Jestliže rádi pečete domácí pečivo a ještě k tomu se nebojíte experimentovat, zde je dvoj recept s hlavní hvězdou – červenou řepou. V tomto receptu si společně připravíme domácí chléb – po rozkrojení jsou krásně vidět brusinky a chutná výtečně. Aby toho nebylo málo, tak druhou částí receptu je pomazánka, která je z červené řepy v kombinaci s křenem – neobvyklá, krémová pomazánka. Celá tato kombinace velmi dobře chuťově funguje. Červená řepa je výjimečná zelenina, která v receptech oslní svou sytě rudou barvou a do jídel z řepy tak přinese zajímavou barevnou pestrost, ale je také velmi zdravá. Už v dávných dobách byla považována za léčivou rostlinu a dodnes si drží své místo ve zdravém stravování a tradičních receptech.

Červená řepa je prostě nepostradatelnou součástí zdravé kuchyně a ideální volbou pro ty, kteří hledají způsoby, jak obohatit svůj jídelníček. Proto si připravíme 2 skvělé recepty, ve kterých dominuje právě řepa.

1. Recept na chléb s červenou řepou a brusinkami

Kombinace řepy a brusinek je inspirována skandinávskou kuchyní, kde se často používají ingredience s výraznými a přírodními chutěmi. Tento chléb v sobě spojuje praktické využití sezónní zeleniny a osvěžující sladkokyselý akcent brusinek.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí 
  • 100 g uvařené řepy
  • 100 g brusinkového kompotu nebo přes noc namočené sušené brusinky
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 a půl lžičky soli
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička drceného kmínu 
  • sezamová semínka

Postup přípravy chleba s červenou řepou

1. Droždí utřeme s cukrem, dokud nevznikne řídká kašička.

2. Přidáme k ní nadrobno nakrájenou řepu, brusinky, kmín, sůl, vodu a prosátou mouku.

3. V robotu dobře těsto propracujeme a přendáme na vál.

4. Mírně podsypeme moukou, propracujeme ručně a vytvoříme váleček velký jako je forma. 

5. Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem a  vložíme těsto, které rukama jemně namačkáme do formy a posypeme sezamovým semínkem.

6. Necháme kynout 30 minut a pak vložíme do předehřáté trouby na 160°C, kde pečeme 40 minut.

7. Špejlí občas vyzkoušíme a pokud se ještě těsto lepí necháme chvilku dopéct.

8. Hotový chléb ve formě postavíme na mřížku, aby mohl chladnout i zespoda a nevlhnul.  Krájíme po vychladnutí.

TIP: Do těsta lze přimíchat anýz, fenykl nebo drcený kmín, který mám nejraději.

Nakrájená červená řepa.
Foto: depositphotos, Nakrájená červená řepa.

2. Recept na pomazánku z červené řepy a křenu

K upečenému chlebu z prvního receptu nesmí chybět ani výborná pomazánka. Pomazánka z řepy a křenu je chuťově velmi zajímavá a její zářivě růžový odstín zaručeně oživí jakýkoliv stůl. Podle mého názoru osloví i ty, kteří běžně červenou řepu nevyhledávají.

Ingredience pro přípravu

  • 2 střední uvařené červené řepy
  • 1 jablko
  • 1 – 2 lžíce křenu čerstvého nebo naloženého
  • sůl a pepř
  • 250 g tvarohu v kostce
  • citronová šťáva
  • nasekaná petrželka

Postup přípravy pomazánky z červené řepy

1. Na jemném struhadle nastrouháme oloupanou řepu, křen i jablko.

2. Pokud nemáme čerstvý křen můžeme použít křen strouhaný a naložený ve skle.

Slaný koláč

Slaný koláč z červené řepy, kozím sýrem, špenátem a speciálním dresinkem

3. Přidáme tvaroh, sůl, pepř, citron, nasekanou petrželku a vše promícháme.

4. Podle chuti doladíme citronem, solí a případně přidáme křen.

Pomazánka z červené řepy.
Foto: depositphotos, Pomazánka z červené řepy.

Pár dalších zajímavostí o červené řepě

Přírodní barvivo: Červená řepa byla po staletí využívána jako přírodní barvivo a to nejen v kuchyni, ale i v textilním průmyslu.

Sportovní výživa: Šťáva z červené řepy je populární mezi sportovci, protože zlepšuje průtok krve a zvyšuje výkon.

Nízká kalorická hodnota: I přes svou sladkost je červená řepa nízkokalorická, což z ní činí ideální surovinu pro zdravé recepty.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest