5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Pečení borůvkového koláče je skvělým způsobem, jak využít čerstvé sezónní ovoce a přinést do vaší kuchyně vůni domácího pečiva. Nevím jak u Vás, ale u nás moc borůvek v lese nebylo a já mám nejraději právě ty lesní borůvky. Pro každý případ mám ale na zahrádce i Kanadské borůvky, takže ty to jistí. Tento recept na lahodný borůvkový koláč je snadný a rychlý, ideální pro rodinná setkání.

Tento lahodný borůvkový koláč si samozřejmě můžete přizpůsobit podle svých chutí a borůvky nahradit jakýmkoli ovocem. Budete potřebovat vejce, krupicový cukr, vanilkový cukr, bílý přírodní jogurt, polohrubou mouku, prášek do pečiva, borůvky a měkké máslo. Nejprve vyšlehejte vejce s krupicovým cukrem do pěny, poté přidejte jogurt, prosátou mouku a prášek do pečiva a vypracujte hladké těsto. Připravte si kulatou formu na pečení, vyložte ji pečicím papírem a pomastěte máslem. Na dno formy rozložte umyté a osušené borůvky, nalijte na ně připravené těsto a pečte 45 minut při 170°C. Po upečení koláč vyklopte, aby se borůvky objevily na vrchu – vznikne Vám tak převrácený borůvkový koláč.

Tipy na dozdobení vylepšení borůvkového koláče:

  • Alternativní ovoce: Můžete použít jiné druhy ovoce podle sezóny, například maliny, jahody nebo ostružiny.
  • Servírování: Podávejte s kopečkem zmrzliny nebo šlehačkou pro ještě větší požitek.
Zdroj obrázku: Schnell Kochen, Velký borůvkový koláč jako od babičky

Recept na jednoduchý obrácený borůvkový koláč, který zaujme svou chutí a jednoduchostí

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 8 porcí
Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na lahodný borůvkový koláč

Potřebné vybavení

  • Koláčová forma

Suroviny

  • 250 gramů mouky
  • 200-250 gramů borůvek
  • 250 gramů cukru
  • 200 gramů přírodního jogurtu
  • 10 gramů prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • moučkový cukr na posypání
  • máslo, strouhanka (na vymazání a vysypání formy)

Postup 

  • Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé a nadýchané směsi.
    Rychle a snadno - obrácený borůvkový koláč

    Zdroj obrázku: Schnell Kochen, Obrácený borůvkový koláč

  • K vaječné směsi přimíchejte přírodní jogurt a dobře promíchejte.
    Rychle a snadno - obrácený borůvkový koláč

    Zdroj obrázku: Schnell Kochen, Obrácený borůvkový koláč

  • Mouku prosejte společně s práškem do pečiva a postupně přidávejte do vaječné směsi. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Dortovou formu vyložte pečicím papírem, vymažte ji máslem a vysypte strouhankou.
  • Omyté borůvky rozložte na dno formy a zalijte je připraveným těstem. Uhlaďte povrch těsta.
    Recept na obrácený borůvkový koláč

    Zdroj obrázku: Schnell Kochen, Obrácený borůvkový koláč

  • Formu vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte přibližně 35-45 minut. Kontrolujte špejlí, zda je koláč upečený.
    Recept na obrácený borůvkový koláč

    Zdroj obrázku: Schnell Kochen, Obrácený borůvkový koláč

  • Koláč nechte mírně vychladnout, poté ho vyjměte z formy a otočte tak, aby byly borůvky nahoře.
  • Nakonec posypte moučkovým cukrem.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: borůvkový koláč, borůvky, kanadské borůvky, koláč, koláčová forma, lesní borůvky, lité těsto
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest