Jste odhodlaní, že připravíte pro někoho ze svých blízkých mistrovské dílo? Tento luxusní čokoládový dort s lahodným krémem, čerstvými jahodami a a čokoládovou polevou bude právě tím dílem. Tak výtečný dort v běžných cukrárnách jen tak lehce nenajdete. Pokud plánujete dort na narozeniny? Rozbalte nejdříve dárky, protože po prvním soustu dezertu půjde vše ostatní stranou. Ingrediencí je zapotřebí o něco více, výsledek je však minimálně na 5 hvězdiček, dodržíte-li přesný postup.
Recept na prémiový čokoládový dort
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 2 hrnky mouky
- 1 hrnek cukru
- 200 ml teplé vody
- 100 ml oleje
- 2 lžíce kakaa
- 3 vejce
- 1 lžíce prášku do pečiva
Krém:
- 200 ml šlehačky
- 2 konzervy kondenzovaného mléka
- 1 hrnek sušeného mléka
- 1/2 hrnku mléka
- 1 lžíce másla
- 80 g bílé čokolády
- 2 balení mascarpone
- 500 g jahod
Sirup:
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžíce másla
- 1/2 hrnku cukru
- 500 ml mléka
Poleva:
- 1/2 balení smetany
- 200 g hořké čokolády
- čokoládové sypání
- nakrájené jahody na ozdobu
Postup přípravy korpusu
1. V mixéru si ušleháme vejce, cukr, olej, kakao a teplou vodu.
2. Přidáme mouku a metličkou jí zapracujeme do těsta.
3. Dále přisypeme prášek do pečiva a také promícháme.
4. Těsto nalejeme do plechu 35 x 20 cm vyloženého pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 35 – 40 minut.
5. Po upečení necháme vychladnout a korpus rozřízneme podélně na 2 části.
Postup přípravy náplně
1. Sušené mléko si v hrnci smícháme s kondenzovaným mlékem tak, aby se sušené mléko úplně rozpustilo.
2. Přidáme mascarpone, máslo, mléko a nasekanou bílou čokoládu.
3. Promícháme a za stálého míchání vaříme, dokud nám směs nezhoustne a nepřemění se v krém.
4. Odstavíme a nalejeme do misky, kterou zakryjeme potravinářskou fólií. Fólie se musí dotýkat povrchu krému.
5. Krém takto necháme zchladnout a po vychladnutí přidáme vyšlehanou smetanu ke šlehání, kterou lehce zapracujeme stěrkou do krému.
Příprava sirupu
1. V hrnci si smícháme mléko, cukr, čokoládu a máslo, vše dobře promícháme a dáme vařit.
2. Za stálého míchání zahříváme do bodu varu, 2 minuty povaříme a odstavíme.
3. Hotový sirup dáme do tuby nebo sáčku, ze kterého sirupem pokapeme v dalších krocích korpus.
Dokončení
1. Spodní polovinu korpusu dáme do formy, kde se korpus pekl a pokapeme polovinou sirupu.
2. Omyté, očištěné jahody rozpůlíme a vyskládáme na spodní část korpusu ve formě.
3. Nyní na jahody natřeme hotový krém a to ideálně rovnoměrně.
3. Zakryjeme druhou polovinou korpusu, kterou polejeme zbytkem sirupu a celý dort zakryjeme potravinářskou fólií.
4. Dort dáme na 5 hodin do lednice a mezitím si připravíme polevu.
5. Do skleněné misky si dáme nalámanou hořkou čokoládu a smetanu.
6. Po 30 sekundách rozpouštíme v mikrovlnné troubě s přestávkami na promíchání.
7. Dort po vytažení z lednice zalejeme polevou, kterou rovnoměrně rozetřeme.
8. Dozdobíme čokoládovým sypáním a nakrájenými jahodami.
Jaký nápoj se hodí k prémiovému dortu?
Pořádáte oslavu nebo výjimečnou příležitost? Určitě si říkáte, jaký nápoj k dezertu podávat. Ve Francii by jste k dokonalému čokoládovému dezertu často dostali kvalitní šampaňské nebo sladké dezertní víno. V případě, že hosté neholdují alkoholu, vždy je dezert chutný ke kvalitní kávě.