Naprosto perfektní svačina do školy nebo výživná snídaně, kterou připravíte za 15 minut. Zapečené sendviče z toustového chleba se šunkou, sýrem a zeleninou. Na první pohled připomínají mini pizzy a ingrediencemi se jim velmi podobají. Pokud děti vybavíte těmi správnými svačinovými boxy k zachování čerstvosti jídla, jistě si tyto sendviče rády s sebou vezmou do školy nebo na výlet. Vzhledem k bohatosti surovin jim dodají dostatek energie k fungování po zbytek dne a ještě si na nich určitě pochutnají. Pro vegetariánskou variantu stačí odebrat šunku.
Recept na zapečené sendviče
Délka přípravy 15 minut, 5 sendvičů.
Ingredience pro přípravu
- 10 krajíců toustového chleba
- 50 g kečupu
- 150 g sýra
- 120 g šunky nebo salámu
- 100 g rajčat
- 1 nakládaná okurka
- 2 vejce
- 1 lžíce nakrájené cibule
- sůl
- olej
- žampiony (volitelně)
Postup přípravy
1. Na rozpáleném oleji na pánvi orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme k ní vejce se špetkou soli.
2. Dobře promícháme a odstavíme.
3. Plech si vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 180°C.
4. Na plech vyskládáme 5 toustových chlebů a naneseme na ně vaječnou směs.
5. Dále posypeme nastrouhaným sýrem a přiklopíme zbytkem toustových chlebů.
6. Vrch těchto toustových chlebů potřeme kečupem a položíme na ně plátky šunky nebo salámu.
7. Rajčata nakrájíme na plátky a ty vyskládáme na šunku.
8. Chutné jsou také žampiony, ale kdo nemá rád, nemusí přidávat.
9. Nyní opět posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme plech do předehřáté trouby na 15 minut.
10. Na hotové zapečené sendviče vyskládáme nakrájené nakládané okurky.
Původ slova “sendvič”
Věděli jste, že sendvič je pojmenován podle britského šlechtice Johna Montagu, čtvrtého hraběte e Sandwiche? Někdy v 18. století údajně požádal svého kuchaře o takové jídlo, které by mohl jíst aniž by musel přerušit svoji hru v kartách. Služebník mu donesl maso mezi dvěma plátky chleba a tak se zrodil sendvič.