Jemné, sladké, měkoučké a lehké bochánky jsou skvělým jídlem ke snídaní či svačině. Recept na tyto koláčky je jednoduchý a snadný a pokud máte strach z kynutého těsta, tak dnes se vůbec nemusíte bát, protože tyhle koláčky se vám určitě povedou. Můžete je naplnit čímkoliv co máte rádi – ovocem, tvarohem, marmeládou, mákem anebo jen tak čerstvým ovocem nebo čokoládou.

Chcete li zdravější verzi koláčků, můžete nahradit obyčejnou mouku moukou Špaldovou, cukr můžete nahradit medem a pro větší křupavost koláčků přidat navrch drobenku. Pro lesk bochánky můžete potřít rozpuštěným máslem. V každém případě budou koláčky výborné a zmizí bleskovou rychlostí ze stolu.

Recept na Hebké jogurtové bochánky s náplní z lesního ovoce

Ingredience potřebné na přípravu koláčků s jogurtem a oblíbenou náplní

  • 300 g jogurtu (s obsahem 1,5% tuku)
  • 40 g čerstvého droždí
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 2 lžíce zakysané smetany (30%)
  • 170 g cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 800 g hladké mouky
  • špetka soli
  • vejce na potření bochánků

Ingredience potřebné na ovocnou náplň

  • 150 g borůvek
  • 150 g malin
  • 100 g cukru

Rozpeky aneb tradiční kynuté bochánky s dušenou mrkví

Ingredience na zdobení

  • moučkový cukr (případně drobenka)

Postup přípravy jogurtových bochánků s ovocnou náplní

1. Do misky nalijeme bílý jogurt, přidáme rozdrobené droždí, cukr, mouku a přikryté utěrkou necháme 20 minut odležet.

2. Do misky od šlehače nalijeme olej, přidáme vejce, cukr, zakysanou smetanu. Vyšleháme a přidáme jogurtovou směs a poté mouku se špetkou soli a vypracujeme hladké těsto.

3. Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 30 minut.

4. Na pomoučeném válu vytvoříme dlouhý bochánek, nakrájíme jej na kousky a rukama tvoříme kuličky, které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.

5. Poté pomocí dna skleničky potřeného olejem tvarujeme v kuličkách důlek, do kterého naplníme ovoce, nebo jinou náplň.

Obrázek receptu na Hebké jogurtové bochánky s oblíbenou náplní
Recept na Hebké jogurtové bochánky s oblíbenou náplní

6. Boky bochánků potřeme rozšlehaným vejcem a nakonec ovoce posypeme krupicovým cukrem.

7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.

Tip na vylepšení

Pro intenzivnější chuť můžeme přidat citrónovou kůru nebo skořici do těsta.

Obrázek receptu na Kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou, koláčky, které budete chtít jíst pořád

Kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou: Koláčky, které budete chtít jíst pořád

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest