Domácí dort s měkkým korpusem a karamelovým krémem je skvěle vypadající dezert pro každou příležitost. Jsou to v podstatě karamelové řezy s máslovým mousseline krémem. celý recept detailně krok za krokem. Několik stejných vrstev dělá z dortu vyloženě slavnostně vypadající dobrotu.

Vícevrstvý dort je dezert skládající se z několika vrstev jemného korpusu, které jsou prokládané bohatým karamelovým krémem. Každá vrstva je dokonalé sladká a vláčná, což tvoří harmonickou chuťovou kombinaci s lehkým nádechem karamelu a vanilky. Na závěr jsem použila čokoládovou polevu s praženými vlašskými ořechy, která skvěle vyvážila chuť a dodala texturu.

Co je to Créme mousseline a jak se připravuje

Créme mousseline, známý také jako francouzský máslový krém, je luxusní krém, který se tradičně používá v mnoha francouzských dezertech. Krém se vyrábí kombinací základního cukrářského krému (crème pâtissière) s máslem, což mu dává bohatou a hedvábnou texturu. Krém je obvykle ochucený vanilkou, likérem nebo praliné, což mu přidává na jemnosti a hloubce. Někdy se ovšem zaměňuje s různými druhy máslových krémů, jako je německý máslový krém. Créme mousseline se vyznačuje svou lehkostí a méně hutnou konzistencí, což ho činí ideálním pro vrstvené dorty a jiné sofistikovanější dezerty.

Zdroj obrázku: lauralaurentiu, Recept na vícevrstvý karamelový dort.

Recept na karamelové vícevrstvé řezy

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 1 hodina 20 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 2 hodiny
Porcí 50 kousků
Pečeme domácí karamelový dort, vrstvený, celková doba přípravy 2 hodiny.

Potřebné vybavení

  • 2 mísy
  • 1 Hrnec
  • ruční mixér
  • Plechy na pláty korpusu

Suroviny

Ingredience na korpus

  • 800 g Mouky
  • 225 g Másla
  • 150 g Cukru
  • 2 ks Vejce
  • 200 ml Plnotučného mléka
  • 1 sáček Vanilkového cukru
  • 1 sáček Amonia (Cukrářské droždí)
  • 1 lžička Soli
  • Žlutá část nastrouhané kůry z 1 citronu

Ingredience na krém

  • 500 ml Plnotučného mléka
  • 260 g Cukru
  • 1 lžička Soli
  • 2 ks Vejce
  • 1 ks Žloutek
  • 60 g Kukuřičného škrobu
  • 350 g Másla
  • 2 sáčky Vanilkového cukru

Ingredience na polevu

  • 250 g Čokolády s alespoň 54% kakaa
  • 120 g Pražených vlašských ořechů
  • 30 g Másla
  • 50 g Bílé čokolády (nemusí být)

Postup 

Příprava korpusů

  • Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů.
  • Do mísy si dáme změklé máslo, sůl, cukr a vanilkový cukr.
  • Vše ušleháme do zpěnění másla.
  • Postupně přidáváme vejce a mícháme.
  • Ve 100ml mléka rozpustíme cukrářské droždí a přidáme ho k těstu.
  • Vše promícháme.
  • Vedle si do mouky přidáme citrónovou kůru a následně ji přidáme k těstu i se zbytkem mléka.
  • Prohněteme ručně dokud nevzniklo homogenní těsto.
  • Těsto rozdělíme na 4 stejné díly a z každého vyválíme obdélník 35 x 25 cm.
  • Pečeme po 1 nebo po 2, podle toho, kolik máte plechů a jak peče vaše trouba.
  • Pečeme v předehřáté troubě asi 13 minut každou várku.
  • Jakmile máme všechny 4 pláty upečené, necháme zchladnout.

Příprava krému

  • Do hrnce si odvážíme 200g cukru a dáme na plotnu pomalu karamelizovat.
    Karamelové řezy

    Zdroj: lauralaurentiu, Karamelové řezy

  • Jakmile byl cukr zlatavý, nalijeme k němu 450 ml mléka a stáhneme plotnu na minimum, dokud se cukr v mléce nerozpustí.
  • Do mísy si dáme 2 vejce, žloutek, sůl a zbytek cukru a vše pořádně promícháme.
  • Přidáme škrob a zbytek mléka, poté vše opět promícháme do homogenní směsi.
  • Následně odstavíme cukr s mlékem z plotny a nalejeme ho k směsi z vajec a škrobu.
  • Vše promícháme a dáme zpět celou směs do hrnce.
  • Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí.
  • Krém si dáme do síta nad čistý hrnec a celý ho promícháváme, dokud se nepropasíruje skrz.
    Karamelové řezy

    Zdroj: lauralaurentiu, Karamelové řezy

  • Poté přidáme 100g másla a zapracujeme do krému.
  • Přidáme vanilkový cukr a promícháme.
  • Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 2 hodiny do lednice.
  • Poté krém šlehaček promícháme do hladka a postupně přidáváme zbytek másla, které musí mít stejnou teplotu jako krém.
  • Jakmile je krém pořádně rozmixovaný a hladký, rozdělíme ho na 3 stejné díly.

Dokončení

  • První plát korpusu položíme na rovný povrch, kde bude dort stát.
  • Natřeme ho rovnoměrně první částí krému a zakryjeme dalším plátem, na který mírně zatlačíme.
  • Takto zopakujeme ještě 2x a na poslední plát korpusu dáme pečící papír a zatížíme plechem.
  • Zatížený dort dáme na chladné místo na minimálně 5 hodin.
  • Ve vodní lázni si rozpustíme máslo s čokoládou a vedle si můžeme rozpustit bílou čokoládu, pokud máme.
  • Nadrcené pražené ořechy přidáme k hořké čokoládě a hned polejeme dort po celé ploše.
    Karamelové řezy

    Zdroj: lauralaurentiu, Medové – karamelové řezy

  • Bílou čokoládou dozdobíme dort pomocí sáčku s dírou, jako když zdobíme perníky.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Chod: Dezert, Pečení, Sladké
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: dort, karamel, karamelové řezy, karamelový dort, medové řezy, vrstvený koláč
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest