Dezerty a dorty s želé na povrchu obvykle evokují pocit svěžesti a ovocného nádechu. Přesně proto se výborně želé hodí k těmto piškotovým řezům s vanilkovým krémem, které navíc doplňuje i ovoce. Harmonická souhra textur vytváří chutný dezert, na kterém si pochutnáme po obědě k šálku kávy. Řezy jsou extra vláčné zejména díky piškotovému těstu, které má schopnost dobře absorbovat chutě krému a ovoce.
„S těmito řezy mám výbornou zkušenost také během rodinných setkání, kdy mi je každý velmi pochválil“, říká Amálie, redakční kuchařka, která recept připravila. Každá vrstva tvoří jedinečný chuťový profil. Želé má kromě svěžesti jedinečnou funkci v dezertu. Udržuje totiž ovoce dlouhodobě čerstvé bez vysychání. Navíc vytváří elegantní lesklý vzhled, takže zkrášluje váš stůl.
Recept na piškotové řezy s želé polevou
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 4 vejce
- 4 lžíce cukru
- 6 lžic polohrubé mouky
- 50 ml oleje
- špetka soli
Vanilkový krém:
- 1/2 vanilkového lusku
- 500 ml mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 žloutky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 4 lžíce cukru
- 1 ztužovač šlehačky
Želé:
- 200 ml vody
- 300 ml šťávy z broskvového kompotu
- 1 červená želatina v prášku
- 1 čirá želatina v prášku
- 200 g malin
- 200 g borůvek
Postup přípravy
1. Nejdříve si vyšleháme do pěny vejce s cukrem na korpus a poté přidáme mouku, špetku soli a olej.
2. Vymícháme téměř tekuté těsto bez hrudek a vylijeme ho na plech vyložený pečícím papírem.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 35 – 40 minut a necháme vychladnout.
4. Pro přípravu krému si v hrnci zahřejeme mléko s vanilkovým luskem a v míse si vymícháme žloutky s cukrem a kukuřičným škrobem.
5. Tuto žloutkovou směs přidáme do zahřátého vanilkového mléka a vaříme do zhoustnutí.
![Recept na vitacitové řezy z plechu](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2025/02/1-15.jpg)
Lákavá na pohled i svou chutí: Aspiková buchta s krémem a jahodami, kterou možná znáte také jako vitacitové řezy
6. Dále si samostatně vyšleháme smetanu se ztužovačem a v tuhém stavu poté vmícháme do vychladnutého vanilkového krému.
7. Dle návodu na obalu rozmícháme a zahřejeme želatinu s broskvovou šťávou a vodou, dokud se želatina v prášku zcela nerozpustí.
8. Na korpus rozetřeme vanilkový krém, na něj vyskládáme ovoce a přelijeme želé.
9. Necháme ztuhnout přes noc v lednici a podáváme v podobě řezů.
Tipy pro co nejlepší výsledek
Dokonale nadýchaného piškotu docílíme pečlivým vyšleháním vajec s cukrem. Směs by během šlehání měla dvojnásobit svůj objem.
Než nalijeme želé na ovoce, necháme ho trochu vychladnout, jinak by horká želatina poškodila krémovou vrstvu.
Čím zralejší ovoce použijeme, tím bude výsledná chuť sladší.
zdroj: redakce cooky.cz, částečně upraveno AI