Zkoušeli jste někdy domácí paštiku? Je to něco úplně jiného, než koupená v supermarketu. Velkým bonusem není jenom chuť, ale také že víte, co v ní opravdu je, takže se nemusíte bát nežádoucích “éček”.
Tuto paštiku uděláme z vepřového masa, ideálně plece a nejlépe kuřecích jater. Určitě si ji všichni zamilujete, ale nejvíce radosti udělá dětem, které mají paštiku obecně rády. Je to tedy poctivý výrobek, obsahující hlavně maso a zeleninu.
A jak to celé připravit a co bude potřeba nakoupit
Pro přípravu domácí masové paštiky budete potřebovat následující suroviny: 700 g vepřové plece, 400 g syrové slaniny, 200 g jater (například kuřecích), jednu mrkev, celer, jednu malou petržel, dvě cibule, pět stroužků česneku, tři bobkové listy, pět zrnek nového koření, lžičku mletého muškátového oříšku, jednu a půl lžičky soli, čtvrt lžičky pepře, tři vejce a dvě polévkové lžíce másla. Na přípravu formy budete potřebovat máslo a strouhanku.
Začněte tím, že maso nakrájíte na menší kousky přibližně o velikosti 5×5 cm. Játra namočte do studené vody na půl hodiny. Nakrájené maso spolu se slaninou, mrkví, celerem, kořenovou petrželí, novým kořením a bobkovým listem vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby pokrývala maso. Přiveďte k varu, odstraňte pěnu a vařte na mírném ohni asi 90 minut. Dokud maso nezměkne. Poté maso a zeleninu vyjměte a nechte vychladnout. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli nakrájenou na půlkolečka a opékejte ji do měkka a zlatova. Poté přidejte nasekaný česnek a nakonec játra, která opečte z obou stran pod pokličkou. Vychladlé maso, zeleninu a játra s cibulí a česnekem vložte do velké mísy, přidejte muškátový oříšek, sůl, pepř a syrová vejce. Vše promíchejte mixérem do hladka. Hotovou směs přendejte do jednorázových formiček vymazaných máslem a vysypaných strouhankou. Povrch zarovnejte lžící a pečte při 180°C po dobu 35-40 minut.
Recept na domácí masovou paštiku
Potřebné vybavení
- 1 Forma na upečení paštiky
- 1 Mísa
- 1 Hrnec
- 1 Pánev
- Mixér
Suroviny
- 700 g Vepřového masa (nejlépe plec)
- 200 g Jater (nejlépe kuřecích)
- 400 g Slaniny
- 1/8 ks Celeru
- 1 ks Petržel
- 1 ks Mrkev
- 5 stroužků Česneku
- 2 ks Cibule
- 3 ks Vejce
- 2 lžíce Másla
- 5 ks Nového koření
- 3 ks Bobkové listy
- 1,5 lžičky Soli
- 1/4 lžičky Mletého černého pepře
- 1 lžička Mletého muškátového oříšku
- Strouhanka na posypání formy
Postup
- Játra si namočíme na 30 minut do vody.
- Omyté maso a slaninu nakrájíme na kusy cca 5 cm velké.
- Maso a slaninu dáme do hrnce s mrkví, celerem, bobkovým listem, novým kořením a petrželí.
- Do hrnce nalejeme vodu tak, aby bylo vše ponořené.
- Vaříme asi 90 minut, aby jsme měli měkké maso a průběžně odstraňujeme pěnu.
- Následně vytáhneme z vody a necháme vše zchladnout.
- Mezitím si na pánvi a rozpáleném másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Jakmile je cibule měkká, přidáme nasekaný česnek a játra.
- Restujeme pod pokličkou několik minut z obou stran.
- Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů.
- Poté dáme do jedné velké mísy maso se zeleninou i játra s cibulí a česnekem.
- Přidáme muškátový oříšek, pepř, sůl a vejce.
- Vše rozmixujeme do hladké hmoty.
- Jemnou směs dáme do vymazané a strouhankou vysypané formy.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 35 – 40 minut.