Čokoládovo-malinový cheesecake je dezert, který nádherně kombinuje bohatou chuť čokolády s osvěžující kyselostí malin. Tvarohová textura je jemná a plná chuti. Tento dezert je ideální speciální příležitost jako je oslava či návštěva nebo jen tak ke snídani. Uvidíte, že Vás tento dezert nadchne.
Čokoládovo-malinový cheesecake je jednoduchý, zvládne i začátečník v cukrařině. Jediné co je třeba je čas a ideálně nechat přes noc moučník odpočívat v lednici, pro propojení chutí a jejich zvýraznění. Tento dezert je chuťově harmonická bomba. Pokud nemáte rádi tmavou čokoládu, můžete nahradit bílou čokoládou. V bílé textuře zase více vynikne barevný kontrast mezi krémem a malinami.
Věděli jste, že první cheesecake byl vyrobený v Řecku, na ostrově Samos. Podával se sportovcům pro doplnění energie, během prvních olympijských her v roce 776 př.n.l.
Recept na Čokoládovo-malinový cheesecake
Potřebné vybavení
- sporák
- Trouba
- ruční mixér
- Hrnec
Suroviny
Malinová poleva:
- 200 g čerstvých malin (mohou být i mražené)
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce vody (pokud jsou mražené maliny, vodu nepřidáváme)
Korpus:
- 250 g sušenky máslové nebo ovesné
- 4 lžíce másla (rozpuštěného)
Krém:
- 500 g plnotučného měkkého tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 2 ks vejce (velikost L)
- 2 lžičky vanilkové esence
- 180 g cukru krystal
- 115 g kvalitní čokolády 70% (lze nahradit bílou čokoládou)
Postup
Korpus:
- Sušenky rozmixujeme v mixéru dohladka.
- Rozpustíme máslo a necháme trochu vychladnout.
- V míse promícháme sušenky s rozpuštěným máslem.
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
- Dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
- Dno formy vyskládáme sušenkovou směsí a dáme péct do trouby na 8 minut.
- Po upečení necháme korpus vychladnout.
Malinová poleva:
- Maliny rozvaříme s cukrem a necháme vychladnout v lednici.
Krém:
- Promícháme v míse pomocí ručního mixéru tvaroh s cukrem.
- Následně přidáme vanilkovou esenci a vejce.
- Nakonec přidáme zakysanou smetanu a promícháme pomocí stěrky.
Cheesecake:
- Na vychlazený korpus nalijeme krém a navrch po lžících přiléváme polevu.
- Takto hotový cheesecake vložíme do trouby a pečeme 35 – 40 minut na 180 stupňů.