Královna dortů je elegantní a slavnostní dezert na plech, kombinující 3 bohaté a chutné vrstvy. Intenzivní kakaový korpus, jemný vanilkový krém a lehký bílkový sníh. Tyto dortové řezy se skvěle hodí pro zvláštní příležitosti, na kterých oslníte nejen chutí, ale i vzhledem. Doslova jedinečný zážitek je už první sousto, proto neváhejte s přípravou, která je jednodušší, než se zdá. Takže při očekávání rodinné oslavy nebo jiné významné události, se můžete na tento dezert spolehnout.

Recept na královnu dortů

Délka pečení v troubě 25 minut.

Ingredience pro přípravu

Dortový Korpus:

  • 160 g mouky
  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 5 lžic vody
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa

Pudingový Krém:

  • 500 ml mléka
  • 5 žloutků
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce mouky nebo kukuřičného škrobu
  • 150 g cukru
  • 250 g másla

Pusinkový Sníh:

  • 5 bílků
  • 200 g cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • čokoláda na nastrouhání a zdobení

Postup přípravy korpusu

1. Nejdříve si vyšleháme bílky se špetkou soli a během šlehání postupně přidáváme cukr do tuhého sněhu.

2. Poté přidáme žloutky a vodu vždy po jednom kuse. Mezi nimi průběžně promícháváme hmotu.

3. V jiné míse smícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem a tuto suchou směs opatrně vmícháme do vaječné směsi.

4. Dáme si předehřát troubu na 180°C formu 40 x 30 cm si vyložíme pečícím papírem.

5. Těsto nalejeme do formy a vložíme do předehřáté trouby na 20 – 25 minut.

6. Během pečení kontrolujeme párátkem a hotový korpus necháme zchladnout.

Příprava krému

1. V hrnci smícháme mléko, cukr, žloutky, mouku a vanilkový cukr.

2. Za stálého míchání tuto směs vaříme dokud nezískáme krém a poté necháme vychladnout pod potravinářskou fólií.

3. Nyní vyšleháme máslo a to postupně přidáváme do vychladlého krému.

4. Máslo dobře zapracujeme a vytvoříme hladký krém.

Postup přípravy sněhu

1. V jedné míse v horké vodní lázni si spolu vyšleháme bílky s cukrem a citronovou šťávou.

2. Mísa se nesmí dotýkat horké vody. Získáme pevnou pěnu.

Dokončení

1. Na vychladlý korpus rozetřeme žloutkový krém a na něj bílkovou pěnu.

2. Povrch můžeme posypat nastrouhanou čokoládou a celý dort dáme na 2 hodiny do lednice.

Nastrouhaná čokoláda.
Zdroj obrázku: depositphotos, Nastrouhaná čokoláda.

Rozmanitost chutí je fascinující

Kontrast mezi jednotlivými vrstvami dělá z tohoto dezertu královnu dortů. Kakaový korpus je nadýchaný a vláčný. Vanilkový žloutkový krém přináší jemnost a příjemnou sladkost. Bílkový sníh dodává dezertu lehkost a vzdušnost.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest