Slaný koprový koláč se smetanou je originální a aromatický pokrm, který kombinuje svěží chuť kopru, krémovou smetanu a křehké těsto. Tento koláč je skvělou volbou jako hlavní chod nebo vydatný předkrm, který oceníte při rodinných obědech i slavnostních večeřích. Je jednoduchý na přípravu a výborně chutná jak teplý, tak i studený.

Tento koláč je také variabilní. Můžete ho doplnit různými surovinami podle chuti. Například přidání slaniny nebo uzeného lososa mu dodá ještě bohatší chuť. Koprový koláč je také výborným příkladem toho, jak využít sezónní bylinky a čerstvé suroviny.

Recept na koprový koláč

Délka pečení v troubě 40 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 12 g čerstvého droždí
  • 180 ml mléka
  • 36 g cukru
  • 36 g másla
  • 1 žloutek
  • 3/4 lžičky soli

Náplň:

  • 400 ml zakysané smetany 18%
  • 1 lžíce krupice
  • 63 g másla
  • 1/3 lžičky soli
  • kopr dle chuti

Postup přípravy těsta

1. V misce si metličkou rozmícháme teplé mléko, 1 lžičku cukru a droždí.

2. Necháme v teplé vodní lázni 10 minut vzejít kvásek a mezitím si ve větší míse smícháme mouku se solí a cukrem.

3. Poté k sypkým ingrediencím přidáme hotový kvásek, žloutek a rozpuštěné máslo.

Přilejeme rozpuštěné máslo.
Zdroj obrázku: LiViera Desserts, Přilejeme rozpuštěné máslo.

4. Dobře promícháme a vytvoříme nelepivé těsto, které po povrchu zasypeme trochou mouky a zakryjeme potravinářskou fólií.

5. Misku s těstem necháme na teplém místě 40 minut, dokud těsto nevykyne.

Příprava náplně

1. V kastrolu si rozpustíme máslo a poté přisypeme a zamícháme krupici.

2. Dále přidáme smetanu, sůl a za stálého míchání uvaříme kaši.

Uvaříme kaši.
Zdroj obrázku: LiViera Desserts, Uvaříme kaši.

3. Hotovou kaši necháme zchladnout na pokojovou teplotu a nasekáme si čerstvý kopr.

Nasekáme čerstvý kopr.
Zdroj obrázku: LiViera Desserts, Nasekáme čerstvý kopr.

4. Plech si vymažeme máslem a dáme si předehřát troubu na 180 stupňů.

5. Do vychladlé náplně dáme nasekaný kopr dle chuti a zamícháme.

Dokončení

1. Vykynuté těsto si přesuneme na pomoučněnou pracovní plochu a vyválíme ho na velikost plechu.

2. Okraje těsta můžeme přeložit mírně přes okraj a potřít je rozšlehaným vejcem kvůli zlatavé barvě.

Okraje těsta pomažeme rozpuštěným máslem.
Zdroj obrázku: LiViera Desserts, Okraje těsta pomažeme rozpuštěným máslem.

3. Po 10 minutách dokynutí těsta na plechu navrstvíme rovnoměrně na těsto koprovou náplň.

Naneseme koprovou náplň.
Zdroj obrázku: LiViera Desserts, Naneseme koprovou náplň.

4. Plech vložíme do předehřáté trouby na 30 – 40 minut.

5. Mírně zchladnutý koláč nakrájíme a podáváme.

Naporcujeme a podáváme.
Zdroj obrázku: LiViera Desserts, Naporcujeme a podáváme.

Proč je kopr tak výjimečný?

Kopr má tradičně využívané vlastnosti, které podporují zdravé trávení. Pomáhá ulevovat od nadýmání, plynatosti a zklidňuje žaludek. Jeho oleje stimulují tvorbu žaludečních šťáv, což usnadňuje trávení. Obsahuje také flavonoidy, které mají protizánětlivé vlastnosti. Ty mohou pomoci snížit záněty v těle, a tím předcházet různým chronickým onemocněním, včetně srdečních chorob a cukrovky. Je také cenným zdrojem vitamínu C.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest