Jemné, sladké, měkoučké a lehké bochánky jsou skvělým jídlem ke snídaní či svačině. Recept na tyto koláčky je jednoduchý a snadný a pokud máte strach z kynutého těsta, tak dnes se vůbec nemusíte bát, protože tyhle koláčky se vám určitě povedou. Můžete je naplnit čímkoliv co máte rádi – ovocem, tvarohem, marmeládou, mákem anebo jen tak čerstvým ovocem nebo čokoládou.
Chcete li zdravější verzi koláčků, můžete nahradit obyčejnou mouku moukou Špaldovou, cukr můžete nahradit medem a pro větší křupavost koláčků přidat navrch drobenku. Pro lesk bochánky můžete potřít rozpuštěným máslem. V každém případě budou koláčky výborné a zmizí bleskovou rychlostí ze stolu.
Recept na Hebké jogurtové bochánky s náplní z lesního ovoce
Ingredience potřebné na přípravu koláčků s jogurtem a oblíbenou náplní
- 300 g jogurtu (s obsahem 1,5% tuku)
- 40 g čerstvého droždí
- 1 polévková lžíce mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 vejce
- 60 ml rostlinného oleje
- 2 lžíce zakysané smetany (30%)
- 170 g cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 800 g hladké mouky
- špetka soli
- vejce na potření bochánků
Ingredience potřebné na ovocnou náplň
- 150 g borůvek
- 150 g malin
- 100 g cukru

Rozpeky aneb tradiční kynuté bochánky s dušenou mrkví
Ingredience na zdobení
- moučkový cukr (případně drobenka)
Postup přípravy jogurtových bochánků s ovocnou náplní
1. Do misky nalijeme bílý jogurt, přidáme rozdrobené droždí, cukr, mouku a přikryté utěrkou necháme 20 minut odležet.
2. Do misky od šlehače nalijeme olej, přidáme vejce, cukr, zakysanou smetanu. Vyšleháme a přidáme jogurtovou směs a poté mouku se špetkou soli a vypracujeme hladké těsto.
3. Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 30 minut.
4. Na pomoučeném válu vytvoříme dlouhý bochánek, nakrájíme jej na kousky a rukama tvoříme kuličky, které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
5. Poté pomocí dna skleničky potřeného olejem tvarujeme v kuličkách důlek, do kterého naplníme ovoce, nebo jinou náplň.
6. Boky bochánků potřeme rozšlehaným vejcem a nakonec ovoce posypeme krupicovým cukrem.
7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.
Tip na vylepšení
Pro intenzivnější chuť můžeme přidat citrónovou kůru nebo skořici do těsta.
