Královna dortů je elegantní a slavnostní dezert na plech, kombinující 3 bohaté a chutné vrstvy. Intenzivní kakaový korpus, jemný vanilkový krém a lehký bílkový sníh. Tyto dortové řezy se skvěle hodí pro zvláštní příležitosti, na kterých oslníte nejen chutí, ale i vzhledem. Doslova jedinečný zážitek je už první sousto, proto neváhejte s přípravou, která je jednodušší, než se zdá. Takže při očekávání rodinné oslavy nebo jiné významné události, se můžete na tento dezert spolehnout.
Recept na královnu dortů
Délka pečení v troubě 25 minut.
Ingredience pro přípravu
Dortový Korpus:
- 160 g mouky
- 200 g cukru
- 5 vajec
- 5 lžic vody
- 1/2 prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa
Pudingový Krém:
- 500 ml mléka
- 5 žloutků
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce mouky nebo kukuřičného škrobu
- 150 g cukru
- 250 g másla
Pusinkový Sníh:
- 5 bílků
- 200 g cukru
- šťáva z 1 citronu
- čokoláda na nastrouhání a zdobení
Postup přípravy korpusu
1. Nejdříve si vyšleháme bílky se špetkou soli a během šlehání postupně přidáváme cukr do tuhého sněhu.
2. Poté přidáme žloutky a vodu vždy po jednom kuse. Mezi nimi průběžně promícháváme hmotu.
3. V jiné míse smícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem a tuto suchou směs opatrně vmícháme do vaječné směsi.
4. Dáme si předehřát troubu na 180°C formu 40 x 30 cm si vyložíme pečícím papírem.
5. Těsto nalejeme do formy a vložíme do předehřáté trouby na 20 – 25 minut.
6. Během pečení kontrolujeme párátkem a hotový korpus necháme zchladnout.
Příprava krému
1. V hrnci smícháme mléko, cukr, žloutky, mouku a vanilkový cukr.
2. Za stálého míchání tuto směs vaříme dokud nezískáme krém a poté necháme vychladnout pod potravinářskou fólií.
3. Nyní vyšleháme máslo a to postupně přidáváme do vychladlého krému.
4. Máslo dobře zapracujeme a vytvoříme hladký krém.
Postup přípravy sněhu
1. V jedné míse v horké vodní lázni si spolu vyšleháme bílky s cukrem a citronovou šťávou.
2. Mísa se nesmí dotýkat horké vody. Získáme pevnou pěnu.
Dokončení
1. Na vychladlý korpus rozetřeme žloutkový krém a na něj bílkovou pěnu.
2. Povrch můžeme posypat nastrouhanou čokoládou a celý dort dáme na 2 hodiny do lednice.
Rozmanitost chutí je fascinující
Kontrast mezi jednotlivými vrstvami dělá z tohoto dezertu královnu dortů. Kakaový korpus je nadýchaný a vláčný. Vanilkový žloutkový krém přináší jemnost a příjemnou sladkost. Bílkový sníh dodává dezertu lehkost a vzdušnost.