Tato skvělá roláda svojí lahodnou chutí potěší jak milovníky masa, tak i kuchaře nadšence! Verze s oravskou slaninou je šampiónem mezi masovými roládami – je to chuťový zážitek, protože propojuje šťavnatost vepřového masa s typickou a intenzivní chutí tradiční slovenské slaniny. S přehledem můžete tuto roládu přidat na vaše slavnostní menu, protože si neumím představit, že by někomu nechutnala! Ukážeme vám krok za krokem, jak roládu připravit a k dokonalosti bude stačit trocha pečlivosti a kvalitní suroviny.

Proč oravská slanin

Oravská slanina patří mezi klasické a oblíbené pochoutky slovenské kuchyně. Vyrábí se podle tradičních receptur, kdy je maso marinováno, vyuzeno a následně dozrává. Tím, že přidáme oravskou slaninu, získáváme specifickou chuť a zároveň maso zůstane šťavnaté a křehké. Tenké plátky slaniny vytvářejí krásný vizuální prvek.

Recept na vepřovou roládu s oravskou slaninou

Ingredience pro přípravu

  • 750 g vepřové pečeně
  • 15 dlouhých plátků oravské slaniny (nebo více)
  • sůl a pepř
  • česnek dle chuti
  • tymián
  • rozmarýn
  • oregano
  • olivový olej
  • 1 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička hladké mouky 
  • 1 lžička másla

Postup přípravy

Obrázek receptu na vepřovou roládu s oravskou slaninou.
Foto a recept Romana Rubášová, Vepřová roláda s oravskou slaninou

1. Rozříznutý plát vepřové pečeně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.

2. Na maso vyskládáme plátky oravské slaniny a pevně stočíme do rolády.

3. Roládu svážeme potravinářským provázkem a na prkénko dáme 1 lžíci nasekaného čerstvého tymiánu, lžíci rozmarýnu a lžíci oregana.

4. Pokud nemáme čerstvé, použijeme sušené, přidáme trochu olivového oleje a promícháme.

5. V této směsi obalíme roládu a položíme ji do zapékací mísy nebo do remosky. 

6. Přidáme sádlo, na větší kusy nakrájenou cibuli a česnek a pečeme v předehřáté troubě na 190°C a přikryté.

Masová roláda s vařeným vejcem

Masová roláda s natvrdo vařeným vejcem uprostřed, nejen oku lahodící pochoutka

7. Pečeme asi 1 – 1,5 hodiny a během pečení otočíme roládu a podlijeme vodou.

8. Měkkou roládu vyjmeme, přikryjeme a necháme odpočinout

9. Mezitím vysmahneme výpek, seškrábneme vše připečené a malinko poprášíme hladkou moukou.

10. Promícháme, podlijeme vývarem nebo vodou a provaříme.

11. Nakonec přecedíme a přidáme lžičku másla, případně šťávu dosolíme. 

Co podávat jako přílohu?

Roláda s oravskou slaninou si žádá přílohu, která podtrhne její chuť, ale nezastíní ji. Tradičně se podává s bramborovou kaší, která svou jemností skvěle doplňuje výraznou chuť slaniny. Pokud preferujete lehčí variantu, skvěle poslouží například dušená zelenina. Pokud hledáte recept na nejúžasnější bramborovou kaši, přečtěte si tento recept.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest