Asi těžko budeme hledat jídlo s intenzivnější vůní lesa, než je toto. Tato jednoduchá pochoutka, chutnající jako z luxusní restaurace, působí navenek velmi skromně. Ale jakmile se do toustu zakousnete, žloutek se rozteče přes opečený chléb, lišky a křupavou slaninu, ocitnete se ve zcela jiné dimenzi. V takové, kde obyčejné suroviny díky správnému spojení a úpravě vytvoří kulinářský zážitek, který si budete chtít zopakovat.

Lišky obecné patří k nejoblíbenějším lesním houbám v českých domácnostech. Milují je nejen houbaři, ale i šéfkuchaři, právě díky jejich výrazné chuti, jemné struktuře a schopnosti vyniknout i v jednoduchých pokrmech. Na rozdíl od jiných hub mají masitější a pevnější konzistenci, takže se při tepelné úpravě nerozpadají, ale naopak krásně podrží tvar i barvu.

Recept na tousty s dušenými liškami

Ingredience pro přípravu

  • 250 g čerstvých lišek (nebo jiných hub)
  • 50 g anglické slaniny
  • 1 lžička másla
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • 4 plátky toustového chleba
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 4 vejce

Postup přípravy liškového toustu

1. Na pánvi rozškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme máslo a nakrájenou cibuli.

2. Orestujeme a přidáme lišky, osolíme a opepříme a opečeme.

3. Toustový chléb opečeme v topinkovači a potřeme česnekem.

4. Vyskládáme lišky a na ně položíme volské oko.

Liška obecná.
Zdroj: freepik.com, Liška obecná.

Tip a zajímavost na závěr

Při dušení lišek je důležité, aby se nejprve z hub odpařila voda, až poté se dochucuje solí a pepřem.

Lišky mají vysoký obsah vitamínu D a jediná porce těchto toustů vám dodá i cenné mikroživiny.

Obrázek receptu na Houbovou specialitu: Lišku obecnou na topince

Houbová specialita: Liška obecná na topince

Obrázek receptu na vepřovou panenku s liškovou omáčkou a domácími kroketami.

Vepřová panenka s liškovou omáčkou a domácími kroketami

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest