Řezy mraky jsou opravdu výjimečný a legendární dezert převyšující běžné zákusky z cukrárny. Chutnají skvěle a také tak vypadají. Je to právě jeden z receptů, které se v českých rodinách předávají po generace. Pokud ho přirovnáme chuťově k jinému dezertu, asi to jsou věnečky s krémem. Řezy mraky jsou taktéž z odpalovaného těsta, proto je jejich chuť tak nezaměnitelná a oblíbená. Zaujme svou sofistikovanou kombinací křehkého odpalovaného těsta, jemného krému a nadýchané šlehačky, které společně tvoří dokonalý chuťový zážitek. Ideální k dopolední kávě nebo jako ústřední bod slavnostní tabule, “Mraky” zaručeně okouzlí všechny přítomné. Nyní pár poznatků k pečení plátů těsta. Každý plát pečeme zvlášť, aby se dobře a rovnoměrně pláty propekly. Pečeme na horní a spodní ohřev, nikoliv horko-vzduch.

Příprava začíná vařením hery s vodou, do které se zapracovává mouka a pokračuje pečením zlatavého těsta. Po vychladnutí se těsto spojí s lahodným krémem ochuceným vanilkovým cukrem a rumem, což dodá zákusku vytříbený charakter. Následuje závěrečné vrstvení s čokoládou a šlehačkou. Nechte zákusek uležet v chladu přes noc, aby se všechny chutě perfektně propojily a vytvořily mistrovské dílo.

Recept na řezy mraky z odpalovaného těsta

Délka pečení v troubě 2 x 23 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 150 g Hery
  • 150 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 6 vajec
  • špetka soli

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 120 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 máslo
  • rum dle chuti
  • 400 – 500 ml smetany ke šlehání
  • 150 – 200 g čokolády

Postup přípravy těsta

1. Nejdříve si dáme do většího hrnce Heru s vodou a na mírném ohni Heru ve vodě svaříme.

Heru svaříme ve vodě.
Zdroj obrázku: Jana C., Heru svaříme ve vodě.

2. Jakmile se Hera úplně rozpustí tak hrnec odstavíme a zapracujeme hladkou mouku.

3. Vypracované hladké těto dáme opět na sporák a mírně ho osolíme.

4. Na mírném ohni těsto prohřejeme se solí a poté dáme hrnec do studené vodní lázně, aby těsto rychle zchladlo.

Těsto zchladíme ve vodní lázni.
Zdroj obrázku: Jana C., Těsto zchladíme ve vodní lázni.

5. Do mísy si rozklepneme všechny vejce a vymažeme si 2 plechy.

6. Do vychladlého těsto přidáme vejce z misky a ručním šlehačem vyšleháme do hladké konzistence.

7. Polovinu těsta natřeme na vymazaný plech a druhou polovinu na druhý vymazaný plech.

Polovinu těsta natřeme na vymazaný plech a druhou polovinu na druhý vymazaný plech.
Zdroj obrázku: Jana C., Polovinu těsta natřeme na vymazaný plech a druhou polovinu na druhý vymazaný plech.

8. Dáme si předehřát troubu na 200°C na spodní a horní ohřev.

9. První plech dáme do předehřáté trouby a pečeme 23 minut a poté úplně stejně i druhý plech.

Příprava krému

1. Během pečení, nebo klidně po upečení těsta, nalejeme do většího hrnce mléko a nasypeme vanilkový cukr, mouku a dobře promícháme metličkou.

2. Dále přidáme moučkový cukr, promícháme a přivedeme k varu.

3. Během vaření mícháme, dokud směs nezhoustne.

4. Hotový krém dáme zchladit do studené vodní lázně a vychlazený krém prošleháme šlehačem.

5. Během šlehání přidáváme změklé máslo po kouskách a trochu rumu dle chuti.

Během šlehání přidáváme změklé máslo po kouskách.
Zdroj obrázku: Jana C., Během šlehání přidáváme změklé máslo po kouskách.

6. Dobře rozšleháme a krém rovnoměrně naneseme na jeden plát těsta.

Krém rovnoměrně naneseme na jeden plát těsta.
Zdroj obrázku: Jana C., Krém rovnoměrně naneseme na jeden plát těsta.

7. Nyní si ušleháme smetanu ke šlehání, abychom měli šlehačku a 70 g nalámané čokolády si rozpustíme ve vodní lázni nebo mikrovlnce.

8. Rozpuštěnou čokoládu natřeme na krém na prvním plátu těsta a druhy plát těsta si samotný nakrájíme na řezy.

Rozpuštěnou čokoládu natřeme na krém na prvním plátu těsta
Zdroj obrázku: Jana C., Rozpuštěnou čokoládu natřeme na krém na prvním plátu těsta

9. Šlehačku nyní rozetřeme na krém s čokoládou na prvním plátu a nakrájený vrchní plát vyskládáme na šlehačku.

Nakrájený vrchní plát vyskládáme na šlehačku.
Zdroj obrázku: Jana C., Nakrájený vrchní plát vyskládáme na šlehačku.

10. Zbytek nalámané čokolády také rozpustíme a pokapeme s ní vrchní plát těsta.

11. Dáme ideálně přes noc do lednice.

Řezy mraky.
Zdroj obrázku: Jana C., Řezy mraky.

Tipy k pečení

Zde vám dám několik tipů k pečení řezů mraky, které možná znáte nebo možná také ne.

Vrchní plát těsta doporučujeme opravdu předkrájet, pokud tak totiž neučiníte, později se vám bude kompletní dort bortit při krájení a nebude pěkný.

Jako studenou vodní lázeň pro rychlé zchlazení těsta a krému stačí použit naplněný dřez se studenou vodou.

Do šlehačky nepřidávejte ztužovače ani cukr. Dezert je pak přeslazený a vytratí se jeho výjimečná chuť.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest