Koláče jsou v mnoha kulturách symbolem sdílení a pohostinnosti, a tento koláč z mandlové mouky s kokosem není výjimkou. Kombinace jemných mandlí, sladkého kokosu a lehkého krému na povrchu vytváří dokonalý dezert, který potěší nejen chuťové pohárky, ale také oko. Jeho příprava je jednoduchá, a přesto přináší elegantní a sofistikovaný výsledek, který udělá dojem na každého. Navíc nejenže je lahodný, ale také zdravější díky použití mandlové mouky místo klasické pšeničné.

Recept na koláč z mandlové mouky

Délka přípravy 30 minut, délka pečení 45 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 2/3 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 3/4 hrnku másla pokojové teploty
  • 1 hrnek cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky kokosového extraktu
  • 3 vejce pokojové teploty
  • 1 hrnek jemné mandlové mouky

Šlehačka:

  • 1/2 hrnku slazeného strouhaného kokosu
  • 2/3 hrnku smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky kokosového extraktu

Postup přípravy těsta

1. Dortovou formu o průměru cca 20 cm si vyložíme pečícím papírem a dáme si předehřát troubu na 165°C.

2. V menší míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a solí.

3. V jiné míse si vyšleháme máslo s cukrem a během šlehání přidáváme vanilkový a kokosový extrakt a následně postupně zašleháváme vejce.

Vyšleháme máslo s cukrem.
Zdroj obrázku: thecozyplum, Vyšleháme máslo s cukrem.

4. Za stálého šlehání na střední rychlost postupně po lžících přidáváme suchou směs z druhého kroku, dokud se vše spolehlivě nezapracuje.

5. Nyní již ručně zapracujeme mandlovou mouku a poté hotové těsto rovnoměrně vložíme do formy.

Formu naplníme těstem a zarovnáme.
Zdroj obrázku: thecozyplum, Formu naplníme těstem a zarovnáme.

6. Pečeme v předehřáté troubě 28 – 35 minut a upečené těsto necháme vychladnout 15 minut na mřížce trouby.

7. Následně vyklopíme a necháme úplně vychladnout.

Příprava šlehačky

1. Mísu, ve které budeme šlehat šlehačku, umístíme spolu s šlehacími nástavci na 15 minut do mrazáku.

2. Mezitím si ve větší pánvi na středním plameni opečeme oslazený nastrouhaný kokos a mícháme do mírného zhnědnutí. Kokos necháme zchladnout.

3. Do namražené mísy dáme smetanu s moučkovým cukrem a kokosovým extraktem a šleháme na vysokou rychlost minutu.

4. Jakmile začne houstnout, zvýšíme rychlost a šleháme do tuhé pěny.

5. Šlehačkou potřeme dort a posypeme kokosem.

Šlehačku naneseme na dort.
Zdroj obrázku: thecozyplum, Šlehačku naneseme na dort.
Koláč z mandlové mouky s kokosem a krémem.
Zdroj obrázku: thecozyplum, Koláč z mandlové mouky s kokosem a krémem.

Přednosti mandlové mouky

Mandlová mouka se díky následujícím výhodám stává stále oblíbenější v kuchyni, zejména v receptech zaměřených na zdraví a pohodu. Proto se nebojte ji častěji začleňovat do vašeho jídelníčku!

  • Bezlepková alternativa
  • Vysoký obsah bílkovin a zdravých tuků
  • Nízký obsah sacharidů
  • Vysoký obsah vlákniny
  • Jemná chuť
  • Vysoká energetická hodnota
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest