Jste odhodlaní, že připravíte pro někoho ze svých blízkých mistrovské dílo? Tento luxusní čokoládový dort s lahodným krémem, čerstvými jahodami a a čokoládovou polevou bude právě tím dílem. Tak výtečný dort v běžných cukrárnách jen tak lehce nenajdete. Pokud plánujete dort na narozeniny? Rozbalte nejdříve dárky, protože po prvním soustu dezertu půjde vše ostatní stranou. Ingrediencí je zapotřebí o něco více, výsledek je však minimálně na 5 hvězdiček, dodržíte-li přesný postup.

Recept na prémiový čokoládový dort

Délka pečení v troubě 40 minut.

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 2 hrnky mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 200 ml teplé vody
  • 100 ml oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 vejce
  • 1 lžíce prášku do pečiva

Krém:

  • 200 ml šlehačky
  • 2 konzervy kondenzovaného mléka
  • 1 hrnek sušeného mléka
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 lžíce másla
  • 80 g bílé čokolády
  • 2 balení mascarpone
  • 500 g jahod

Sirup:

  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 hrnku cukru
  • 500 ml mléka

Poleva:

  • 1/2 balení smetany
  • 200 g hořké čokolády
  • čokoládové sypání
  • nakrájené jahody na ozdobu

Postup přípravy korpusu

1. V mixéru si ušleháme vejce, cukr, olej, kakao a teplou vodu.

2. Přidáme mouku a metličkou jí zapracujeme do těsta.

3. Dále přisypeme prášek do pečiva a také promícháme.

4. Těsto nalejeme do plechu 35 x 20 cm vyloženého pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 35 – 40 minut.

5. Po upečení necháme vychladnout a korpus rozřízneme podélně na 2 části.

Postup přípravy náplně

1. Sušené mléko si v hrnci smícháme s kondenzovaným mlékem tak, aby se sušené mléko úplně rozpustilo.

2. Přidáme mascarpone, máslo, mléko a nasekanou bílou čokoládu.

3. Promícháme a za stálého míchání vaříme, dokud nám směs nezhoustne a nepřemění se v krém.

4. Odstavíme a nalejeme do misky, kterou zakryjeme potravinářskou fólií. Fólie se musí dotýkat povrchu krému.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

5. Krém takto necháme zchladnout a po vychladnutí přidáme vyšlehanou smetanu ke šlehání, kterou lehce zapracujeme stěrkou do krému.

Příprava sirupu

1. V hrnci si smícháme mléko, cukr, čokoládu a máslo, vše dobře promícháme a dáme vařit.

2. Za stálého míchání zahříváme do bodu varu, 2 minuty povaříme a odstavíme.

3. Hotový sirup dáme do tuby nebo sáčku, ze kterého sirupem pokapeme v dalších krocích korpus.

Dokončení

1. Spodní polovinu korpusu dáme do formy, kde se korpus pekl a pokapeme polovinou sirupu.

2. Omyté, očištěné jahody rozpůlíme a vyskládáme na spodní část korpusu ve formě.

3. Nyní na jahody natřeme hotový krém a to ideálně rovnoměrně.

3. Zakryjeme druhou polovinou korpusu, kterou polejeme zbytkem sirupu a celý dort zakryjeme potravinářskou fólií.

4. Dort dáme na 5 hodin do lednice a mezitím si připravíme polevu.

5. Do skleněné misky si dáme nalámanou hořkou čokoládu a smetanu.

6. Po 30 sekundách rozpouštíme v mikrovlnné troubě s přestávkami na promíchání.

7. Dort po vytažení z lednice zalejeme polevou, kterou rovnoměrně rozetřeme.

8. Dozdobíme čokoládovým sypáním a nakrájenými jahodami.

Jaký nápoj se hodí k prémiovému dortu?

Nápoj k luxusnímu dezertu.
Zdroj obrázku: depositphotos, Nápoj k luxusnímu dezertu.

Pořádáte oslavu nebo výjimečnou příležitost? Určitě si říkáte, jaký nápoj k dezertu podávat. Ve Francii by jste k dokonalému čokoládovému dezertu často dostali kvalitní šampaňské nebo sladké dezertní víno. V případě, že hosté neholdují alkoholu, vždy je dezert chutný ke kvalitní kávě.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest