Dokonalá harmonie nadýchaných kakaových lívanců, lahodné čokoládové polevy a svěžího ovoce. Tímto receptem potěšíte všechny milovníky čokolády, to je evidentní. Dopřejte své rodině tuto energetickou snídani pro co možná nejlepší start do nového dne. Nejvíce se k čokoládě hodí čerstvé borůvky, dodají pokrmu mírně svěží a aromatickou chuť, která se s kakaem dokonale prolne. Tento kulinářský zážitek od vás budou přátele opisovat, tak si ho dobře střežte.
Recept na kakaové lívance s čokoládovou polevou a borůvkami
Délka přípravy do 1 hodiny. 8 porcí.
Ingredience pro přípravu
- 150 g mouky
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- špetka soli
- 100 g hořké čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- čerstvé ovoce (borůvky, banány, jahody, višně…)
Postup přípravy
1. V míse smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a cukr.
2. V další čisté misce rozšleháme vejce a k němu přidáme rozpuštěné máslo a mléko.
3. Suché ingredience promícháme s vaječnou směsí a vytvoříme homogenní směs.
4. Pánev vymazanou olejem rozpálíme a po jedné naběračce vytváříme lívance nebo palačinky.
5. Jakmile se na povrchu objeví první bublinky, otočíme obracečkou a další 1-2 minuty pečeme z druhé strany.
6. Poté si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se smetanou.
7. Teplé lívance zalejeme čokoládovou polevou a posypeme čerstvým ovocem.
Lívance u našich předků
Přestože historie lívanců je propletená a již starověké Řecko nám přináší důkazy o “tagenites”, což byly placky z pšeničné mouky, kakaové lívance jsou něco jiného. Přidání kakaa je novodobá inovace z 20. století.