Někdy na skvělý a chutný dezert nepotřebujeme nespočet suroviny a hodiny strávené v kuchyni. Pokud se vám tak myšlenka zamlouvá, nejlepším řešením bývají “sklenicové” dezerty, které nejen rychle připravíte, ale zároveň jsou osvěžující a lahodné. Takovým příkladem za všechny je tento úžasný krém z tvarohu a pomerančů. Citrusy dezert skvěle nabijí čerstvostí a letní chutí, zatímco tvaroh tvoří onu jemnou část. Přestože původní účel dezertu je myšlený jako naplnění sklenic a konzumace lžičkou, krém dobře zužitkujete i jako náplň do dortů.
Koneckonců jde podle mého názoru o skvělý doplněk k palačinkám nebo lívancům. Kdo má raději mírně exotické chutě, tuto kombinaci si rychle oblíbí. Navíc je nutné podotknout, že je dezert díky tvarohu méně tučný na rozdíl od máslových krémů. Tvaroh je také plný bílkovin a vápníku, takže si tento dezert rozhodně neodpírejte.
Recept na tvarohovo pomerančový krém
Ingredience pro přípravu
- 250 g tvarohu v alobalu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 pomeranče
- erythritol podle chuti (nebo cukr)
- na ozdobu ořechy a pomeranč
Postup přípravy
1. Pomeranče okrájíme tak, abychom odstranili i bílou část a dáme do mixovací nádoby.
2. Tyčovým mixérem rozmixujeme, přidáme tvaroh a erythritol.
3. Metlou ušleháme a poté vmícháme předem ušlehanou smetanu.
4. Krém dáme do dvou větších nebo čtyř menších pohárů a dozdobíme pomerančem a ořechy.
Použití umělých sladidel v dezertu
Erythritol je přírodní sladidlo, které se často používá jako alternativa běžného cukru, zejména v dezertech. Patří mezi cukerné alkoholy a vyniká svou nízkokalorickou hodnotou. Obsahuje pouze 0,2 kcal/g, v porovnání s cukrem tedy výrazně menší hodnota. Přesto disponuje asi 70% sladivosti cukru.
![Jednoduchý video recept na malinový cheesecake](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/11/1-70.jpg)
Videorecept na malinový cheesecake
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI