Připravte si legendární dýňový koláč, tento recept kombinuje sladkou a krémovou dýňovou náplň s voňavými kořeněnými tóny skořice, zázvoru a muškátového oříšku, které dokonale zdůrazňují chuť dýně. Křehká kůrka koláče poskytuje dokonalý kontrast k jemné náplni, což dělá tento dezert velmi chutným. Perfektní pro rodinné oslavy, jako sladká tečka po obědě nebo k odpolední kávě.
Recept na dýňový koláč
Vytvořte si tradiční dýňový koláč s lahodnou kořeněnou náplní a křehkým těstem.
Potřebné vybavení
- forma na koláč
- Trouba
Suroviny
Na korpus
- 250 g Hladká mouka
- 125 g Máslo (studené)
- špetka sůl
- 5 lžíce voda (studená)
Náplň koláče
- 500 g dýňové pyré
- 240 ml kondenzované mléko
- 200 g hnědý cukr
- 1 lžička skořice (mletá)
- 0,5 lžička zázvor (mletý, můžete i méně)
- 0,5 lžička hřebíček (mletý, můžete i méně)
- 0,5 lžička muškátový oříšek (mletý, můžete i méně)
- 2 ks vejce
- 2 ks žloutky (pro lepší strukturu)
- špetka sůl
Postup
Korpus
- V míse smíchejte hladkou mouku se špetkou soli.
- Přidejte studené máslo nakrájené na malé kostičky nebo nastrouhané na hrubém struhadle a prsty ho zapracujte do mouky, dokud směs nezačne připomínat drobenku.
- Postupně přidávejte studenou vodu a rychle vypracujte těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě trochu vody.
- Zformujte těsto do plátu, zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň 1 hodinu.
Náplň
- V míse smíchejte dýňové pyré, kondenzované mléko, hnědý cukr, mletou skořici, mletý zázvor, mletý hřebíček, mletý muškátový oříšek a špetku soli.
- Přidejte vejce a žloutky a dobře promíchejte, dokud nebude směs hladká.
Koláč
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Vychladlé těsto vyválejte na pomoučeném povrchu do kruhu, který je o něco větší než průměr formy na koláč (cca 23 cm).
- Přeneste těsto do formy a okraje těsta zatlačte do stran formy, aby vytvořily hranu koláče.
- Přelijte dýňovou směs do připraveného těsta.
- Pečte nejprve 15 minut na 220 °C, poté snižte teplotu na 175 °C a pečte dalších 45–50 minut, dokud náplň nezpevní a těsto není zlatavé. Pokud okraje těsta hnědnou příliš rychle, zakryjte je alobalem nebo pečícím papírem.
- Nechte koláč úplně vychladnout na mřížce, po úplném vychladnutí podávejte se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Výživové hodnoty
Kalorie: 473kcal | Sacharidy: 76g | Bílkoviny: 7g | Tuk: 17g | Nasycené tuky: 10g | Polynenasycené tuky: 1g | Mononenasycený tuk: 4g | Nenasycené tuky: 1g | Cholesterol: 50mg | Sodík: 162mg | Draslík: 352mg | Vláknina: 3g | Cukr: 48g | Vitamín A: 10229IU | Vitamín C: 4mg | Vápník: 168mg | Železo: 3mg