Květák (krajově také například karfiol) je zelenina původem ze Středomoří, kde byl znám už ve starověku. Do střední Evropy se dostal v 16. století. Je bohatý na vitaminy C a K, kyselinu listovou, draslík a vlákninu, přitom patří k potravinám s velmi nízkou kalorickou hodnotou. Hojně se využívá i v nízkosacharidovém stravování (například „květáková rýže“ – nastrouhaný a krátce opečený květák), dá se konzumovat nejen vařený či pečený, ale i syrový. Také rádi při vaření chroupete jeho košťál?
Cuketa: lehký a zdravý poklad z našich zahrad
Sezóna „Nechceš cuketu?“ nastane za pár týdnů. Tato plodina, patřící mezi tykve, pochází z Ameriky. Její vyšlechtěná podoba, jak ji známe dnes, vznikla v Itálii. Cuketa (nebo také cukina) obsahuje hodně vody, málo kalorií a je bohatá na draslík, hořčík a vitamin C. Díky jemné chuti se skvěle zpracovává naslano i nasladko. Čím mladší cuketa, tím méně semen obsahuje, není ji tedy třeba dlabat, dokonce ani loupat. Při špatné skladbě jídelníčku však může u citlivých jedinců způsobovat nadýmání.
Ingredience na zapečený květák
- Květák – 1 hlava;
- Střední cuketa – 1 ks;
- Červená cibule – 1 ks;
- Sůl – dle chuti;
- Sušený česnek – dle chuti;
- Mletá paprika – dle chuti;
- Rostlinný olej – dle potřeby.
- Máslo – na vymazání;
- Strouhanka – na vysypání nádoby;
- Vejce – 4 ks;
- Zakysaná smetana – 150 g;
- Hladká mouka – 100 g;
- Kypřicí prášek – 1 balení;
- Tvrdý sýr – 100 g.
Na dip:
- Majonéza – 80 g;
- Střední nakládané okurky – 3 ks;
- Kopr – snítka;
- Česnek – 1 stroužek.
Postup přípravy zapečeného květáku
- Květák zbavený košťálu nakrájejte na růžičky a rozložte na plech pokrytý pečicím papírem.
- Cuketu a cibuli nakrájejte na půlkolečka a přidejte ke květáku.
- Osolte, posypte sušeným česnekem a mletou paprikou.
- Polijte trochou oleje.
- Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Hlubokou zapékací nádobu vymažte máslem a vysypte strouhankou.
- Do takto připravené nádoby vložte upečenou směs.

Tento Zapečený květák s těstovinami na orientální způsob všechny oslní!
- Vejce rozšlehejte se solí a zakysanou smetanou.
- Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a dobře promíchejte (v těstu nesmí být hrudky).
- Připraveným těstem zalijte zeleninovou směs, navrch nasypte najemno nastrouhaný sýr.
- Pečte 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Mezitím si připravte dip:
- Smíchejte majonézu, najemno nastrouhané okurky, nasekaný kopr a prolisovaný česnek.

Zapékaný květák s bramborami a sýrem – zdobený je karamelizovanými rajčátky
Zdroj: Autorský text, YouTube, iReceptář, Healthline