Děti na celém světě je milují, nepohrdnou jimi ale ani dospělí. Připravit si je můžeme ke snídani, ale i jako svačinu. Nebo naslano jako večeři. Na jejich přípravu není zapotřebí dlouhá doba, obejdeme se i bez kynutí. Ano, řeč je o oblíbených lívancích. My si je ale doma často upravujeme na různé způsoby – a jeden z těch oblíbených způsobů jsou Jablečné lívance. Jedná se o rychlý recept na lívance, kde nepoužíváme droždí. Na vrch přidáváme ještě dušená jablka se skořicí. Ideální volba pro rychlou, nenáročnou, sladkou snídani.
Nadýchané a nádherně voňavé lívanečky vytvoříme za pomoci jablek. Jablka použijeme do samotného těstového základu. Tyto lívance neobsahují droždí, takže jejich příprava je rychlá a jednoduchá, přesto zůstávají krásně nadýchané a měkké. Připravujeme je z podmáslí a smažíme na přepuštěném másle. Recept na lívance s jablky zaručuje vynikající výsledek, kdy se sladkost a kyselost jablek krásně snoubí s lahodností těsta z podmáslí. Tento kulinářský zážitek můžete doplnit o různé polevy podle vaší chuti – od klasického javorového sirupu přes med až po různé posypy jakou jsou ořechy nebo zdobení čerstvým ovocem. My ovšem na jablkové lívance připravujeme dušená jablíčka se skořicí.
Na jablečné lívance se hodí dušená jablka se skořicí. Jak na to?
Budete potřebovat: máslo, oloupaná jablka, vodu, kukuřičný škrob, med a skořici.
Prohlédněte si recept na Dušená jablka se skořicí.
Recept na oblíbené lívance, který osvěžíme za pomoci jablíček. Vzniknou šťavnaté jablečné lívance, připravované z podmáslí.
Potřebné vybavení
- Pánev na lívance, lívanečník Samozřejmě můžete smažit na jakékoliv pánvi, na které jste zvyklí. Lívanečník má výhodu v tom, že všechny lívance budou stejné.
- Miska a větší mísa
- Šlehač nebo metlička Prostě cokoliv na promíchání všech ingrediencí, aby se dobře propojily.
Suroviny
- 2 větší vejce
- 2 šálky podmáslí (my máme zrovn nízkotučné podmáslí)
- 2 střední jablka (volíme spíše kyselejší odrůdy, dodávají lívancům skvělý říz. Nahrubo nastrouhaná.)
- 2 hrnky mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžíce cukru (cukr krystal)
- 1 lžičku vanilkové extraktu
- 3 lžíce másla (rozpuštěného, neslaného)
- 1/4 lžičky soli
- kvalitní olej nebo přepuštěné máslo
Postup
- Vezmeme si větší mísu. Smícháme suché ingredience a vše promícháme. Suché ingredience: Skořice, prášek do pečiva, jedlá soda, mouka, cukr, sůl.
- V samostatné míse smícháme podmáslí, vanilkový extrakt a vejce. Šleháme nebo mícháme metličkou – prostě tak jak jste zvyklí, dokud se vše kvalitně nepromíchá a nepropojí. Tyto mokré ingredience přidáme do velké mísy k suchým a šleháme, dokud se vše opět nespojí.
- Nyní přidáme za stálého míchání – šlehání, rozpuštěné máslo. Mícháme, dokud se nezapracuje do celé těstové směsi.
- Vmícháme nastrouhané jablko.
- Rozpálíme lívanečník nebo klasickou pánev a přidáme kvalitní olej nebo přepuštěné máslo.
- Smažíme z obou stran dozlatova – otáčíme, jakmile se na horní straně dělají malé bublinky (cca 1,5 – 2 minuty z každé strany). Pokud hnědnou příliš rychle, snižte teplotu. Jestliže chcete konzumovat lívance teplé, můžete si rozehřát troubu a lívance tam uchovávat, dokud nebudou všechny usmažené.
- Podáváme pocukrované moučkovým cukrem nebo s dušenými jablky se skořicí.
Poznámky
- Pro smažení použijte 4 lžíce tuku kvalitního tuku – oleje. My raději smažíme na přepuštěném másle.
- Po usmažení můžete lívance posypat moučkovým cukrem a přelít javorovým sirupem – což je takový trošku americký způsob, ale u nás už javorový sirup v domácnosti nechybí.
- Na tyto lívance se hodí jablka odrůdy spíše kyselejších odrůd. My jsme měli tentokrát kombinaci sladkých a kyselých a byly také výborné.
- Doporučujeme si připravit dušená jablka se skořicí – na horní vrstvu lívanců. To je opravdu oáza pro chuťové buňky.