Hledáte skvělý způsob, jak se osvěžit v horkém letním dni? Tato kávová zmrzlina s čokoládou a lískovými ořechy je perfektní volbou. Její krémová konzistence a bohatá chuť kávy v kombinaci s kousky čokolády a křupavými ořechy potěší všechny milovníky sladkostí. Navíc k přípravě této zmrzliny nepotřebujete žádný speciální zmrzlinovač!
Začněte tím, že si připravíte kávový krém vyšleháním instantní kávy, cukru a velmi studené vody do krémové konzistence. Poté si vyšleháte smetanu do tuhého krému a přidáte kondenzované mléko, čímž vznikne sladká šlehačka. Kávový krém jemně smícháte se šlehačkou a přidáte nasekanou čokoládu. Směs přelijete do formy a necháte ztuhnout v mrazničce. Hotovou zmrzlinu podávejte posypanou nasekanými lískovými ořechy.
Tipy na vylepšení domácí zmrzliny:
- Můžete použít různé druhy čokolády – hořkou, mléčnou nebo bílou – podle vlastní chuti.
- Pro výraznější kávovou chuť přidejte do směsi lžičku silného espressa.
- Zkuste přidat špetku mleté skořice nebo vanilkového extraktu pro zajímavější chuťový profil.
- Pro extra krémovou texturu můžete přidat další lžíci kondenzovaného mléka.
- Lískové ořechy můžete před přidáním opražit na pánvi pro intenzivnější chuť.
- Pokud máte rádi sladko-slané kombinace, přidejte špetku soli do čokolády při její přípravě.
Recept na kávovou zmrzlinu s čokoládou
Potřebné vybavení
- Mixér
Suroviny
- 20 gramů instantní kávy
- 80 gramů cukru
- 100 mililitrů studené vody
- 300 mililitrů smetany ke šlehání
- 100 gramů slazeného kondenzovaného mléka
- 50 gramů čokolády
- 20 gramů lískových ořechů
Postup
- Do misky nasypte instantní kávu, přidejte krystalový cukr a nalijte velmi studenou vodu.
- Pomocí mixéru vyšlehejte směs do krémové konzistence, dokud nevznikne hustá kávová pěna.
Zdroj obrázku: Zuckergenuss, Ingredience připravené na kávovou zmrzlinu
- Do samostatné misky nalijte smetanu ke šlehání a mixérem ji vyšlehejte do tuhého krému.
- Přidejte slazené kondenzované mléko a pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne hladká a krémová směs.
- Do připravené šlehačky přidejte kávový krém.
Zdroj obrázku: Zuckergenuss, Šlehání kávy, cukru a vody do krémové konzistence
- Jemně promíchejte špachtlí, dokud se obě směsi důkladně nespojí a nevznikne jednotná hmota.
- Čokoládu nasekejte na malé kostičky a opatrně ji vmíchejte do připravené směsi.
- Hotovou směs přelijte do vhodné formy na zmrzlinu a povrch zarovnejte.
Zdroj obrázku: Zuckergenuss, Nasekaná čokoláda připravená k přidání do směsi
- Formu vložte do mrazničky a nechte zmrzlinu tuhnout po dobu 4-5 hodin.
- Před podáváním nasekejte lískové ořechy na tvrdé podložce.
- Zmrzlinu naservírujte do sklenic nebo misek a posypte nasekanými lískovými ořechy.