Tento recept kombinuje lahodnou pečenou masovou roládu z bůčku, připravenou v horkovzdušné fritéze, s bohatou omáčkou z rajčatového protlaku a červeného vína. Jako příloha se podávají domácí špecle ze špaldové mouky. Toto jídlo je ideální pro speciální příležitosti nebo rodinné večeře.
Bůček s česnekem a kořením srolujeme a upečeme v horkovzdušné fritéze. Mezitím připravíme omáčku z opečeného masa, zeleniny, rajčatového protlaku a vývaru. Špecle připravíme z mouky, vajec a minerální vody a uvaříme je v osolené vodě. Pečeni dokončíme v horkovzdušné fritéze pro křupavou kůrku a podáváme s omáčkou, červeným zelím a špeclemi.
Recept na bůčkovou roládu s omáčkou a špeclemi
Potřebné vybavení
- Horkovzdušná fritéza
Suroviny
Bůček a omáčka:
- 1,2 kg bůčku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 10 cm póru
- 60 g celeru
- 2 bobkové listy
- 10 bobulí jalovce
- ½ lžičky rozmarýnu
- 70 g rajčatového protlaku
- 800 ml vývaru
- 150 ml červeného vína (volitelně)
- sůl, pepř
Špecle:
- 400 g špaldové mouky
- 4 vejce
- trochu citronové kůry
- 250 ml minerální vody
- 10 g soli
Postup
- Bůček nakrájejte a potřete solí, pepřem a česnekem. Srolujte a svázejte kuchyňským provázkem.
Zdroj obrázku: witt-pc, Vepřová pečeně z pekáče
- Nastavte horkovzdušnou fritézu na 170 °C po dobu 50 minut. Poté přidejte 5 minut na Air Fryer pro křupavou kůrku.
- Zbytky masa opečte na oleji, přidejte zeleninu, rajčatový protlak, zalijte vývarem a červeným vínem. Vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Z mouky, vajec, citronové kůry, vody a soli vytvořte těsto. Těsto protlačte přes kráječ na špecle do vroucí vody a vařte, dokud špecle nevyplavou na povrch.
- Pečený bůček podávejte se špeclemi, červeným zelím a bohatou omáčkou.