Zkoušeli jste někdy domácí paštiku? Je to něco úplně jiného, než koupená v supermarketu. Velkým bonusem není jenom chuť, ale také že víte, co v ní opravdu je, takže se nemusíte bát nežádoucích „éček“.

Tuto paštiku uděláme z vepřového masa, ideálně plece a nejlépe kuřecích jater. Určitě si ji všichni zamilujete, ale nejvíce radosti udělá dětem, které mají paštiku obecně rády. Je to tedy poctivý výrobek, obsahující hlavně maso a zeleninu.

A jak to celé připravit a co bude potřeba nakoupit

Pro přípravu domácí masové paštiky budete potřebovat následující suroviny: 700 g vepřové plece, 400 g syrové slaniny, 200 g jater (například kuřecích), jednu mrkev, celer, jednu malou petržel, dvě cibule, pět stroužků česneku, tři bobkové listy, pět zrnek nového koření, lžičku mletého muškátového oříšku, jednu a půl lžičky soli, čtvrt lžičky pepře, tři vejce a dvě polévkové lžíce másla. Na přípravu formy budete potřebovat máslo a strouhanku.

Začněte tím, že maso nakrájíte na menší kousky přibližně o velikosti 5×5 cm. Játra namočte do studené vody na půl hodiny. Nakrájené maso spolu se slaninou, mrkví, celerem, kořenovou petrželí, novým kořením a bobkovým listem vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby pokrývala maso. Přiveďte k varu, odstraňte pěnu a vařte na mírném ohni asi 90 minut. Dokud maso nezměkne. Poté maso a zeleninu vyjměte a nechte vychladnout. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli nakrájenou na půlkolečka a opékejte ji do měkka a zlatova. Poté přidejte nasekaný česnek a nakonec játra, která opečte z obou stran pod pokličkou. Vychladlé maso, zeleninu a játra s cibulí a česnekem vložte do velké mísy, přidejte muškátový oříšek, sůl, pepř a syrová vejce. Vše promíchejte mixérem do hladka. Hotovou směs přendejte do jednorázových formiček vymazaných máslem a vysypaných strouhankou. Povrch zarovnejte lžící a pečte při 180°C po dobu 35-40 minut.

Zdroj obrázku: video z článku, Recept na domácí masovou paštiku.

Recept na domácí masovou paštiku

Zatím nehodnoceno
Celkový čas 1 hodina
Porcí 6
Kalorie 338
Připravujeme domácí lahodnou paštiku. délka přípravy 1 hodina.

Potřebné vybavení

  • 1 Forma na upečení paštiky
  • 1 Mísa
  • 1 Hrnec
  • 1 Pánev
  • Mixér

Suroviny

  • 700 g Vepřového masa (nejlépe plec)
  • 200 g Jater (nejlépe kuřecích)
  • 400 g Slaniny
  • 1/8 ks Celeru
  • 1 ks Petržel
  • 1 ks Mrkev
  • 5 stroužků Česneku
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Vejce
  • 2 lžíce Másla
  • 5 ks Nového koření
  • 3 ks Bobkové listy
  • 1,5 lžičky Soli
  • 1/4 lžičky Mletého černého pepře
  • 1 lžička Mletého muškátového oříšku
  • Strouhanka na posypání formy

Postup 

  • Játra si namočíme na 30 minut do vody.
  • Omyté maso a slaninu nakrájíme na kusy cca 5 cm velké.
  • Maso a slaninu dáme do hrnce s mrkví, celerem, bobkovým listem, novým kořením a petrželí.
  • Do hrnce nalejeme vodu tak, aby bylo vše ponořené.
  • Vaříme asi 90 minut, aby jsme měli měkké maso a průběžně odstraňujeme pěnu.
  • Následně vytáhneme z vody a necháme vše zchladnout.
  • Mezitím si na pánvi a rozpáleném másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Jakmile je cibule měkká, přidáme nasekaný česnek a játra.
  • Restujeme pod pokličkou několik minut z obou stran.
  • Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů.
  • Poté dáme do jedné velké mísy maso se zeleninou i játra s cibulí a česnekem.
  • Přidáme muškátový oříšek, pepř, sůl a vejce.
  • Vše rozmixujeme do hladké hmoty.
  • Jemnou směs dáme do vymazané a strouhankou vysypané formy.
  • Pečeme v předehřáté troubě asi 35 – 40 minut.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Kalorie: 338kcal
Chod: Jednohubka, Pochutina, Snídaně, Svačina
Kuchyně: Evropská kuchyně
Klíčové slovo: domácí paštika, paštika

Výživové hodnoty

Kalorie: 338kcal

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest