Jelikož je čas předvánoční nebo li adventní, všichni se chystáme na nějaké to pečení cukroví. Někteří už možná i pečou, někteří pouze přemýšlejí, co letos za cukroví upečou. Asi největší tradicí jsou perníčky. Ty děti milují a hlavně když s jejich výrobou a zdobením můžou pomáhat. Moje vnučky je s maminkou pečou nejen na Vánoce, ale i na každou dětskou narozeninovou párty i na Halloween. Samozřejmě pokaždé jsou zdobené jinak, tak, jak se právě hodí a na jaký svátek jsou určené.
My se v receptu budeme věnovat perníčkům vánočním, které jsou měkoučké a krásně zdobené bílkově citrónovou polevou. Zdobení perníků se objevilo už ve středověku, kde byly perníky připravovány také na různé svátky, svatby, poutě a jiné. Perníky nebyly jen pochoutkou, ale také dárkem symbolizujícím lásku, přátelství nebo ochranu. V 19. století se perníky začali zdobit glazurami a různými cukrovými polevami často s motivy lidové kultury, jako jsou květiny, srdce, nebo krajkové vzory.
Recept na Perníčky s bílkově citrónovou polevou
Ingredience na přípravu
- 100 g medu
- 100 g cukru
- 100 g másla
- špetka soli
- 1 KL soda
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 360 g mouky
- koření (1 KL zázvor, 1 KL skořice, 1/3 KL mletého hřebíčku)
- poleva ( 1 bílek, 170 g moučkového cukru, 1/2 KL citrónové šťávy)
Postup
1. V kastrolu smícháme cukr, med, sůl a máslo a mícháme na mírném ohni, než se máslo nerozpustí.
2. Hmotu odstavíme z ohně a mícháme, než se všechny suroviny krásně spojí. Přidáme 1 KL sody, případně ještě smíchanou s 2 KL prášku do pečiva. Poté necháme vychladit, aby se vejce nesrazila. Všleháme vajíčko a žloutek. Hmotu přendáme do misky a zapracujeme mouku a všechna koření, které máme rádi do perníků.
3. Vypracujeme hladké měkké těsto, které se nelepí na misku ani na ruce. Těsto zabalíme do folie a necháme odpočívat v lednici aspoň půl hodiny, nejlépe do druhého dne.
4. Těsto rozválíme na válu na pečícím papíru a vykrajujeme různé tvary dle libosti.
5. Tvary ukládáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 6 minut.
6. Polevu na zdobení si vyrobíme smícháním citrónové šťávy, moučkového cukru a bílku. Mícháme, než cukr není rozpuštěný a poleva není hustá.
7. Polevu nandáme do cukrářského sáčku s tenkou špičkou a zdobíme dle libosti. Necháme zatuhnout.
Hotové perníky nechte alespoň 12 hodin zaschnout na rovné ploše, aby poleva ztuhla a neztratila svůj tvar.