Nejtradičnějším a klasickým předkrmem české kuchyně jsou právě šunkové rolky. Bývají podávané buď na studených mísách anebo jako samostatný předkrm na talířku na oslavách a různých slavnostních příležitostech. Jejich oblíbenost spočívá v jednoduché přípravě a elegantním vzhledu. Nejvíc ale je důležitá jejich chuť a chuťové kombinace, které lze vytvořit dle vlastní chuti a fantazie. Základní potravinou je ale kvalitní šunka a šlehačka, protože tyto dvě ingredience tvoří s ostatními skvělou chuťovou kombinaci. Často do šunkových rolek přidávám i křen, což je pak opravdová lahůdka. Ale každý toto spojení nemusí, proto je dnešní recept bez křenu.
Recept na šunkové rolky se šlehačkou
Ingredience na přípravu
- 10 plátků kvalitní hranaté šunky
- 10 plátků sýra eidam (min. 40%)
- 2 ks taveného sýra
- 200 g pomazánkového másla
- 1 ks jarní cibulky
- 3 stroučky česneku
- 4 ks nakládaných okurek
- 4 PL šlehačky
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy
1. V misce smícháme pomazánkové máslo s taveným sýrem, a přidáme ostatní ingredience.. Dle chuti osolíme a opepříme.Nakonec jemně vmícháme vyšlehanou smetanu (šlehačku).
2. Na obdélníky šunky pokládáme plátky sýra a potřeme náplní.
3. Stočíme do ruliček a necháme ztuhnout v lednici.
Tipy pro úspěch rolek
Na přípravu použijeme kvalitní šunku, nejraději tenkou, s vysokým podílem masa. Kvalitní šunka podtrhne chuť celé rolky. Rolky připravujeme nejraději vždy čerstvé, můžeme si je sice připravit den předem a uložit do chladu, ale je lepší šlehačku přidávat těsně před podáváním, aby rolky zůstaly nadýchané a působily čerstvým dojmem.