Jelikož je čas předvánoční nebo li adventní, všichni se chystáme na nějaké to pečení cukroví. Někteří už možná i pečou, někteří pouze přemýšlejí, co letos za cukroví upečou. Asi největší tradicí jsou perníčky. Ty děti milují a hlavně když s jejich výrobou a zdobením můžou pomáhat. Moje vnučky je s maminkou pečou nejen na Vánoce, ale i na každou dětskou narozeninovou párty i na Halloween. Samozřejmě pokaždé jsou zdobené jinak, tak, jak se právě hodí a na jaký svátek jsou určené.

My se v receptu budeme věnovat perníčkům vánočním, které jsou měkoučké a krásně zdobené bílkově citrónovou polevou. Zdobení perníků se objevilo už ve středověku, kde byly perníky připravovány také na různé svátky, svatby, poutě a jiné. Perníky nebyly jen pochoutkou, ale také dárkem symbolizujícím lásku, přátelství nebo ochranu. V 19. století se perníky začali zdobit glazurami a různými cukrovými polevami často s motivy lidové kultury, jako jsou květiny, srdce, nebo krajkové vzory.

Recept na Perníčky s bílkově citrónovou polevou

Ingredience na přípravu

  • 100 g medu
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 1 KL soda
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 360 g mouky
  • koření (1 KL zázvor, 1 KL skořice, 1/3 KL mletého hřebíčku)
  • poleva ( 1 bílek, 170 g moučkového cukru, 1/2 KL citrónové šťávy)

Postup

1. V kastrolu smícháme cukr, med, sůl a máslo a mícháme na mírném ohni, než se máslo nerozpustí.

Ingredience rozpustíme. na mírném ohni.
Ingredience rozpustíme na mírném ohni.

2. Hmotu odstavíme z ohně a mícháme, než se všechny suroviny krásně spojí. Přidáme 1 KL sody, případně ještě smíchanou s 2 KL prášku do pečiva. Poté necháme vychladit, aby se vejce nesrazila. Všleháme vajíčko a žloutek. Hmotu přendáme do misky a zapracujeme mouku a všechna koření, které máme rádi do perníků.

Mícháme do rozpuštění všech surovin.
Mícháme do rozpuštění všech surovin.

3. Vypracujeme hladké měkké těsto, které se nelepí na misku ani na ruce. Těsto zabalíme do folie a necháme odpočívat v lednici aspoň půl hodiny, nejlépe do druhého dne.

Vypracujeme hladké a pružné těsto.
Vypracujeme hladké a pružné těsto.

4. Těsto rozválíme na válu na pečícím papíru a vykrajujeme různé tvary dle libosti.

Těsto rozválíme.
Těsto rozválíme.
Z těsta vykrajujeme tvary.
Z těsta vykrajujeme tvary

5. Tvary ukládáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 6 minut.

Perníky pečeme v troubě.
Perníky pečeme v troubě.

6. Polevu na zdobení si vyrobíme smícháním citrónové šťávy, moučkového cukru a bílku. Mícháme, než cukr není rozpuštěný a poleva není hustá.

Vymícháme bílkově- citrónovou polevu.
Vymícháme bílkově citrónovou polevu.

7. Polevu nandáme do cukrářského sáčku s tenkou špičkou a zdobíme dle libosti. Necháme zatuhnout.

Zdobíme cukrářským sáčkem s tenkou špičkou.
Zdobíme cukrářským sáčkem s tenkou špičkou.

Hotové perníky nechte alespoň 12 hodin zaschnout na rovné ploše, aby poleva ztuhla a neztratila svůj tvar.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest