Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Připravte si legendární dýňový koláč, tento recept kombinuje sladkou a krémovou dýňovou náplň s voňavými kořeněnými tóny skořice, zázvoru a muškátového oříšku, které dokonale zdůrazňují chuť dýně. Křehká kůrka koláče poskytuje dokonalý kontrast k jemné náplni, což dělá tento dezert velmi chutným. Perfektní pro rodinné oslavy, jako sladká tečka po obědě nebo k odpolední kávě.

Recept na dýňový koláč

Autor receptu: Eva Dudová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 1 hodina
Odpočinutí těsta v lednici 1 hodina
Celkový čas 2 hodiny 30 minut
Porcí 8 porcí
Kalorie 473
Vytvořte si tradiční dýňový koláč s lahodnou kořeněnou náplní a křehkým těstem.

Potřebné vybavení

  • forma na koláč
  • Trouba

Suroviny

Na korpus

  • 250 g Hladká mouka
  • 125 g Máslo (studené)
  • špetka sůl
  • 5 lžíce voda (studená)

Náplň koláče

  • 500 g dýňové pyré
  • 240 ml kondenzované mléko
  • 200 g hnědý cukr
  • 1 lžička skořice (mletá)
  • 0,5 lžička zázvor (mletý, můžete i méně)
  • 0,5 lžička hřebíček (mletý, můžete i méně)
  • 0,5 lžička muškátový oříšek (mletý, můžete i méně)
  • 2 ks vejce
  • 2 ks žloutky (pro lepší strukturu)
  • špetka sůl

Postup 

Korpus

  • V míse smíchejte hladkou mouku se špetkou soli.
  • Přidejte studené máslo nakrájené na malé kostičky nebo nastrouhané na hrubém struhadle a prsty ho zapracujte do mouky, dokud směs nezačne připomínat drobenku.
  • Postupně přidávejte studenou vodu a rychle vypracujte těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě trochu vody.
  • Zformujte těsto do plátu, zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň 1 hodinu.

Náplň

  • V míse smíchejte dýňové pyré, kondenzované mléko, hnědý cukr, mletou skořici, mletý zázvor, mletý hřebíček, mletý muškátový oříšek a špetku soli.
  • Přidejte vejce a žloutky a dobře promíchejte, dokud nebude směs hladká.

Koláč

  • Předehřejte troubu na 220 °C.
  • Vychladlé těsto vyválejte na pomoučeném povrchu do kruhu, který je o něco větší než průměr formy na koláč (cca 23 cm).
  • Přeneste těsto do formy a okraje těsta zatlačte do stran formy, aby vytvořily hranu koláče.
  • Přelijte dýňovou směs do připraveného těsta.
  • Pečte nejprve 15 minut na 220 °C, poté snižte teplotu na 175 °C a pečte dalších 45–50 minut, dokud náplň nezpevní a těsto není zlatavé. Pokud okraje těsta hnědnou příliš rychle, zakryjte je alobalem nebo pečícím papírem.
  • Nechte koláč úplně vychladnout na mřížce, po úplném vychladnutí podávejte se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Uložit do Mé kuchařky
Autor: Eva Dudová
Kalorie: 473kcal
Chod: Dezert, Moučníky, Speciální příležitosti
Kuchyně: Americká, Britská, Mezinárodní
Klíčové slovo: dýně, koláč

Výživové hodnoty

Kalorie: 473kcal | Sacharidy: 76g | Bílkoviny: 7g | Tuk: 17g | Nasycené tuky: 10g | Polynenasycené tuky: 1g | Mononenasycený tuk: 4g | Nenasycené tuky: 1g | Cholesterol: 50mg | Sodík: 162mg | Draslík: 352mg | Vláknina: 3g | Cukr: 48g | Vitamín A: 10229IU | Vitamín C: 4mg | Vápník: 168mg | Železo: 3mg


Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest