Asi těžko budeme hledat jídlo s intenzivnější vůní lesa, než je toto. Tato jednoduchá pochoutka, chutnající jako z luxusní restaurace, působí navenek velmi skromně. Ale jakmile se do toustu zakousnete, žloutek se rozteče přes opečený chléb, lišky a křupavou slaninu, ocitnete se ve zcela jiné dimenzi. V takové, kde obyčejné suroviny díky správnému spojení a úpravě vytvoří kulinářský zážitek, který si budete chtít zopakovat.
Lišky obecné patří k nejoblíbenějším lesním houbám v českých domácnostech. Milují je nejen houbaři, ale i šéfkuchaři, právě díky jejich výrazné chuti, jemné struktuře a schopnosti vyniknout i v jednoduchých pokrmech. Na rozdíl od jiných hub mají masitější a pevnější konzistenci, takže se při tepelné úpravě nerozpadají, ale naopak krásně podrží tvar i barvu.
Recept na tousty s dušenými liškami
Ingredience pro přípravu
- 250 g čerstvých lišek (nebo jiných hub)
- 50 g anglické slaniny
- 1 lžička másla
- 1 cibule
- sůl a pepř
- 4 plátky toustového chleba
- 1 – 2 stroužky česneku
- 4 vejce
Postup přípravy liškového toustu
1. Na pánvi rozškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme máslo a nakrájenou cibuli.
2. Orestujeme a přidáme lišky, osolíme a opepříme a opečeme.
3. Toustový chléb opečeme v topinkovači a potřeme česnekem.
4. Vyskládáme lišky a na ně položíme volské oko.
Tip a zajímavost na závěr
Při dušení lišek je důležité, aby se nejprve z hub odpařila voda, až poté se dochucuje solí a pepřem.
Lišky mají vysoký obsah vitamínu D a jediná porce těchto toustů vám dodá i cenné mikroživiny.

Houbová specialita: Liška obecná na topince

Vepřová panenka s liškovou omáčkou a domácími kroketami
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI