Jestliže rádi pečete domácí pečivo a ještě k tomu se nebojíte experimentovat, zde je dvoj recept s hlavní hvězdou – červenou řepou. V tomto receptu si společně připravíme domácí chléb – po rozkrojení jsou krásně vidět brusinky a chutná výtečně. Aby toho nebylo málo, tak druhou částí receptu je pomazánka, která je z červené řepy v kombinaci s křenem – neobvyklá, krémová pomazánka. Celá tato kombinace velmi dobře chuťově funguje. Červená řepa je výjimečná zelenina, která v receptech oslní svou sytě rudou barvou a do jídel z řepy tak přinese zajímavou barevnou pestrost, ale je také velmi zdravá. Už v dávných dobách byla považována za léčivou rostlinu a dodnes si drží své místo ve zdravém stravování a tradičních receptech.
Červená řepa je prostě nepostradatelnou součástí zdravé kuchyně a ideální volbou pro ty, kteří hledají způsoby, jak obohatit svůj jídelníček. Proto si připravíme 2 skvělé recepty, ve kterých dominuje právě řepa.
1. Recept na chléb s červenou řepou a brusinkami
Kombinace řepy a brusinek je inspirována skandinávskou kuchyní, kde se často používají ingredience s výraznými a přírodními chutěmi. Tento chléb v sobě spojuje praktické využití sezónní zeleniny a osvěžující sladkokyselý akcent brusinek.
Ingredience pro přípravu
- 500 g hladké mouky
- 1 kostka droždí
- 100 g uvařené řepy
- 100 g brusinkového kompotu nebo přes noc namočené sušené brusinky
- 300 ml vlažné vody
- 1 a půl lžičky soli
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička drceného kmínu
- sezamová semínka
Postup přípravy chleba s červenou řepou
1. Droždí utřeme s cukrem, dokud nevznikne řídká kašička.
2. Přidáme k ní nadrobno nakrájenou řepu, brusinky, kmín, sůl, vodu a prosátou mouku.
3. V robotu dobře těsto propracujeme a přendáme na vál.
4. Mírně podsypeme moukou, propracujeme ručně a vytvoříme váleček velký jako je forma.
5. Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem a vložíme těsto, které rukama jemně namačkáme do formy a posypeme sezamovým semínkem.
6. Necháme kynout 30 minut a pak vložíme do předehřáté trouby na 160°C, kde pečeme 40 minut.
7. Špejlí občas vyzkoušíme a pokud se ještě těsto lepí necháme chvilku dopéct.
8. Hotový chléb ve formě postavíme na mřížku, aby mohl chladnout i zespoda a nevlhnul. Krájíme po vychladnutí.
TIP: Do těsta lze přimíchat anýz, fenykl nebo drcený kmín, který mám nejraději.
2. Recept na pomazánku z červené řepy a křenu
K upečenému chlebu z prvního receptu nesmí chybět ani výborná pomazánka. Pomazánka z řepy a křenu je chuťově velmi zajímavá a její zářivě růžový odstín zaručeně oživí jakýkoliv stůl. Podle mého názoru osloví i ty, kteří běžně červenou řepu nevyhledávají.
Ingredience pro přípravu
- 2 střední uvařené červené řepy
- 1 jablko
- 1 – 2 lžíce křenu čerstvého nebo naloženého
- sůl a pepř
- 250 g tvarohu v kostce
- citronová šťáva
- nasekaná petrželka
Postup přípravy pomazánky z červené řepy
1. Na jemném struhadle nastrouháme oloupanou řepu, křen i jablko.
2. Pokud nemáme čerstvý křen můžeme použít křen strouhaný a naložený ve skle.
Slaný koláč z červené řepy, kozím sýrem, špenátem a speciálním dresinkem
3. Přidáme tvaroh, sůl, pepř, citron, nasekanou petrželku a vše promícháme.
4. Podle chuti doladíme citronem, solí a případně přidáme křen.
Pár dalších zajímavostí o červené řepě
Přírodní barvivo: Červená řepa byla po staletí využívána jako přírodní barvivo a to nejen v kuchyni, ale i v textilním průmyslu.
Sportovní výživa: Šťáva z červené řepy je populární mezi sportovci, protože zlepšuje průtok krve a zvyšuje výkon.
Nízká kalorická hodnota: I přes svou sladkost je červená řepa nízkokalorická, což z ní činí ideální surovinu pro zdravé recepty.
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI