Řezy mraky jsou opravdu výjimečný a legendární dezert převyšující běžné zákusky z cukrárny. Chutnají skvěle a také tak vypadají. Je to právě jeden z receptů, které se v českých rodinách předávají po generace. Pokud ho přirovnáme chuťově k jinému dezertu, asi to jsou věnečky s krémem. Řezy mraky jsou taktéž z odpalovaného těsta, proto je jejich chuť tak nezaměnitelná a oblíbená. Zaujme svou sofistikovanou kombinací křehkého odpalovaného těsta, jemného krému a nadýchané šlehačky, které společně tvoří dokonalý chuťový zážitek. Ideální k dopolední kávě nebo jako ústřední bod slavnostní tabule, “Mraky” zaručeně okouzlí všechny přítomné. Nyní pár poznatků k pečení plátů těsta. Každý plát pečeme zvlášť, aby se dobře a rovnoměrně pláty propekly. Pečeme na horní a spodní ohřev, nikoliv horko-vzduch.
Příprava začíná vařením hery s vodou, do které se zapracovává mouka a pokračuje pečením zlatavého těsta. Po vychladnutí se těsto spojí s lahodným krémem ochuceným vanilkovým cukrem a rumem, což dodá zákusku vytříbený charakter. Následuje závěrečné vrstvení s čokoládou a šlehačkou. Nechte zákusek uležet v chladu přes noc, aby se všechny chutě perfektně propojily a vytvořily mistrovské dílo.
Recept na řezy mraky z odpalovaného těsta
Délka pečení v troubě 2 x 23 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 150 g Hery
- 150 g hladké mouky
- 250 ml vody
- 6 vajec
- špetka soli
Krém:
- 500 ml mléka
- 120 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 máslo
- rum dle chuti
- 400 – 500 ml smetany ke šlehání
- 150 – 200 g čokolády
Postup přípravy těsta
1. Nejdříve si dáme do většího hrnce Heru s vodou a na mírném ohni Heru ve vodě svaříme.
2. Jakmile se Hera úplně rozpustí tak hrnec odstavíme a zapracujeme hladkou mouku.
3. Vypracované hladké těto dáme opět na sporák a mírně ho osolíme.
4. Na mírném ohni těsto prohřejeme se solí a poté dáme hrnec do studené vodní lázně, aby těsto rychle zchladlo.
5. Do mísy si rozklepneme všechny vejce a vymažeme si 2 plechy.
6. Do vychladlého těsto přidáme vejce z misky a ručním šlehačem vyšleháme do hladké konzistence.
7. Polovinu těsta natřeme na vymazaný plech a druhou polovinu na druhý vymazaný plech.
8. Dáme si předehřát troubu na 200°C na spodní a horní ohřev.
9. První plech dáme do předehřáté trouby a pečeme 23 minut a poté úplně stejně i druhý plech.
Příprava krému
1. Během pečení, nebo klidně po upečení těsta, nalejeme do většího hrnce mléko a nasypeme vanilkový cukr, mouku a dobře promícháme metličkou.
2. Dále přidáme moučkový cukr, promícháme a přivedeme k varu.
3. Během vaření mícháme, dokud směs nezhoustne.
4. Hotový krém dáme zchladit do studené vodní lázně a vychlazený krém prošleháme šlehačem.
5. Během šlehání přidáváme změklé máslo po kouskách a trochu rumu dle chuti.
6. Dobře rozšleháme a krém rovnoměrně naneseme na jeden plát těsta.
7. Nyní si ušleháme smetanu ke šlehání, abychom měli šlehačku a 70 g nalámané čokolády si rozpustíme ve vodní lázni nebo mikrovlnce.
8. Rozpuštěnou čokoládu natřeme na krém na prvním plátu těsta a druhy plát těsta si samotný nakrájíme na řezy.
9. Šlehačku nyní rozetřeme na krém s čokoládou na prvním plátu a nakrájený vrchní plát vyskládáme na šlehačku.
10. Zbytek nalámané čokolády také rozpustíme a pokapeme s ní vrchní plát těsta.
11. Dáme ideálně přes noc do lednice.
Tipy k pečení
Zde vám dám několik tipů k pečení řezů mraky, které možná znáte nebo možná také ne.
Vrchní plát těsta doporučujeme opravdu předkrájet, pokud tak totiž neučiníte, později se vám bude kompletní dort bortit při krájení a nebude pěkný.
Jako studenou vodní lázeň pro rychlé zchlazení těsta a krému stačí použit naplněný dřez se studenou vodou.
Do šlehačky nepřidávejte ztužovače ani cukr. Dezert je pak přeslazený a vytratí se jeho výjimečná chuť.