Květák (krajově také například karfiol) je zelenina původem ze Středomoří, kde byl znám už ve starověku. Do střední Evropy se dostal v 16. století. Je bohatý na vitaminy C a K, kyselinu listovou, draslík a vlákninu, přitom patří k potravinám s velmi nízkou kalorickou hodnotou. Hojně se využívá i v nízkosacharidovém stravování (například „květáková rýže“ – nastrouhaný a krátce opečený květák), dá se konzumovat nejen vařený či pečený, ale i syrový. Také rádi při vaření chroupete jeho košťál?

Cuketa: lehký a zdravý poklad z našich zahrad

Sezóna „Nechceš cuketu?“ nastane za pár týdnů. Tato plodina, patřící mezi tykve, pochází z Ameriky. Její vyšlechtěná podoba, jak ji známe dnes, vznikla v Itálii. Cuketa (nebo také cukina) obsahuje hodně vody, málo kalorií a je bohatá na draslík, hořčík a vitamin C. Díky jemné chuti se skvěle zpracovává naslano i nasladko. Čím mladší cuketa, tím méně semen obsahuje, není ji tedy třeba dlabat, dokonce ani loupat. Při špatné skladbě jídelníčku však může u citlivých jedinců způsobovat nadýmání.

Ingredience na zapečený květák

  • Květák –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 hlava;
  • Střední cuketa –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Červená cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Sušený česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Mletá paprika –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Rostlinný olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby.
  • Máslo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na vymazání;
  • Strouhanka  –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na vysypání nádoby;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 ks;
  • Zakysaná smetana –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 150 g;
  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • Kypřicí prášek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 balení;
  • Tvrdý sýr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g.

Na dip:

  • Majonéza –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 80 g;
  • Střední nakládané okurky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 ks;
  • Kopr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ snítka;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 stroužek.
Obrázek k receptu: Sezóna květáku a cuket je za dveřmi: Buďte připraveni!
Foto: YouTube / perfekte rezepte , Recept na: Sezóna květáku a cuket je za dveřmi: Buďte připraveni!

Postup přípravy zapečeného květáku

  • Květák zbavený košťálu nakrájejte na růžičky a rozložte na plech pokrytý pečicím papírem.
  • Cuketu a cibuli nakrájejte na půlkolečka a přidejte ke květáku.
  • Osolte, posypte sušeným česnekem a mletou paprikou.
  • Polijte trochou oleje.
  • Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Hlubokou zapékací nádobu vymažte máslem a vysypte strouhankou.  
  • Do takto připravené nádoby vložte upečenou směs.
Zapečený květák s těstovinami na orientální způsob

Tento Zapečený květák s těstovinami na orientální způsob všechny oslní!

  • Vejce rozšlehejte se solí a zakysanou smetanou.
  • Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a dobře promíchejte (v těstu nesmí být hrudky).
  • Připraveným těstem zalijte zeleninovou směs, navrch nasypte najemno nastrouhaný sýr.
  • Pečte 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
ezóna květáku a cuket je za dveřmi: Buďte připraveni!
Foto: YouTube / perfekte rezepte , Recept na: Sezóna květáku a cuket je za dveřmi: Buďte připraveni!
  • Mezitím si připravte dip:
  • Smíchejte majonézu, najemno nastrouhané okurky, nasekaný kopr a prolisovaný česnek.
Obrázek receptu na Zapékaný květák s brambory a sýrem zdobený karamelizovanými rajčátky, pestrý a nevšedný nápad k obědu

Zapékaný květák s bramborami a sýrem – zdobený je karamelizovanými rajčátky

Zdroj: Autorský text, YouTube, iReceptář, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest