Ne vždy máme po ruce mixér nebo šlehač. Tento recept na vynikající litý drobenkový koláč s třešňovou náplní je důkaz, že ho ani nepotřebujeme. Nejlepší dezerty jsou obvykle ty nejjednodušší. Nadýchané těsto se svěžími třešněmi a křupavým drobenkovým sypáním na povrchu je skvělá pochoutka ke kávě nebo čaji. Rozhodně patří alespoň mezi ty dezerty, které rádi nabídnete přátelům během návštěvy nebo dětem ke svačině.
Některé zdroje tvrdí, že díky dostupnosti třešní jsou právě třešňové dezerty druhé nejobvyklejší v Evropě hned po jablečných. Dokonce jedna legenda uvádí, že třešňové dezerty začali kdysi péct lidé hned po tom, co se naučili právě jablečné. Mělo jít o pomyslnou vyšší úroveň dezertu. Konkrétně třešně jsou pro Evropany asi nejdostupnějším bobulovitým ovocem, ale každopádně pokud máte doma jakékoliv jiné ovoce, například ostružiny, rybíz, maliny, borůvky atd., tak klidně použijte v receptu právě to ovoce, které je k dostání.
Recept na třešňový koláč s drobenkou
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 300 g čerstvých třešní
- 4 vejce
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 1 lžíce zakysané smetany
- 80 ml rostlinného oleje
- 250 g mouky
- 300 g kondenzovaného mléka
- vanilkový cukr
- 1 lžička prášku do pečiva
Drobenka:
- 1 lžíce mouky
- 15 g másla
- 1 lžíce cukru
Postup přípravy
1. Vypeckované a omyté třešně smícháme v hrnci s kukuřičným škrobem a vaříme do zhoustnutí.
2. Poté třešně necháme zchladnout v míse a do jiné čisté mísy si rozklepneme vejce.
3. K vejcím přidáme olej, špetku soli a dobře promícháme.
4. Dále přidáme zakysanou smetanu s kondenzovaným mlékem a vše spolu metličkou ušleháme do hladké směsi.
5. Nyní postupně do těsto proséváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme těsto.
6. Nakonec přidáme vanilkový cukr, dobře propracujeme a dáme si předehřát troubu na 180 stupňů.
7. Nejlépe kulatou formu si vyložíme pečícím papírem a nalejeme do ni polovinu těsta.
8. Dále přidáme všechny třešně a špejlí různě uděláme cestičky a vytvoříme vzor, aby byly tak nějak všude.
9. Nalejeme zbytek těsta a rovnoměrně ho rozetřeme.
10. Na drobenku si v mističce utřeme máslo s moukou a cukrem.
11. Drobenkou posypeme koláč a pečeme ho 40 minut v předehřáté troubě.
Věděli jste toto o třešních?
Třešně pochází z oblasti Kaspického a Černého moře a disponují mnoha zdravotními přínosy. Díky vysokému obsahu melatoninu podporují spánek a zlepšují jeho kvalitu. Antioxidanty v třešních jsou skvělé proti zánětům a také zmírňují příznaky artritidy. Některé studie dokonce naznačují, že jisté antioxidanty obsažené v třešních mohou pomáhat chránit tělo před některými druhy rakoviny.