Dnes si připravíme něco z pomalého hrnce. Zapečené brambory se smetanou, čedarem a parmazánem. Díky pomalému hrnci budeme mít minimum starostí s pečením a zároveň naší odměnou bude skvělá příloha k jakémukoliv masu nebo jinému pokrmu. Bezpochyby si na bramborách pochutnáte i zvlášť, jelikož jejich textura a chuť díky způsobu přípravy vám nenechá talíř prázdný. Kouzlo pomalého hrnce je v tom, že veškeré ingredience do něj vložíte a hrnec vykouzlí hotový pokrm a vám úsměv na tváři. Díky pomalému vaření se chutě sýru a brambor dokonale prolnou. Vytvoří také rovnoměrně měkkou konzistenci pokrmu.
Recept na zapečené brambory v pomalém hrnci
Délka přípravy 15 minut, délka vaření 3 hodiny. 6 Porcí.
Ingredience pro přípravu
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 1/4 hrnku kuřecího vývaru
- 1,4 kg brambor
- 2 lžičky mletého česneku
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu
- 2 a 1/2 hrnku nastrouhaného čedaru
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
Postup přípravy
1. V mističce si pořádně smícháme smetanu, kuřecí vývar, mletý česnek, sůl a pepř.
2. Pomalý hrnec pomažeme rostlinným olejem, aby se nám jídlo nepřipeklo.
3. Brambory si oloupeme a nakrájíme na cca 0,5 cm silné plátky.
4. Přibližně 1/3 nakrájených brambor navrstvíme do pomalého hrnce a rovnoměrně na ně rozlejeme 1/3 smetanové směsi.
5. Následně přidáme 1/3 nastrouhaných sýrů a celé vrstvení ještě 2x zopakujte.
6. Pomalý hrnec zakryjeme pokličkou a necháme vařit na vysokou teplotu 3 – 4 hodiny.
7. Brambory musí během té doby precizně změknout.
8. Podáváme horké ozdobené petrželkou.
Pomalý hrnec – všestranný pomocník v kuchyni
I když může název tohoto skvělého pomocníka trochu mást, pomalý hrnec ve skutečnosti zefektivňuje váš čas v kuchyni. Nejen že díky schopnosti pomalého vaření lépe zachovává živiny a chutě v jídle. Jde především o to, že suroviny stačí vložit do pomalého hrnce a nechat vařit. Pokrm se připravuje bez nutnosti častého míchání nebo jakéhokoliv dohledu.