. Přejdeme ke tvarování buchet: Vykynuté těsto si rozdělíme na stejné bochánky, které následně rozválíme do placky (nebo pomocí dlaně vytvoříme placku). Na každou placičku dáme náplň a na ni položíme maliny nebo rybíz. Placičky zabalíme do tvaru koule. Spojem dolu dáme připravenou buchtu do pekáče vymazaným máslem. Buchtu potřeme ze všech stran máslem a takto pokračujeme dál.

5. Pečení: Připravené buchty necháme ještě asi 10 minut kynout v pekáči a následně je vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů po dobu 10 minut, poté snížíme troubu na 180 stupňů a pečeme dalších 10 minut (do zlatova).

Hotové buchty můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Hotovo, dobrou chuť.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest