Domácí dort s měkkým korpusem a karamelovým krémem je skvěle vypadající dezert pro každou příležitost. Jsou to v podstatě karamelové řezy s máslovým mousseline krémem. celý recept detailně krok za krokem. Několik stejných vrstev dělá z dortu vyloženě slavnostně vypadající dobrotu.
Vícevrstvý dort je dezert skládající se z několika vrstev jemného korpusu, které jsou prokládané bohatým karamelovým krémem. Každá vrstva je dokonalé sladká a vláčná, což tvoří harmonickou chuťovou kombinaci s lehkým nádechem karamelu a vanilky. Na závěr jsem použila čokoládovou polevu s praženými vlašskými ořechy, která skvěle vyvážila chuť a dodala texturu.
Co je to Créme mousseline a jak se připravuje
Créme mousseline, známý také jako francouzský máslový krém, je luxusní krém, který se tradičně používá v mnoha francouzských dezertech. Krém se vyrábí kombinací základního cukrářského krému (crème pâtissière) s máslem, což mu dává bohatou a hedvábnou texturu. Krém je obvykle ochucený vanilkou, likérem nebo praliné, což mu přidává na jemnosti a hloubce. Někdy se ovšem zaměňuje s různými druhy máslových krémů, jako je německý máslový krém. Créme mousseline se vyznačuje svou lehkostí a méně hutnou konzistencí, což ho činí ideálním pro vrstvené dorty a jiné sofistikovanější dezerty.
Recept na karamelové vícevrstvé řezy
Potřebné vybavení
- 2 mísy
- 1 Hrnec
- ruční mixér
- Plechy na pláty korpusu
Suroviny
Ingredience na korpus
- 800 g Mouky
- 225 g Másla
- 150 g Cukru
- 2 ks Vejce
- 200 ml Plnotučného mléka
- 1 sáček Vanilkového cukru
- 1 sáček Amonia (Cukrářské droždí)
- 1 lžička Soli
- Žlutá část nastrouhané kůry z 1 citronu
Ingredience na krém
- 500 ml Plnotučného mléka
- 260 g Cukru
- 1 lžička Soli
- 2 ks Vejce
- 1 ks Žloutek
- 60 g Kukuřičného škrobu
- 350 g Másla
- 2 sáčky Vanilkového cukru
Ingredience na polevu
- 250 g Čokolády s alespoň 54% kakaa
- 120 g Pražených vlašských ořechů
- 30 g Másla
- 50 g Bílé čokolády (nemusí být)
Postup
Příprava korpusů
- Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů.
- Do mísy si dáme změklé máslo, sůl, cukr a vanilkový cukr.
- Vše ušleháme do zpěnění másla.
- Postupně přidáváme vejce a mícháme.
- Ve 100ml mléka rozpustíme cukrářské droždí a přidáme ho k těstu.
- Vše promícháme.
- Vedle si do mouky přidáme citrónovou kůru a následně ji přidáme k těstu i se zbytkem mléka.
- Prohněteme ručně dokud nevzniklo homogenní těsto.
- Těsto rozdělíme na 4 stejné díly a z každého vyválíme obdélník 35 x 25 cm.
- Pečeme po 1 nebo po 2, podle toho, kolik máte plechů a jak peče vaše trouba.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 13 minut každou várku.
- Jakmile máme všechny 4 pláty upečené, necháme zchladnout.
Příprava krému
- Do hrnce si odvážíme 200g cukru a dáme na plotnu pomalu karamelizovat.
Zdroj: lauralaurentiu, Karamelové řezy
- Jakmile byl cukr zlatavý, nalijeme k němu 450 ml mléka a stáhneme plotnu na minimum, dokud se cukr v mléce nerozpustí.
- Do mísy si dáme 2 vejce, žloutek, sůl a zbytek cukru a vše pořádně promícháme.
- Přidáme škrob a zbytek mléka, poté vše opět promícháme do homogenní směsi.
- Následně odstavíme cukr s mlékem z plotny a nalejeme ho k směsi z vajec a škrobu.
- Vše promícháme a dáme zpět celou směs do hrnce.
- Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí.
- Krém si dáme do síta nad čistý hrnec a celý ho promícháváme, dokud se nepropasíruje skrz.
Zdroj: lauralaurentiu, Karamelové řezy
- Poté přidáme 100g másla a zapracujeme do krému.
- Přidáme vanilkový cukr a promícháme.
- Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 2 hodiny do lednice.
- Poté krém šlehaček promícháme do hladka a postupně přidáváme zbytek másla, které musí mít stejnou teplotu jako krém.
- Jakmile je krém pořádně rozmixovaný a hladký, rozdělíme ho na 3 stejné díly.
Dokončení
- První plát korpusu položíme na rovný povrch, kde bude dort stát.
- Natřeme ho rovnoměrně první částí krému a zakryjeme dalším plátem, na který mírně zatlačíme.
- Takto zopakujeme ještě 2x a na poslední plát korpusu dáme pečící papír a zatížíme plechem.
- Zatížený dort dáme na chladné místo na minimálně 5 hodin.
- Ve vodní lázni si rozpustíme máslo s čokoládou a vedle si můžeme rozpustit bílou čokoládu, pokud máme.
- Nadrcené pražené ořechy přidáme k hořké čokoládě a hned polejeme dort po celé ploše.
Zdroj: lauralaurentiu, Medové – karamelové řezy
- Bílou čokoládou dozdobíme dort pomocí sáčku s dírou, jako když zdobíme perníky.